Juju gedenkmv3

Published on februari 26th, 2006 | by arnold pannenborg

De dood van Marc-Vivien Foé (5)

Wat gebeurde er met Marc-Vivien Foé? De speler die stierf tijdens een wedstrijd in 2003? Drie spirituele verklaringen vanuit Kameroens perspectief. Vandaag: de nagedachtenis aan Foé.

Kameroen nam het in de finale van de Confederations Cup in 2003 op tegen gastland en oud-kolonisator Frankrijk. Nadat Foé in de halve finales overleed, was de stemming in Buea er een van: wat kan ons die finale schelen. Dat gevoel sloeg op de dag zelf al snel om in nieuwsgierigheid. En daarna kwam de gedachte dat de Kameroeners de trofee maar mee moesten nemen.

Essomba zat naast me op de bank bij een familie op zijn compound. We zagen hoe aanvoerder Rigobert Song en zijn Ontembare Leeuwen een levensgroot portret van Foé het veld op droegen. We zagen hoe de Fransen arm in arm met de Kameroeners een eerbetoon aan de voetballer brachten. Meerdere spelers van het Franse elftal kenden Foé persoonlijk. Ze hadden ooit samen gespeeld bij clubs in Engeland en Frankrijk.

Eer
Op 5 juli landde een vliegtuig met het stoffelijk overschot van de voetballer op de luchthaven Yaoundé-Nsimalen. De volgende dag brachten meer dan 30.000 Kameroeners in het Ahmadou Ahidjo stadion de laatste eer aan Foé. Daarna werd hij begraven op zijn eigen – toendertijd in aanbouw zijnde – sportcomplex in een buitenwijk van Yaoundé.

Men organiseerde benefietwedstrijden, het gezin van Foé ontving geld van allerlei organisaties, en critici grepen zijn dood aan om het zware voetbalseizoen aan de kaak te stellen. Familieleden zamelden geld in voor het Memorial Fund, dat bestemd was om het sportcomplex te vervolmaken.

Ook in Europa herdacht men de Kameroense middenvelder. Fans van Manchester City legden massaal bloemen voor de poorten van het stadion aan Maine Road. De club besloot Foé’s nummer 23 als eerbetoon met “pensioen” te sturen. Als Leeuw droeg Foé altijd nummer 17. Helaas gaven zowel de Afrikaanse voetbalbond CAF als de FIFA geen toestemming om het shirt met dat nummer symbolisch te begraven.

Podium
De finale eindigde zoals ie begon. Arm in arm stonden de spelers van beide ploegen op het podium. Kameroen had de finale verloren. Aanvoerders Rigobert Song en Marcel Desailly hielden gezamenlijk de trofee omhoog. Niemand in Buea was verdrietig om de verloren finale.

Op de tribune hing een spandoek met de volgende tekst. A Lion never dies, it only sleeps.

Tags: , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑