Voetbal algemeen no image

Published on mei 12th, 2008 | by arnold pannenborg

Schoolteam in Oeganda geschorst vanwege analfabete spits

Voetbal is belangrijk in Afrika. Heel belangrijk. Denk daarbij niet alleen aan de Premier Leagues en tweede divisies in de diverse landen. Vooral de voetbalcompetities tussen scholen in de districten of provincies lokken vele, vele toeschouwers. En ook hier wil men maar één ding: winnen.

Eén van de voorwaarden van een schoolcompetitie is dat alle voetballers van de diverse teams scholieren zijn. Logisch. In Kameroen hoorde ik vaak dat ze het met deze regel niet zo nauw nemen. In Oeganda blijkbaar ook niet. Zo werd het team van middelbare school Kamonkoli in Oeganda onlangs voor drie jaar geschorst omdat zij een niet-leerling in de aanval hadden opgesteld. De manier waarop hij werd betrapt, was van een bijzonder hoogstaande creativiteit en originaliteit.

Aanvaller Paul Kiirya, die op het formulier te boek stond als ‘Senior Four student’, bleek een complete analfabeet te zijn. Vlak voor aanvang van de wedstrijd kreeg hij als ‘test’ de opdracht om de zin I am a student of Kamonkoli op een bord te schrijven. Kat in het bakje zou je zeggen voor een scholier in een van zijn laatste jaren op school. Niet dus. Kiirya was niet in staat om het bewuste zinnetje foutloos op te schrijven en bleek helemaal geen leerling te zijn. En dus werd de huidige kampioen van het district Budaka voor drie jaar geschorst.

De school was niet de enige in het beklaagdenbankje. Een official van de school Kaberamaido, die notabene bekend stond om het aanvechten van eenieder die zich niet aan de regels hield, is geschorst voor het leven van alle schoolvoetbalactiviteiten in het district. Men kwam erachter dat hij weer aan het werk was terwijl hij nog een schorsing van een paar jaar moest uitzitten. Hij had het namelijk ooit een keertje gewaagd een leraar Kunst & Cultuur als keeper op te stellen.

Het aantal schoolvoetbalteams in het Oegandese district Budaka slinkt met de jaren, zoveel is duidelijk.

Tags:


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑