Juju tributemv

Published on februari 23rd, 2006 | by arnold pannenborg

De dood van Marc-Vivien Foé (2)

Wat gebeurde er met Marc-Vivien Foé? De speler die stierf tijdens een wedstrijd in 2003? Drie spirituele verklaringen vanuit Kameroens perspectief. Verklaring één: boze familieleden beheksten Foé.

Het is een publiek geheim dat afzonderlijke leden binnen Foé’s familie niet zelden met elkaar overhoop lagen en Foé en zijn gezin waren daarbij altijd het middelpunt van de controverse. De voetballer speelde al jaren bij grote clubs in Engeland en Frankrijk, was ook vaste kracht binnen het nationale team en had zodoende al een aardig fortuin bijeen geraapt. Geld maakt vrienden maar ook vijanden, zelfs binnen de eigen familie.

Twee verhalen doen de ronde. Eén, Foé en zijn gezin hielden al het geld voor zichzelf. Twee, Foé en zijn gezin bevoordeelden sommige leden van de familie en gaven anderen helemaal niets. In beide gevallen begingen ze een Afrikaanse doodzonde: geld deel je met je familie. Doe je dat niet, dan ligt het gevaar van hekserij om de hoek.

Afgunst
Jaloezie, haat, afgunst. Alle menselijke emoties die tot ruzies kunnen leiden zijn veroorzakers van hekserij, dat traditioneel het meest voorkomt binnen de eigen familie. Het is dus van groot belang om familieleden niet voor het hoofd te stoten. Hoe voorkom je problemen? Door je rijkdom te delen met je familie. Bij een bezoek aan de familie breng je altijd geschenken mee.

Het gerucht gaat dat enkele oudere leden binnen de familie zich flink in de zeik gezet voelden door de populaire voetballer. Geld als water, maar delen ho maar. Zij hebben hem naar alle waarschijnlijkheid behekst of laten beheksen. Het resultaat is bekend: Foé stierf toen hij datgene deed waarmee hij in de eerste plaats rijk is geworden, namelijk voetballen.

Ziekten en de dood worden bijna altijd in verband gebracht met hekserij. Zeker als je letterlijk dood neervalt op een voetbalveld, zonder direct aantoonbare reden. Volgens hardnekkige geruchten zou Foé dus om het leven zijn gebracht door leden binnen zijn eigen familie.

Pensioen
De strijd tussen de verschillende takken van Foe’s familie is na zijn dood in alle hevigheid opgelaaid. Geschilpunt zou dat dat Foé’s vrouw en drie kinderen al het geld ontvangen dat voortkomt uit diens pensioen, de giften van voetbalorganisaties en de opbrengsten uit benefietwedstrijden, maar dat de rest van de familie er niets van te zien kreeg.

Zo kreeg Marie-Louise Foé een cheque van 250.000 dollar naar aanleiding van een benefietwedstrijd op 11 november 2003. Meer dan 23.000 toeschouwers bekeken de wedstrijd tussen Foé’s vrienden en een ad-hoc All Star team in hetzelfde stadion in Lyon waar hij stierf. Ook ontving zij de recetten uit de Super Cup finale tussen de teams Etoile Sahel en Enyimba in 2004, alsmede een bonus van de Afrikaanse voetbalbond CAF.

Wereldvoetbalbond FIFA benoemde een commissie die een gift van 750.000 dollar voor de educatie van Foé’s drie kinderen zal beheren.

Familievete
Bedenk daarbij dat Foé al een van de rijkere Indomitable Lions was en het scenario van de familievete is compleet. Vooral Foe’s vrouw moet het in dit scenario ontgelden, ook in eigen land, omdat zij op allerlei manieren probeert meer geld los te weken. De Kameroense equivalenten van de woorden “geldwolf” en “lijkenpikker” zijn niet van de lucht.

Zo spande de weduwe in Frankrijk een proces tegen Foé’s club Olympique Lyon (zijn feitelijke werkgever, die hem had uitgeleend aan Manchester City) om te achterhalen of zijn dood een “ongeluk op de werkplek” was of niet. De clubofficial van Lyon zei dat Foé weliswaar bij hen in dienst was, maar dat hij stierf tijdens internationale verplichtingen en daarom niet in aanmerking komt voor een “uitkering” van de club.

Marie-Louise Foé deed ook meteen de Franse voetbalbond FFF een proces aan de broek wegens “nalatigheid in de medische behandeling van de middenvelder”. ‘Iedereen zag hoe ongelooflijk lang het duurde voordat Foé van het veld werd afgedragen,’ verklaarde haar advocaat. ‘En in de catacomben was geen specialist te bekennen, geen medische apparatuur, niets. Foé’s dood had niets te maken met het lot, hij was duidelijk een gezond man.’

Vader
De rechtszaak tegen de vermeende wanprestaties van de Franse medische dienst schoot Martin Foé, vader van de voetballer, in het verkeerde keelgat. ‘Als hoofd van de familie kan ik zeggen dat wij, de familie, niet zijn geraadpleegd in deze zaak. Ik sta niet achter een eventuele rechtszaak. Wat is de volgende stap? Een rechtszaak tegen de FIFA? Tegen de Kameroense voetbalbond?’

Tags: , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑