Coaches ZA

Published on mei 23rd, 2006 | by arnold pannenborg

Niveau Zuid-Afrikaans voetbal daalt zienderogen

De fans weten het niet meer, de voetbalbond weet het niet meer, de spelers weten het niet meer. De kranten weten het wel: Zuid-Afrikaans voetbal is niet meer.

Het Zuid-Afrikaanse nationale team klampte zich al maandenlang vast aan een takjeop de rand van de afgrond, maar is nu toch echt de duisternis ingeduikeld. De sportjournalisten kraakten de nationale ploeg tot op het bot af onder de veelzeggende koppen: ‘Bafana’s embarrassment continues’, ‘Bafana sink even lower’, and ‘Bafana: an apology’.

Botswana
Waarom dan nu wederom een publieke afbranding voor de Bafana Bafana? Omdat ze een paar dagen terug van voetbaldwerg Botswana verloren in de halve finale van het regionale Cosafa toernooi. Niet in de reguliere speeltijd, gelukkig niet. Wel in de penaltyreeks, waarin Zuid-Afrika met 6-5 de mist in ging. En verliezen van Botswana is net zoiets als Nederland dat van Andorra verliest. Dat kan niet, dat mag niet.

Het begon allemaal zo voortvarend voor de Zuid-Afrikanen in de Cosafa Cup waarin ze op zaterdag het nietige buurland Swaziland met 1-0 versloegen. ‘Bafana Bafana are back,’ schreeuwden de fans. Laat de Zebra’s maar komen! Maar diezelfde Zebra’s gooiden even later roet in het eten in Botswana’s hoofdstad Gaborone. Exit Zuid-Afrika. Alweer een nederlaag.

‘Spelen tegen Zuid-Afrika boezemt ons al lang geen angst meer in, ‘ zegt middenvelder Bongani Mdluli van Swaziland. ‘Ze zijn een schaduw van zichzelf. Vroeger waren we ontzettend nerveus als we tegen ze moesten spelen, maar nu is het gewoon een normale wedstrijd.’

Critici
De interim-coach van Zuid-Afrika, Pitso Mosimane, ziet het een tikkeltje anders. ‘Ja, we hebben gefaald,’ geeft hij ruiterlijk toe, ‘maar ik vind wel dat we goed hebben gespeeld. Aan het eind van de dag worden de coaches altijd beoordeeld op resultaten. En dus zeggen de critici dat we Botswana niet hebben verslagen.’ Welkom in de wereld van het voetbal, Pitso!

Volgens de interim-coach was het toernooi voornamelijk bedoeld om jonge talenten de kans te geven zich op het internationale niveau te profileren. ‘We hebben een aantal zeer veelbelovende spelers in het team,’ aldus Mosimane. ‘Onze middenvelders Siyabonga Nkosi en Surprise Moriri hebben een heel goede prestatie geleverd. Helaas wil niemand er iets van weten, omdat we verloren hebben.’

De beste man eindigt met de mysterieuze opmerking dat hij en zijn staf, dankzij het toernooi, zeer waardevolle informatie hebben weten te verzamelen. Hij zal de informatie dan ook zo spoedig mogelijk bij de Zuid-Afrikaanse bond op tafel leggen. We zijn benieuwd.

Tags: , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑