Coaches key

Published on december 31st, 2007 | by arnold pannenborg

Ronselen via internet levert Benin voetballers op

Benin doet volgend jaar voor de tweede keer mee aan de Afrika Cup. Onlangs hield de voetbalbond een selectieprocedure via het internet. Het resultaat: 30 potentiële internationals, voornamelijk jong, onervaren en spelend in de Franse divisies.

Het nieuwtje ging in oktober van dit jaar de hele wereld over. De voetbalbond van Benin, Febefoot, had het medium internet ontdekt en deed op haar eigen homepage een nogal opvallende oproep aan alle voetballers met een Benins paspoort. Eenieder die zich goed genoeg achtte voor een plaatsje in het nationale elftal kon zich via de website aanmelden. Het uiteindelijke doel was om nieuwe talenten te ronselen voor de aankomende Afrika Cup 2008 in Ghana.

Na de digitale zoektocht naar een nieuwe bondscoach voor de Kameroense Indomitable Lions is Benin het tweede Afrikaanse land dat dit jaar de technologische ontwikkelingen aangrijpt voor voetbaldoeleinden. De potentiële internationals konden zich aanmelden middels een registratieformulier en moesten onder andere hun naam, leeftijd, nationaliteit, fysieke afmetingen, positie op het veld, en de club (inclusief telefoonnummer van de trainer) van de laatste twee jaren opgeven.

Ambities
De voetballers dienden aan het eind van het formulier vier enigszins opvallende vragen te beantwoorden. Zo moesten ze uitleggen waarom ze voor het nationale team wilden uitkomen, waarom ze nú opeens hun land zouden willen vertegenwoordigen en wat hun ambities waren met betrekking tot de Beninse Eekhoorns. Belangrijkste vraag was echter: kent u het nationale team van Benin? Een en ander diende uiterlijk 20 november vóór middernacht naar info@febefoot.net gestuurd te zijn.

Na enkele trainingspartijen annex selectieronden hield de Febefoot 30 kandidaten over. Vier van hem zijn actief in Duitsland, drie spelen respectievelijk in Luxemburg, Slowakije en Italië en twee spelen op het Afrikaanse continent (één bij AS Bamako in Mali, één bij Magate FC in Nigeria). De overgrote meerderheid (21 stuks) speelt voor clubs in Frankrijk. Slechts enkele daarvan hebben bekende werkgevers, zoals Lens, AS Monaco en AJ Auxerre.

De kandidaten zijn zonder uitzondering jonge, onervaren spelers die uitkomen in de lagere voetbaldivisies in Europa. Enkele van hen zijn echter wel zeer talentvol – zoals bijvoorbeeld Serge Gakpe, Razack Boukary, Irele Apo en Serge Akakpo – maar deze komen allen uit voor de Franse nationale jeugdploeg. Of het de Beninse voetbalbond zal lukken om deze voetballers over te halen voor het eigen land te gaan spelen, is dus maar de vraag.

Cotonou
Vanaf 23 december is de gehele selectie, inclusief de 30 jongelingen, op trainingskamp gegaan in Benin’s grootste stad Cotonou. Het is nog niet bekend hoeveel van de per internet geronselde voetballers ook straks voor Benin zullen uitkomen tijdens de Afrika Cup.

Eén ding staat vast. Benin gaat het heel moeilijk krijgen volgende maand in Ghana. De Eekhoorns zitten volgens sommige kenners in de Groep Des Doods met toplanden als Ivoorkust, Nigeria en in mindere mate Mali. Niet alleen duidt de internetvacature erop dat de huidige selectie de nodige versterkingen kan gebruiken, de recente coachwissel is hoogstwaarschijnlijk ook niet bevorderlijk voor de prestaties op het grootste voetbaltoernooi in Afrika.

Zoals wel vaker in Afrika werd de lokale bondscoach, Wabi Gomez, ter elfder uur vervangen door een buitenlandse coach, Reinhard Fabisch. De Duitser heeft ongeveer een maand de tijd om een hecht collectief te smeden en ervoor te zorgen dat het ‘debacle van Tunesië 2004’ – toen Benin op kansloze wijze haar drie groepswedstrijden verloor – geen vervolg krijgt.

Met óf zonder hulp van de ‘groep van 30’.

Tags: , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑