Coaches no image

Published on augustus 16th, 2008 | by arnold pannenborg

Servische coach voor Ghanese Black Stars

Hij is nog niet officieel gepresenteerd maar volgens verschillende media is het zeker: de Serviër Milovan Rajevac is de nieuwe bondscoach van het Ghanese nationale elftal. Wie?

Twee maanden lang beloofden de bobo’s van de voetbalbond de Ghanezen een coach van naam en faam. Dat doen ze altijd. Na de laatste sollicitatieronde in ons eigen Amsterdam waren ze eruit. De Black Stars hebben eindelijk een nieuwe coach die hen naar het WK 2010 zal moeten gaan leiden. Een naam en veel faam heeft Rajevac echter niet. Flink wat googlen levert nagenoeg niets op, behalve dan dat hij wat leuks heeft gedaan bij de Servische club FK Borac Cacak.

Waarom toch weer een halfbakken buitenlandse coach in plaats van een goede lokale coach, zo vragen vele Ghanezen zich af. En toch, een Ghanese commentator merkte terecht op dat er relatief grote successen zijn bereikt met relatief onbekende coaches. Zoals bijvoorbeeld tijdens het vorige WK in Duitsland.

Tijdens en na de Afrika Cup in januari en februari van dit jaar buitelden de commentatoren in Ghana over elkaar heen om het beleid van de voetbalbond neer te sabelen. Ze huurden altijd een vrij onbekende coach in voor het prestigieuze nationale elftal en vergaten daarbij iedere keer te kijken naar coaches in eigen land. De buitenlandse coach streek immer een flink maandsalaris op maar kon zijn belofte nooit waarmaken.

Deze keer zou het anders worden. Een Ghanese journalist somde in februari met gemak vijf namen van lokale coaches op die een kans zouden gaan maken. Nee, zouden moeten maken. Maar een tijdje terug veegde voetbalbond GFA de vloer aan met deze mogelijkheid. Ook dit keer zouden ze op zoek gaan naar een buitenlandse coach, zo maakte voorzitter Kwesi Nyantakyi bekend. In juni hadden ze al met tien buitenlandse coaches gesproken.

Ergens in diezelfde maand juni volgde het nieuws dat Guido Buchwald als nieuwe coach was aangesteld. Qua salaris zou de Duitser hetzelfde bedrag opstrijken als zijn Franse voorganger Claude Le Roy, namelijk 30.000 dollar. Het bleek een broodje aap verhaal. Buchwald verscheen niet in Ghana. Daarna kwamen er nog verscheidene namen langs, waaronder zelfs de naam van oud-keeper Stanley Menzo.

Nu is het naar alle waarschijnlijkheid wel raak. De 54-jarige Milovan Rajevac heeft een tweejarig contract voor 45.000 dollar per maand. Rajevac is een complete onbekende in Europa en Afrika, maar schijnt een degradatiekandidaat in de Servische voetbalcompetitie te hebben omgetoverd tot een topclub die meedoet in de kwalificatieronde van de UEFA Cup.

Afrikaanse voetbalbonden kiezen wel vaker voor onbekende namen uit Europa. Waarom dat precies is, weet ik niet. Maar geld speelt daarbij ongetwijfeld een rol. Coaches op de zogenaamde ‘A’-lijst zijn simpelweg te duur voor landen als Ghana. In Nigeria betaalden ze Berti Vogts bijvoorbeeld 50.000 dollar per maand en dat was zelfs geen topcoach – maar wel een ‘topnaam’. Bijna had Ghana wel de door haar gewenste coach, de Oostenrijker Josef Hikersberger, maar die vroeg 60.000 dollar per maand. Helaas.

In ieder geval schrijft een Ghanese commentator op Kickoff dat we de nieuwe onbekende coach niet onmiddellijk moeten afschrijven. Immers, ook eerder onbekende coaches als Ratomir Dujkovic hadden relatieve successen geboekt. Zo leidde Dujkovic de Black Stars als enige Afrikaanse land naar de achtste finales van het WK 2006. (Daarbij moet wel worden aangetekend dat de allergrootste successen – vier keer winnaar van de Afrika Cup – zijn behaald met lokale coaches.)

Ook op het discussieforum van Ghanaweb zijn de meningen niet onverdeeld positief. Eén persoon vraagt zich af of Rajevac ‘een CV die je doet watertanden of dat hij simpelweg van de straten in Servië is geplukt’. Een ander denkt dat dit een ‘grote grap’ is. Weer een ander voorspelt dat de GFA de rekening van hun belabberde keuze binnenkort gepresenteerd krijgt.

En toch, vele Ghanezen wensen de nieuwe coach succes en hopen dat hij er wat van gaat maken.  ‘Good luck to Milo,’ zegt er eentje. Laten we het hopen.

Tags: ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑