Corruptie, omkoping en fraude fab

Published on januari 28th, 2008 | by arnold pannenborg

Omkoopschandaal rond bondscoach van Benin

fabEen omkoopschandaal, een ruzie tussen coach en speler én uitgeschakeld na slechts twee gespeelde wedstrijden in de Afrika Cup. Het kleine Benin maakt de trieste balans op na bijna anderhalve week voetballen in Ghana.

Bondscoach Reinhard Fabisch zal deze editie van de Afrika Cup niet snel vergeten. Wij ook niet. Het kleine voetballand Benin kwam de laatste weken – net als buurland Togo tijdens het WK 2006 – meermalen in het nieuws in verband met vrij bizarre taferelen rondom het team. Het grootste nieuws is dat Fabisch claimt te zijn benaderd door een man die hem vroeg de wedstrijd tegen Mali te ‘verkopen’.

Volgens Fabisch werd hij op zaterdag 19 januari in het spelershotel van Benin aangesproken door een Afrikaanse man. ‘Hij vroeg me of er een mogelijkheid was dat ik en mijn spelers de wedstrijd tegen Mali konden manipuleren,’ vertelde de Duitse coach tegen een verslaggever van de BBC. ‘Ik zei: “Je hebt twee minuten de tijd om als de sodemieter weg te wezen.”’

Weddenschappen
De man voegde er nog aan dat hij verbonden was aan een bedrijf dat overal in Afrika wedstrijden manipuleerde om er vervolgens via weddenschappen veel geld aan te verdienen. Eén van de weddenschappen was wie het eerste doelpunt tijdens de openingswedstrijd tussen Ghana en Guinea zou scoren, zo beweerde de man. De Ghanees Asamoah Gyan scoorde toen als eerste uit een penalty.

Fabisch, wiens team de gewraakte wedstrijd tegen Mali met 1-0 verloor, zei dat het relatieve gebrek aan geld in toernooien als de Afrika Cup een vruchtbare bodem vormt voor corruptie en omkoping. ‘Ik was eigenlijk verbijsterd over het feit dat hij het lef had een Duitser om te kopen,’ zei hij. ‘Ik denk dat Afrikaanse spelers zeer gevoelig zijn voor dit soort omkopingspraktijken omdat velen van hen nauwelijks geld hebben.’

De conclusie zou dus zijn dat vooral de armere landen tijdens de Afrika Cup, zoals bijvoorbeeld Benin, Namibië en Soedan, worden benaderd door louche lui.

Tekst en uitleg
De Afrikaanse voetbalbond CAF lijkt ondertussen niet al te blij te zijn met de uitspraken van Fabisch. Sterker: De CAF heeft de Duitser 24 uur de tijd gegeven om bewijzen het leveren voor zijn ‘omkoopverhaal’. Ook eist de voetbalbond tekst en uitleg van de Beninse voetbalbond over de man en zijn pogingen tot omkoperij.

‘Ik zal er alles aan doen om mijn kant van het verhaal duidelijk te maken,’ zo zei Fabisch. ‘Ik had het net zo goed om het tapijt kunnen schuiven maar ik vind dat we zulke praktijken meteen de kop in moeten drukken. Ik blijf bij mijn verhaal en zal de CAF de naam en telefoonnummer van de man overhandigen. Dat is alles wat ik kan doen.’

Fabisch voegde er overigens aan toe dat de man hem na de wedstrijd tegen Mali nogmaals opbelde met de boodschap ‘dat zijn aanbod nog steeds geldig was’. Fabisch dreigde daarop de politie te bellen.

Kat
Benin is momenteel al na twee wedstrijden uitgeschakeld en speelt haar laatste wedstrijd tegen Nigeria dus voor de kat met het korte toevoegsel. Ondanks het feit dat Benin zelfs een openbare sollicitatieronde voor spelers op haar website organiseerde (waaruit naar verluidt slechts één speler interessant genoeg bleek voor het nationale team), is het jonge en onervaren team er niet in geslaagd indruk te maken op de Afrika Cup.

Naast het omkoopschandaal lekte op gegeven moment ook het verhaal uit dat bondscoach Fabisch ruzie had gehad met Mouritala Ogounbiyi, één van de meest getalenteerde spelers van Benin. De spelers werd daarop vanwege disciplinaire redenen tijdens de tweede wedstrijd op de bank gehouden. Benin verloor de wedstrijd met 4-1 van Ivoorkust.

Het is jammer dat Benin geen potten heeft weten te breken op de Afrika Cup. De officials van Benin hadden het team van tevoren nog wel naar Tunesië en Brazilië gestuurd om zich voor te bereiden op het toernooi. Ook werden de spelers aardige bonussen in het vooruitzicht gesteld. Een goede voorbereiding dus, aldus de officials, al denkt Fabisch daar zelf geheel anders over.

Het hielp in ieder geval niet. Benin’s ‘2008’ campagne is mislukt. Volgende keer beter.

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑