Angola 2010 no image

Published on oktober 5th, 2008 | by arnold pannenborg

Bondscoach Angola stopt ermee

Luis Oliveira Goncalves heeft ontslag genomen als bondscoach van het nationale team van Angola. Zijn besluit komt na de recente tegenvallende prestaties van de Palancas Negras in de kwalificatiereeks van de Afrika Cup én WK in 2010. Het vertrek van de immens populaire coach is een zware dobber voor Angola, dat begin 2010 de gastheer is van de 27e editie van de African Cup of Nations.

Als coach presteerde hij drie jaar geleden het schier onmogelijke. Hij wist Angola voor de allereerste keer naar het grootste voetbaltoernooi op aarde te leiden. Ondanks dat de ‘Zwarte Antilopen’ met één verloren pot en tweemaal een gelijkspel geen hoogvlieger was op het WK 2006 in Duitsland, werd de geboren Angolees bij terugkomst als held onthaald in eigen land. De voetbalwereld was immers onder de indruk van de zuidelijk Afrikanen, die volgens vele kenners over twee jaar in staat worden geacht wél de nodige potten te breken. Dat toekomstperspectief komt met het vertrek van Goncalves nu mogelijk in gevaar.

Het blijkt dat Goncalves er al een paar weken geleden de brui aan had gegeven. ‘Op 22 september presenteerde ik mijn ontslagbrief en de voorzitter van de voetbalbond heeft deze geaccepteerd,’ zo legde de nu ex-coach uit. Zijn assistent, Maby de Almeida, neemt de honneurs tijdelijk waar.

Twee jaar geleden leek er nog geen vuiltje aan de lucht. Als beloning voor het bereiken van het WK in Duitsland kreeg Goncalves een hernieuwd contract. Hij zou het nationale elftal naar het volgende WK (‘Twenty Ten’) in Zuid-Afrika leiden. Halverwege de rit, begin 2008, zetten zijn mannen een redelijke prestatie neer tijdens de Afrika Cup in Ghana. De Palancas Negras bereikten met verzorgd en vooral aanvallend voetbal de kwartfinales, waarin ze met 2-1 het onderspit dolven tegen de uiteindelijke kampioen Egypte.

Ook de kwalificatiereeks voor de Afrika Cup en WK 2010 begon zeer voorspoedig met overwinningen op Benin en Niger. Op 14 juni van dit jaar ging het voor het eerst goed mis. De Oegandese Cranes hakten de Angolezen met 3-1 in de pan. Daarna volgde een bloedeloze 0-0 gelijkspel in eigen huis tegen Oeganda, een uitslag die grote verontwaardiging en woede teweeg bracht onder de bevolking. Dieptepunt was de wedstrijd op 9 september in Cotonou waar thuisploeg Benin de bezoekers met 3-2 wegzette.

Ook al is het vrij normaal dat de Angolezen aan het morren zijn geslagen na een paar mindere wedstrijden Рdat doen supporters nu eenmaal altijd Рtoch is de beslissing van de bondscoach enigszins vreemd te noemen. Toegegeven, Angola kan niet meer eerste worden in groep 3. Die plek is reeds voorbehouden aan Benin, dat met 12 punten uit vijf wedstrijden al geplaatst is voor de volgende ronde.Maar verder staat Angola er helemaal niet zo slecht voor. De Negras staan momenteel, met nog ̩̩n wedstrijd voor de boeg, op de o zo belangrijke tweede plek in deze groep.

De enige ploeg die nog roet in het eten kan gooien is de nummer drie in de groep, Oeganda. Over een week spelen beide rivalen hun laatste wedstijd in de kwalificatiereeks. Angola ontvangt het al kansloze Niger in eigen huis, terwijl Oeganda het reeds geplaatste Benin op bezoek krijgt. Qua doelsaldo staat Angola er met +1 beduidend beter voor dan haar concurrent (-2). Het ziet er dus naar uit dat Angola, mits zij straks gewoon winnen in Luanda, over twee jaar naar het WK bij de buren zullen afreizen.

De vraag is dus waarom Goncalves niet nog even een week op zijn post bleef zitten. Zag hij ergens een bui hangen of werd hij gedwongen door de bobo’s van de voetbalbond? Zelf hintte hij op het laatste. In zijn ogen hadden sommige leden van de bond het wel met hem gehad. ‘Het was niet meer helemaal okay,’ zo zei hij.

Tags: ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑