Angola 2010 no image

Published on oktober 11th, 2008 | by arnold pannenborg

Eekhoorns van Benin boezemen geen angst in

Gek. In groep 4 van de kwalificatie voor de Afrika Cup en het WK 2010 staat Benin fier bovenaan. Ze hakken iedereen – waaronder Oeganda en Angola – in de pan en zijn nog vóór de laatste speelronde al zeker van de volgende ronde. En toch leeft er grote onvrede in dit West-Afrikaanse land. En waarom dan wel? Vanwege de naam van het elftal.

Alle Afrikaanse teams hebben prachtige namen. De Leeuwen, de Adelaars, de Black Stars, ja zelfs de Bafana Bafana. Dat zijn pas fiere, stoere en angst aanjagende namen. Namen waarmee de moed van de tegenstander al voor aanvang van de wedstrijd ver achterin de voetbalschoenen wegtrekt. Maar ja, de Eekhoorns? Wat is dát nu weer voor slappe naam? In voodooland Benin denken ze serieus na over een nieuwe bijnaam.

Voetbal is oorlog. De voetballers zijn de strijders, het stadion het strijdperk. Voor aanvang van de wedstrijd trekken de mannen hun uitrusting aan en begeven zich dan richting de arena. Bij het betreden van het stadion heffen de fans strijdliederen aan. En dan klinkt plots de stem van de stadionspeaker: en hierrr zijn de … Eekhoorns?

Leeuwen, ja! Olifanten, tuurlijk! Adelaars, zeker! Antilopen, vooruit (omdat ze snel zijn)! Black Stars, prachtig! Haviken, uiteraard! Maar wie kiest er nu een lief klein knaagdiertje als symbool voor het moderne leger dat voetbalelftal heet? Ook al doet het Beninse nationale elftal het uitstekend heden ten dage, toch beseffen de inwoners van het land dat een bijnaam als de hunne vragen is om moeilijkheden. Althans, het besef leeft bij het ministerie van Sport.

De bijnaam Eekhoorns stamt uit de jaren ’60 van de vorige eeuw. Blijkbaar werd deze naam gekozen omdat eekhoorns hoog kunnen klimmen, een metafoor die eveneens zou passen bij het nationale elftal. Maar volgens de sportminister in Benin, Ganiou Soglo, gaat deze vergelijking mank. Dat wil zeggen, mensen zullen, zo zegt hij, het knaagdiertje eerder als ‘timide’ diertje zien en niet per se als ‘hoogvlieger’. Een weinig afschrikwekkende naam dus, en daar moest maar eens verandering in komen.

‘Vorig jaar werden we benaderd door enkele parlementsleden,’ zo vertelt de minister , ‘en zij vroegen zich hardop af waarom wij toch voor een naam hadden gekozen die hoort bij een diertje dat wegrent als het bang is.’ De minister was het daar mee eens en heeft inmiddels reeds een nieuwe naam bedacht: ‘De nieuwe bijnaam die wij aan zullen dragen, is de “Emerging Panthers”.’ Prachtig! Panters, en dan nog wel opkomende panters ook, daar kun je mee voor de dag komen.

Een fan dacht er echter het zijne van. ‘Of we nu Eekhoorns of Muizen heten, het gaat niet om de naam maar om de werklust van de spelers van het team. Je wint wedstrijden met goede voetballers, niet met een mooie naam.’

Tags:


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑