Competities essmua

Published on mei 1st, 2009 | by arnold pannenborg

Engelse Premier League funest voor Ghanees voetbal

‘En? Hoe vond je de wedstrijd?’ Desmond en I.B. (Ibi) kijken me veelbetekenend aan. ‘Ze hebben het goed gedaan,’ geef ik toe. Bewaker I.B. lacht. ‘Ik zei je toch dat Chelsea de aanval van Barcelona zou weerstaan.’

Ik baal. Mijn team is Barcelona, ik heb een hekel aan Chelsea. Daarbij: dan denk je dat je in Afrika zit en even niets meer hoeft te horen over al die Europese Champions League perikelen. Dacht het niet. In Ghana, en elders op het continent, is de Engelse competitie populair. De voorzitter van de Ghanese voetbalbond riep eerder deze week zijn landgenoten op om niet zoveel te kijken naar de Europese leagues. Een en ander is funest voor de lokale Premier League, zo betoogt hij, waar al jaren geen hond meer naar komt kijken.

‘De media dragen niet bij aan het succes van de lokale competitie omdat zij zich vooral concentreren op de buitenlandse voetbalcompetities,’ zo stelde Kwesi Nyantakyi bedroefd tijdens de presentatie van een televisiedeal tussen de Ghanese Premier League en OMP, het bedrijf achter het televisiestation Metro TV. Hij was ontstemd over het feit dat de zogenaamde Cinema Halls uitsluitend buitenlands voetbal uitzenden. ‘Ik kijk uit naar de dag dat de Cinema Halls een wedstrijd tonen van Kessben FC tegen Eleven Wise. Ik denk dat dat een heel mooi affiche kan zijn.’

Droom verder, beste voorzitter. Het voetbal zit al jaren in het slop. Het talent vertrekt naar Europa en de Ghanezen hebben geen behoefte om het tweede garnituur aan het werk te zien. In het lokale voetbal draait het om de transfers van spelers naar het buitenland. Samuel Inkoom, de ster tijdens het African Nations Championship (CHAN), heeft zojuist een transfer afgedwongen naar een Zwitserse club. En zo blijft er van Kotoko weinig over wat de fans naar de stadions zou moeten lokken.

Binnenkort vindt er in het West-Afrikaanse land een grote conferentie plaats tussen alle “stakeholders” om te praten over de vraag hoe ze in godsnaam de fans weer naar de stadions kunnen lokken. Het is niet ongewoon om 200 mensen langs de zijlijn te zien staan tijdens een wedstrijd tussen Liberty Professionals en Wa All Stars. Alleen de wedstrijden tussen Hearts of Oak en Asante Kotoko onderling en tussen Hearts en Kotoko versus andere teams leveren toeschouwers op.

Dé grote oorzaak van het verval van de lokale competitie is de immense populariteit van de Engelse Premier League. Er gaat geen dag voorbij of mensen spreken me aan over de prestaties danwel non-prestaties van Manchester United, Chelsea of Liverpool. Arsenal is op de een of andere manier niet zo geliefd onder de Ghanezen. Een verklaring daarvoor is dat Ghanezen altijd voor de winnaars kiezen en Arsenal heeft nu eenmaal al jaren niets meer van betekenis gewonnen.

Die interesse voor het Europese en met name het Engelse voetbal merk ik dagelijks tijdens mijn onderzoek in Ghana. Zo spreek ik de (ex-)voorzitter van Accra Hearts of Oak, Harry Zakkour, die zijn club in het jaar 2000 de Champions League titel bezorgde. De beste man praat voornamelijk over “zijn” club – Manchester United. Coaches in Ghana praten uitsluitend over Europese coaches, vooral over José Mourinho, Rafael Benitez en Alex Ferguson. De PR man van Asante Kotoko is prominent lid van de Ghanese Liverpool fanclub.

Als klap op de vuurpijl gaat de secretaris van de landelijke supportersvereniging van Hearts of Oak liever binnen zitten om het laatste kwartier van een wedstrijd van Chelsea te kijken, dan met mij te discussiëren over het wel en wee van zijn eigen club.

Wat te doen aan deze situatie? ‘Het is een kip en ei verhaal,’ vertelde een schrijver en kenner van het Ghanese voetbal me onlangs. ‘Al het talent gaat weg en dus zijn de sponsoren niet geneigd om te investeren in de Ghanese league. Sponsors komen pas als het voetbal in de lift zit. Maar de league komt er alleen bovenop dankzij sponsorgelden. Pas dan kun je als club grote voetballers een goed salaris betalen en in eigen land houden. Het is een vicieuze cirkel waar veel Afrikaanse competities last van hebben.’

Tot die tijd blijven de discussies over de Engelse Premier League in het winkeltje aan de overkant een dagelijks ritueel. ‘Gaan jullie wel eens naar het stadion in Kumasi?’ vroeg ik laatst. Hard gelach. ‘Waarom zouden we?’ kaatst I.B. de bal terug. ‘We hebben hier geen spelers zoals Michael Essien. Die spelen allemaal in Europa. Over Essien gesproken, wat vond je eigenlijk van zijn optreden tijdens de wedstrijd van Chelsea? Goed was ie hé?’

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑