Coaches dsa

Published on november 14th, 2008 | by arnold pannenborg

Hoofdrol voor Nigeriaanse spits in aanloop naar Zuid-Afrikaanse derby

Ruud Krol, de coach van Orlando Pirates, doet niet mee aan de psychologische spelletjes van de opponent. Het gedoe rond de Nigeriaanse spits Ibezito Ogbonna zal hem niet van de wijs brengen in de aanloop naar Kaiser Chiefs vs Orlando Pirates.

Derbies zijn altijd voer voor mooie verhalen. Ze halen het beste en het slechtste in de mens naar boven. Het beste komt in de vorm van creativiteit ofwel de vele manieren waarop men probeert de wedstrijd reeds van tevoren naar de hand te zetten. Kaiser Chiefs gooit aan de vooravond van de grote Soweto derby een bijzondere Joker in de strijd: de zojuist gecontracteerde Nigeriaanse international Ogbonna. De grote vraag is: speelt hij of speelt hij niet?

Het driejarige contract dat Kaiser Chiefs aan de Nigeriaanse voetballer biedt, is groot nieuws in Zuid-Afrika. Vooral omdat de aankoop vlak voor één der grootste derbies op het Afrikaanse continent geschiedt, die tussen Kaiser Chiefs en Orlando Pirates. En nog meer omdat de spits de hoofrol lijkt te gaan spelen in de psychologische spelletjes die de Chiefs op de tegenstander aan het loslaten zijn.

Direct na het tekenen van het contract riep teammanager Bobby Motaung dat Ogbonna niet inzetbaar is voor de derby. Hij zou nog geen werkvergunning hebben. Ogbonna zelf reageerde met de opmerking dat hij meent onderdeel te zijn van een groots plan van coach Muhsin Ertugral, een plan dat iets te maken heeft met ‘misleiding’ en ‘hinderlaag’. ‘Mijn papieren kwamen drie weken geleden al binnen,’ zo zei hij met een geheimzinnig lachje. ‘En ik train ook allang mee met het team. Ik kan dus gewoon spelen.’

Hier is sprake van psychologie van de koude grond. Want terwijl Kaiser Chiefs tegenstrijdige geluiden naar buiten brengt over het al dan niet spelen van Ogbonna, wordt de Nigeriaan ondertussen doodleuk neergezet als de nieuwe messias en relevatie van de Zuid-Afrikaanse competitie. Hij zal een duo vormen met de Venezuelaanse international Torrealba, een spitsenduo dat volgens de coach van de Chiefs de competitie zal gaan ‘terroriseren’.

Ruud Krol wordt er warm noch koud van. Naar verluidt is hij buitengewoon nieuwsgierig geworden door het contracteren van Ogbonna, maar gelooft hij ‘geen seconde’ dat de zojuist aangetrokken Nigeriaanse superspits niet aan de aftrap zal verschijnen. Eén van de officials van Orlando Pirates reageerde nuchter op het rookgordijn van de Kaiser Chief. ‘Het kan onze coach weinig schelen dat zij ontkennen dat hij zal spelen.’

‘Laat ik je vertellen wat de kern van de zaak is,’ zo ging hij verder. ‘Zij (Kaiser Chiefs) zouden hem nooit twee dagen voor de derby hebben gepresenteerd als ze niet van plan waren hem te laten spelen. Waarom zouden ze drie weken lang zwijgen over het contracteren van zo’n speler en hem dan opeens vlak voor de wedstrijd aan het publiek voorstellen zonder dat hij gaat spelen? Kom nou. Voetbal zit vol met dit soort flauwe spelletjes en onze coach trapt hier dus mooi niet in.’

Voor Ruud Krol is het overigens de eerste keer dat hij de grote derby aan den lijve zal ondervinden. ‘Ik zag laatst een video van de vorige derby tussen Chiefs en Pirates en ik moet zeggen dat dit een compleet nieuwe ervaring voor mij wordt.’ Niet verwonderlijk, want menigeen plaatst de derby tussen deze twee Soweto teams in de top drie of top vijf van grootste derbies ter wereld, waartoe ook de derbies in Argentinië, Turkije en Egypte behoren. Krol heeft als coach van Zamalek overigens wel de grote derby met Al-Ahly in Caïro meegemaakt.

De Turkse coach Ertugral van Kaiser Chiefs kent echter al wel het klappen van de zweep. Hij kwam in 1999 en was vier jaar lang coach van de Chiefs. Zijn grootste prestaties kwamen in 2001, toen hij met zijn team vele prijzen won, waaronder de Afrikaanse CAF Cup Winners Cup (de huidige Confederation Cup). In datzelfde jaar vond helaas ook het grootste drama van de club plaats, toen 43 toeschouwers de dood vonden tijdens de derby tegen én in het stadion van de grote rivaal, Orlando Pirates.

Ruud Krol sprak trouwens wel zijn teleurstelling uit over het feit dat deze cruciale derby niet in de thuishavens van de Chiefs en de Pirates plaatsvindt. ‘Het is jammer want een derby hoort thuis in de regio van de clubs zelf.’ Inderdaad, de wedstrijd wordt gespeeld in het neutrale Mmabatho Stadium in Mafikeng.

Maar niet getreurd, een derby is een derby. En die tussen Kaiser Chiefs en Orlando Pirates is nog altijd dé derby van Zuid-Afrika. Kaiser Chiefs, opgericht in 1970, werd 11 keer  landskampioen, de laatste keren in 2004 en 2005. Orlando Pirates is in 1937 opgericht en is daarmee ‘s-lands oudste club. De Pirates werden vijf keer kampioen van Zuid-Afrika, de laatste keer in 2003. De andere twee grote clubs van Zuid-Afrika zijn Mamelodi Sundowns en Supersport United.

Morgen, op zaterdag 15 november, vindt de derby plaats. Een Zuid-Afrikaanse krant zette alvast wat leuke feitjes op een rij. Veel doelpunten hoeven we bijvoorbeeld niet te verwachten want in slechts 5 van de in totaal 24 derbies werd er meer dan twee keer gescoord. De helft van alle derbies eindigde in een gelijkspel. Acht van de 12 gelijke spelen hadden 1-1 als eindstand. En tot slot: in de laatste 12 jaar wist alleen Kaiser Chiefs de derby tweemaal in één seizoen te winnen, en wel in het seizoen van 2005-2006.

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑