Juju gedenkmv2

Published on februari 25th, 2006 | by arnold pannenborg

De dood van Marc-Vivien Foé (4)

Wat gebeurde er met Marc-Vivien Foé? De speler die stierf tijdens een wedstrijd in 2003? Drie spirituele verklaringen vanuit Kameroens perspectief. Verklaring drie: de Ontembare Leeuwen offerden Foé aan een geheim genootschap.

Team, coach en officials van Kameroen brachten voor aanvang van de Confederations Cup in 2003 een bezoek aan een zogeheten “secret society”. Zulke geheime genootschappen zijn een bekend verschijnsel in Afrika. Ze kunnen dromen in vervulling doen gaan. De prijs is echter hoog. Als tegenprestatie wordt niet zelden om een menselijk offer gevraagd.

Tijdens mijn eerdere verblijf in Kameroen overleed de assistent-coach van tweede divisieteam Buea Boys na een kort maar hevig ziektebed. Samen met Ashu, de aanvoerder van het team, bezocht ik de doodzieke coach in zijn huis in zijn dorp Muea, vlakbij Buea. Zo gespierd en sterk als hij enkele maanden geleden was, zo graatmager en zwak lag hij op dat moment in het halfduistere kamertje op een smerig bed. Hij weigerde te eten en te drinken.

Ashu en de assistent-coach kenden elkaar goed. Maar de coach herkende de aanvoerder nauwelijks. Zijn ogen waren bijna volledig dicht. Hij kon geen zonnestraal verdragen. Na vijftien minuten werd het Ashu teveel. Hij kon de aanblik van de stervende coach niet meer aan.

Dokter
Ik vroeg Ashu naar de ziekte van de coach. ‘Dat weet niemand,’ antwoordde hij. ‘De coach heeft geen geld en kan geen verzorging betalen. Er is nog geen dokter op bezoek geweest. Onze club laat hem aan zijn lot over.’

Het vreemde is,’ zo ging hij verder, ‘dat de coach een tijd geleden plotseling heel veel geld had. Daarvóór zat hij nog zwaar in de schulden vanwege zijn gokprobleem. Zijn rijkdom wekte dus nogal wat argwaan. Toen zijn vrouw vorig jaar stierf, wisten we het zeker: de coach had hulp ingeroepen van een geheim genootschap. Hij moest een mensenoffer brengen in ruil voor het geld.’

’Binnen het team is er de laatste tijd veel over gepraat. Wij vermoeden dat de coach zich niet aan de uitspraken met het genootschap heeft gehouden. Zijn ouders zijn al een tijdje dood, zijn vrouw is ook overleden. Dan blijft er nog maar één persoon over om te offeren: hijzelf.’

Vriendinnetjes
Tussen neus en lippen door zei Ashu dat de dood van de coach ook best een andere oorzaak zou kunnen zijn. ‘Hij had veel vriendinnetjes, heel veel. En ik weet dat hij geen condooms gebruikte. Maar de mensen in het dorp en in het team hebben er zo hun eigen opvattingen over.’

Wensen
Een geheim genootschap kan wensen vervullen. Hoe gek ook. Wil iemand geld, dan krijgt degene geld. Wil iemand politieke macht, dan wordt daar voor gezorgd. Succesvol in zaken? Prima. Maar ze doen het niet voor niets.

Het genootschap eist een offer als compensatie. Zij doen namelijk gevaarlijke rituelen en de duistere krachten die zij aanwenden vragen om een mensenoffer. Niet zomaar een mens, maar iemand die dierbaar is. Een echtgenote. Of liever nog: een bloedoffer. Kinderen, ouders, ooms en tantes, neven en nichten. Hoe groter het verzoek, hoe groter het offer.

Toernooi
De Ontembare Leeuwen wilden een groot toernooi winnen. Het jaar ervoor waren ze Afrikaans kampioen, ditmaal waren ze op zoek naar meer succes. In het roddelcircuit ging het gerucht dat de Leeuwen de hulp inschakelden van een geheim genootschap. Het uiteindelijke offer bleek groot: een van de meest gerespecteerde spelers moest het met de dood bekopen.

Hoe wisten de voetballers in Buea zo zeker dat het team een geheim genootschap bezocht? Het antwoord is simpel: Kameroen is goed, maar niet zó goed. Hoe anders konden de Leeuwen in de openingswedstrijd Brazilië verslaan en de finale van de Confederations Cup bereiken?

Prangende vraag was waarom Kameroen die finale niet won. Tja. Misschien was het genootschap niet sterk genoeg? Misschien hadden de spelers en officials zich niet aan de regels gehouden? Misschien werd het offer van Foé te licht bevonden? Of, heel misschien, waren de spelers moe en verdrietig en speelde Frankrijk gewoon beter.

Tags: , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑