Competities pep

Published on augustus 6th, 2006 | by arnold pannenborg

Welk team stinkt hier zo?

D’r zijn beunhazen in ieder vak. Zo ook in het vak van geesten en voorvaderen in Kameroen, ofwel de magic business.

Essomba en ik zitten op de bank bij de teammanager van Mount Cameroon. Hij is een joviale man met een bierbuik en vele verhalen. Hij en zijn vrouw runnen al sinds jaar en dag een medicijnenwinkeltje.

Zegeningen
Vijf jaar terug stond hij samen met de voorzitter aan de wieg van Mount Cameroon, het team dat zich nu in de hoogste voetbalklasse van Kameroen bevindt. De teammanager heeft een indrukwekkend plakboek met de geschiedenis en foto’s van de eerste jaren van het team. De feestelijke oprichting, de zegeningen van de chief, het toen nog jonge team: alles is vastgelegd in het boek.

Met Mount Cameroon gaat het momenteel niet goed. Het team heeft al zes wedstrijden op rij verloren, de vijfde tegen Unisport de Bafang. Unisport versloeg de ploeg uit Buea met 2-0 in het stadion in Bafang, dat ongeveer vier uur rijden van Buea ligt. De voorzitter is woest, de fans morren, de spelers zijn gedesillusioneerd. Behalve Essomba. De stevige rechtervleugelspeler blijft vrolijk, wat er ook gebeurt.

‘De een-na-laatste wedstrijd verloren we dankzij onze spiritueel adviseur,’ vertelt de teammanager. ‘Nou ja, spiritueel adviseur. Het was gewoon een bedrieger.’

Peper
‘Nadat we al vier wedstrijden hadden verloren, kwam de coach aanzetten met zijn eigen spiritueel adviseur,’ zegt Essomba. ‘Vlak voor het begin van de wedstrijd riep die man ons bij zich. Hij smeerde ons allemaal in met rottend vlees en hete peper.’

‘Het spul stonk verschrikkelijk,’ gaat Essomba verder. ‘Toen we vlak voor de wedstrijd in een rechte lijn op het veld stonden opgesteld, deden de spelers van Unisport de handen voor hun neus. Zelfs de scheidsrechter keek naar links en rechts en vroeg: welk team stinkt hier zo, Unisport of Mount Cameroon? Tijdens de wedstrijd kwam een speler naar me toe. Jullie zijn hartstikke gevaarlijk, zei ie. Als ik te dicht bij je in de buurt kom, ga ik over mijn nek.’

De teammanager lacht en vult aan. ‘Iedere keer als een speler in de lucht sprong om de bal te koppen en vervolgens weer neerkwam, begon ie zich overal te krabben. Het zag er heel grappig uit.’
‘Het jeukte als een gek,’ zegt Esssomba. ‘En het deed behoorlijk pijn ook.’

Nihil
Zowel Essomba als de teammanager liggen in een deuk. ‘Niemand van ons had het gevoel dat dit spul ons zouden helpen tijdens de wedstrijd,’ zegt Essomba. De psychologische kracht van de magie was nihil.

Magie is dus geen garantie voor het winnen van wedstrijden. Zeker niet als de spiritueel adviseur in kwestie gewoon een oplichter is. Hij zegt dat ie de wedstrijd prepareert, doet iets raars met de spelers, ontvangt zijn geld, en verdwijnt in het niets. Later duikt hij op bij een andere club en verpest ook daar de gang van zaken. Geld trekt foute lui aan, zeggen veel mensen in Buea. Ook in het voetbal. Want met magie kun je bakken vol geld verdienen.

Essomba heeft genoeg gelachen. ‘Na de wedstrijd stapten we meteen in de spelersbus. Niemand had nog gedoucht. Pas toen merkten we hoezeer we stonken.’

‘Weet je,’ zo besluit hij het verhaal. ‘Ik vroeg die man nog waarom hij dit had gedaan. Hij zei dat hij hoopte dat we sneller zouden rennen door al die hete pepers.’

Tags: , , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑