Ghana 2008 sbae

Published on februari 12th, 2008 | by arnold pannenborg

Egypte en Ali Sbaey winnen Afrika Cup

sbaeHij is een bekend figuur in de voetbalwereld, Ali Sbaey. De Egyptische muzikant bezoekt al jaren voetbaltoernooien en reisde de afgelopen drie weken heel Ghana door. Enkele dagen terug ontmoette ik hem vlak na de halve finale in Kumasi.

Sbaey is een gelukkig man. Zijn Pharaohs stuurden niet alleen de favoriet Ivoorkust naar huis maar versloegen bovendien dankzij een doelpunt van topschutter Mohammed Aboutrika de Kameroeners in de finale van de Afrika Cup 2008. Egypte staat nu met zes titels op eenzame hoogte in de annalen van het Afrikaanse voetbaltoernooi.

Aud
Langzaam wandelt Ali Sbaey op donderdag 7 februari door de straten van Kumasi. Hij tokkelt afwisselend rustig en snel op zijn opvallende muziekinstrument, de Aud. Sbaey, omringd door een menigte nieuwsgierige Afrikanen en Westerlingen, laat de grootschalige aandacht gemoedelijk over zich heen komen en lacht zijn gulle lach. Egypte heeft zojuist de favoriet Ivoorkust met 4-1 aan de kant gezet.

De Egyptenaar is tevreden. Egypte gaat naar de finale. Maar de muzikant is niet louter een supporter van het land der pyramiden. Sbaey is een supporter van het Afrikaanse voetbal. Hij is een supporter van het voetbal in het algemeen. In een interview met de Graphic Sports zei Sbaey dat hij al zijn reizen geheel zelf sponsort. Daarom, zo voegde hij eraan toe, heeft hij niet altijd genoeg financiele middelen om een hotelkamer te boeken. En dus slaapt hij af en toe onder de zon.

Misschien dat de mensen rondom het Egyptische nationale elftal de muzikant een helpende hand kunnen toewerpen. Een berg geld ligt immers klaar voor de Pharaohs na het winnen van alweer de zesde Afrika Cup titel. Geld dat de Egyptenaren eigenlijk niet eens meer nodig hebben. Ze hebben wederom het beste nationale elftal van Afrika – nog beter zelfs dan in 2006 – en ook de Egyptische voetbalclubs behoren tot de allerbeste op het continent. Egypte heerst over het Afrikaanse voetbal.

Reus
Zondag 10 februari speelden twee voetbalgrootmachten tegen elkaar. De oude reus Kameroen tegen de overall beste ploeg Egypte. Voor beide teams zou het winnen van de titel een record opleveren. Kameroen zou haar vijfde titel binnenhalen en daarmee op gelijke hoogte komen met de Egyptenaren. En Egypte, dat weten we. Zij zouden afstand kunnen nemen van zowel Kameroen als Ghana, die met vier Afrika Cup titels de tweede plek op de ranglijst bezetten.

Over Kameroen was veel te doen geweest. Of liever, eerder te weinig. De Indomitable Lions hadden nauwelijks indruk gemaakt tijdens het toernooi maar stonden toch mooi in de finale. Over Egypte was veel te doen geweest. Niet per se omdat Egypte alle tegenstanders alle hoeken van het veld hadden laten zien maar meer omdat de spelers voor aanvang van de finale twee koeien op het trainingsveld hadden geslacht. Om het geluk af te dwingen.

Zoals wel vaker gebeurt tijdens grote toernooien, kwamen de twee finalisten voor de tweede keer in hetzelfde toernooi tegenover elkaar te staan. De eerste wedstrijd was duidelijk voor Egypte, de tweede ook. Kameroen, dat het voornamelijk van fysieke kracht moet hebben, had weinig in te brengen tegen de tactisch veel sterkere Egyptenaren. De niet bijster levendige finale werd beslist door een zwak moment van veteraan en aanvoerder Rigobert Song, die uiteindelijk Aboutika in staat stelde het enige doelpunt van de wedstrijd te scoren.

Contrast
De finale stond in schril contrast tot de overige wedstrijden in de strijd om de Afrika Cup. Vooral de kwartfinales en halve finales waren zonder uitzondering spannend, spectaculair en doelpuntrijk. Nog nooit werden er zoveel doelpunten gescoord (99) tijdens een Afrika Cup toernooi. En uiteindelijk kreeg Ghana 2008 ook een terechte winnaar. Een winnaar die ook door de meeste Ghanezen werd toegejuicht (vooral omdat Kameroen Ghana had uitgeschakeld). Het is nu wachten op het moment dat Egypte ook op het wereldpodium prestaties van formaat gaat neerzetten.

Even paar dagen eerder, op donderdag in Kumasi, hebben Sbaey en zijn volgelingen intussen een taxi staande gehouden. Het loopt al tegen tienen en de dag was lang. Muzikant en Aud verdwijnen in de auto. Op weg naar Accra. Op weg naar het feest.

Tags: , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑