Juju gedenkmv

Published on februari 24th, 2006 | by arnold pannenborg

De dood van Marc-Vivien Foé (3)

Wat gebeurde er met Marc-Vivien Foé? De speler die stierf tijdens een wedstrijd in 2003? Drie spirituele verklaringen vanuit Kameroen perspectief. Verklaring twee: de voetballer wendde bovennatuurlijke krachten aan.

Volgens mijn voetbalvrienden Ashu en Essomba maken bijna alle voetballers gebruik van individuele magie. Zij bezoeken een tovenaar, geven aan wat hun wensen zijn (beter voetballen bijvoorbeeld) en de beste man gaat aan de slag. Individuele magie kan van alles zijn, bijvoorbeeld een geprepareerde armband, een zakdoek, speciale schoenen, shirtjes. Soms geeft de tovenaar louter instructies.

Zo nu en dan grijpen voetballers naar gevaarlijkere vormen van magie. Zij betreden daarmee het duistere terrein van hekserij en offeringen. Een offering kan zowel geld zijn als een mensenoffer, al naar gelang de “zwaarte” van het verzoek van de voetballer. We mogen aannemen dat Marc-Vivien Foé geen mensenoffer heeft gebracht. Niemand binnen zijn familie of vriendenkring is rond die periode gestorven.

Soms is een geldoffer voldoende, mits de voetballer geen buitensporig verzoek heeft. Veel voetballers in Buea veronderstellen dat Foé vroeg om extra voetbalkwaliteiten, misschien in het algemeen, misschien voor de Confederations Cup. Uiteraard weet niemand er het fijne van. De zaak is in nevelen gehuld en gebaseerd op roddels en geruchten.

Unisport
Voetballer Ashu geeft me een voorbeeld hoe een verzoek tot bovennatuurlijke krachten in zijn werk gaat. Enkele jaren geleden, toen hij bij de club Unisport de Bafang speelde, werd hij na afloop van een wedstrijd aangesproken door twee oudere mannen. Het waren tovenaars uit de regio. Wij kunnen je helpen om nog beter te voetballen, vertelden ze hem.

’Ze zeiden: “Geef ons een miljoen frank (1500 euro, meer dan een gemiddeld jaarloon, AP),’ vertelt Ashu. ‘Ik vroeg hen wat er dan zou gebeuren. “Het geld leggen we op een speciale plek,” zeiden ze. “Als we terugkomen, is het geld verdwenen. Dit betekent dat de geesten het hebben geaccepteerd. In ruil voor het geld sturen de geesten een richtlijn, zodat we weten wat de volgende stap is.”’

Speer
’De tovenaars vertelden me dat ze ook een speer moesten neerleggen. De speer zou verdwijnen en een ander item zou ervoor in de plaats liggen.’ Ashu heeft geen idee wat dat had kunnen betekenen, maar hij begreep dat de tovenaars in direct contact met de geestenwereld stonden.

Ashu vervolgt: ‘In de tussentijd moest ik zeven dagen en nachten in een diepe vallei bij een waterval verblijven. Dat was de periode waarin de duistere krachten mijn lichaam zouden betreden. Ik wist meteen dat dit geen goede bovennatuurlijke krachten waren. Het zijn bovennatuurlijke krachten, jazeker, maar ook heel gevaarlijke krachten. It’s pure evil. Ik heb het aanbod geweigerd. Ik had sowieso het geld niet.’

Zwarte magie
Marc-Vivien Foé zou de hulp van een of meerdere tovenaars hebben ingeroepen. Hij wilde bovennatuurlijke krachten om beter te kunnen voetballen. Veel spelers in Buea geloven dat de bekende Afrikaanse voetballers in Europa en de spelers van het nationale elftal niet op eigen houtje zo’n hoog voetbalniveau hebben bereikt. Stuk voor stuk gebruiken ze krachtige zwarte magie.

Denk echter goed na voor je zulke bovennatuurlijke krachten aanspreekt, want ze zijn voor beide partijen (klant én tovenaar) niet zonder risico. Het algemene verhaal is dat de tovenaar zulke grote hoeveelheden geld of andere offers vraagt omdat hij gevaarlijke krachten oproept die zich ook tegen hem kunnen keren. Hij vraagt, kortom, om gevarengeld.

Zoals gezegd loopt ook de ontvanger gevaar, zoals we bij Foé hebben gezien. Jarenlang zou Foé gebruik hebben gemaakt van tovenaars en hun krachten om zo de top van het internationale voetbal te bereiken. Tijdens de Confederations Cup kon zijn lichaam het niet meer aan. De geesten hadden hem te pakken.

Tags: , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑