Ghana 2008 hakeem

Published on februari 17th, 2008 | by arnold pannenborg

Hakeem The Chicken Man: Van held tot schlemiel

‘Als ie zich laat zien, wordt ie flink in elkaar geslagen.’ Nuru kan zich er nog kwaad over maken. ‘Door zijn opschepperige gedrag verloor Ghana de halve finale.’

De man over wie Nuru het heeft, is niemand minder dan Hakeem The Chicken Man. Hij verscheen tijdens de openingswedstrijd tussen Ghana en Guinea in de Afrika Cup met een paar zogenaamde Guinea Fowls in de hand op het veld. Hakeem haalde met zijn foto de wereldpers (met onderschriften als ‘bijgeloof in het Afrikaanse voetbal’) en was op slag een bekendheid. Inmiddels is hij verworden van held tot schlemiel en hij kan zich voorlopig beter verborgen houden voor de woedende Ghanezen.

Een showman. Zo valt Hakeem The Chicken Man het beste te omschrijven. Hij was een bekend verschijnsel in en rond het Ohene Djan stadion in Accra, waar het nationale elftal van Ghana haar wedstrijden in de Afrika Cup 2008 speelde. Met zijn ontblote bovenlijf, witte sjaal om de hals en de vlag van Ghana om zijn middel was Hakeem een niet te missen persoonlijkheid in het Ghanese voetbal.

Sponsor
Hakeem’s verschijning kenmerkte zich door een merkbare mengelmoes van traditionele en moderne elementen. Tijdens minimaal één van zijn optredens had Hakeem het embleem van sponsor MTN op zijn rechterborst geverfd. Op zijn linkerborst pronkten de letters LOC – die van het lokale organisatiecomité van de Afrika Cup. Om zijn nek hingen traditionele halskettingen, dat dan weer wel.

Hakeem sprong voornamelijk in het oog als de man die voor iedere wedstrijd één of meerdere guinea fowls (een soort kip) aan het publiek tentoonspreidde. Daarbij schroomde hij niet om zo en dan een aantal veren uit de kippen te happen. Hakeem The Chicken Man voorspelde naar eigen zeggen de voetbalwedstrijden aan de hand van zijn orakel en kwam vervolgens naar het stadion om het publiek in te lichten over de uitslag van de wedstrijd.

Volgens Nuru is Hakeem een gelegenheids-jujuman. ‘Hij is een grap,’ zegt hij, ‘maar mensen begonnen hem gedurende het toernooi serieus te nemen.’ Hoe werkte zijn methode? Het aantal guinea fowls die Hakeem The Chicken Man meenam naar het stadion correspondeerde met het aantal doelpunten dat Ghana zou gaan scoren. In de Afrikaanse tovenarij (sorcery) zijn guinea fowls een beproefd ingrediënt van het voorspellen van de toekomst. Hakeem’s methode werkte wonderwel.

Kippen
Vlak voor aanvang van de openingswedstrijd zwaaide Hakeem met twee kippen in de lucht en presto, Ghana versloeg Guinea met 2-1. Tijdens de daaropvolgende wedstrijd tegen Namibië nam hij slechts één kip mee, wat overeen kwam met het ene doelpunt dat de Ghanezen wisten te scoren. Dat was overigens een vrij knappe voorstelling – eentje die compleet indruiste tegen de publieke opinie dat de Black Stars de arme Namibiërs met op zijn minst vier of vijf doelpunten zouden oprollen.

Tijdens de derde en laatste groepswedstrijd zag het publiek hoe Hakeem wederom twee gevleugelde vrienden ondersteboven met zich meedroeg. En inderdaad, Marokko werd met 2-0 verslagen. Voor de uitermate belangrijke kwartfinale tegen aartsrivaal Nigeria probeerde Hakeem een ietwat nieuwe tactiek uit. Hij nam behalve een kip ook een adelaar mee. Zijn opzet slaagde. Nigeria ging uiteindelijk met 2-1 ten onder.

Overmoed
En toen ging het mis. Wellicht was Hakeem gaan geloven in zijn eigen krachten. Misschien dacht hij dat hij werkelijk een groot jujuman was, een gevaarlijke sorcerer, een gevreesde fetish priest. In zijn overmoed of arrogantie nam Hakeem het aanbod aan om op de dag voor de halve finale in het programma 30 Minutes op Metro TV te verschijnen. Voor Hakeem zelf was deze halve finale een heel belangrijke wedstrijd.

predict chickenGhana speelde immers tegen één van de grotere landen der zwarte magie: Kameroen. Hakeem zelf zag de wedstrijd tegen de Indomitable Lions als eentje tegen zijn grote inspiratiebron. Tegenover een verslaggever van de Kameroense krant The Post, die hem overigens Okwonfor noemde, vertelde hij dat hij sterk beïnvloed was door het Kameroense nationale elftal uit 1990, dat tijdens het WK eerst titelhouder Argentinië versloeg en vervolgens doorstoomde naar de kwartfinales. ‘Ik wist zeker dat ik net zulke bovennatuurlijke krachten kon oproepen als de Kameroeners toendertijd,’ zei hij.

Volgens mensen die het programma 30 Minutes hadden gezien, zag Hakeem eruit als een traditionele festish priest uit Accra. De jujuman was geheel gehuld in het wit – hij droeg een wit shirt en een wit hoofddeksel. Daarnaast had hij een magische staf in zijn hand, wat volgens ingewijden sterk leek op een stok van paardenhaar dat de fetish priests normaliter gebruikten ten tijde van oorlogen.

Duiven
Hakeem maakte zich gedurende de uitzending een beetje belachelijk door op te scheppen over het feit dat zijn voorspellingen altijd – maar dan ook altijd – uitkwamen. Op de vraag wat zijn ideeën waren over de halve finale tussen Ghana en Kameroen, antwoordde de showman dat hij drie duiven zou meenemen naar het stadion. Twee witte duiven en één zwarte. Ghana zou Kameroen verslaan met 2-1. Een duidelijke zaak. Geen twijfel mogelijk.

Of Hakeem op de bewuste donderdag 7 februari aan de zijlijn is verschenen, is niet bekend. Niemand schijnt zich voor deze wedstrijd de aan- of afwezigheid van de Chicken Man te kunnen herinneren. Eén fan was er echter van overtuigd dat hij een witte duif had zien rondvliegen in het stadion. Hoe het ook zij, Kameroen ontkrachtte de voorspelling door Ghana met 1-0 te verslaan. Het Ghanese volk, dat zich van tevoren reeds in de finale waande, was woest. En zocht naar een verklaring voor het verlies.

Eén van de schuldigen was bondscoach Claude le Roy, die met zijn gebrekkige tactiek de Ghanese ondergang had ingeluid. Een andere schuldige was Hakeem The Chicken Man, die met zijn opschepperige optreden in 30 Minutes het ongeluk over de Black Stars had afgeroepen. Hakeem had immers gedurende het programma meermalen verkondigd dat hij Christen was en dat hij Ghana uit naam van God de overwinning zou bezorgen. Hiermee stelde Hakeem zichzelf en zijn jujupraktijken gelijk aan of zelfs boven God, iets dat vervolgens genadeloos werd afgestraft.

God
In een ingezonden brief in de krant Graphic Sports verwoordde een lezer het ongenoegen van het Ghanese volk in deze kwestie. ‘God wilde een daad stellen,’ zo schreef Erasmus Owusu-Baah uit Tema. ‘God hielp het team aan een plek in de halve finale maar een of andere “chicken man” eiste de credits voor het succes op. Ik geloof dat God kwaad werd en besloot ons allen te teleurstellen en de jujuman in het ongelijk te stellen. En toen iedereen dacht dat wij zouden verliezen van Ivoorkust, verraste God ons met een andere uitslag. Het was God’s manier om te zeggen: “Ik weet het begin en het eind”.’

‘Om je gezicht zo vlak voor een belangrijke wedstrijd op televisie te laten zien, brengt ongeluk,’ vertelt Nuru. ‘Wij hebben Hakeem na diens optredens op zijn gedrag aangesproken en hem gezegd dat hij klappen krijgt als ie zich niet een tijdje heel gedeisd houdt. Wij hebben hem verteld dat hij zijn gezicht niet mocht laten zien in Kumasi tijdens de wedstrijd tussen Ghana en Ivoorkust. En dat heeft ie ook niet gedaan.’

Hakeem The Chicken Man staat inmiddels weer met beide benen op de grond. Welke grond dat is, dat is niet helemaal duidelijk. Volgens Nuru houdt hij zich ergens schuil tussen Accra en Tema. De held van de Afrika Cup is verworden tot de nationale zondebok.

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑