Competities manh

Published on mei 10th, 2009 | by arnold pannenborg

Als Otumfuo spreekt, zwijgen de Ghanezen

Als Otumfuo Osei Tutu II spreekt, zwijgen de Ghanezen. Dus als de Ashanti-koning zegt dat het bekritiseerde management van Asante Kotoko de rest van het seizoen op haar plek mag blijven zitten, is daarmee de kous af.

Otumfuo, de leider van het Ashantivolk, staat qua aanzien en macht op gelijke voet met – of zelfs boven – de president van het land. Zijn wil is wet, zeker ook als het gaat om Asante Kotoko. ‘Wij zijn het er niet altijd mee eens,’ vertelt een supporter, ‘maar we moeten zijn beslissing respecteren.’

Een wetmatigheid in het leven van Otumfuo is dat zijn club te allen tijde dient te winnen. Niet alleen van aartsrivaal Hearts of Oak, maar ook van de andere teams in de Ashanti regio. Een en ander werd onlangs ten overvloede duidelijk tijdens de Otumfuo Challenge Cup, waarin Asante Kotoko in de finale tegenover plaatsgenoot King Faisal stond.

Die wedstrijd moest Kotoko winnen, zeker gezien het feit dat het toernooi in het teken stond van Otumfuo’s tienjarige jubileum op de troon. Een dergelijke verjaardag vier je op gepaste wijze. Met een beker voor de Koning.

Asante Kotoko is misschien wel de meest traditionele club van Ghana. De club, met haar thuisbasis in de aloude Ashanti-hoofdstad Kumasi, is de belichaming van het Ashantivolk. De naam komt rechtstreeks uit de Ashanti traditie van oorlogsvoering. Kotoko betekent stekelvarken, het officiële dier van de aloude Ashanti-krijgers.

Daar is tevens het motto van de club van afgeleid: “Kum apem a, apem beba”, wat zoveel betekent als “dood duizend mannen en er komen duizend mannen voor hen in de plaats”. Een duidelijke verwijzing naar het stekelvarken dat zich oprolt en zijn stekels wegschiet.

In 1935 kwam de club officieel onder de hoede van de Asantehene, de Koning van het Ashantivolk, de man die zetelt op de traditionele Golden Stool. Otumfuo is sinds zijn aantreden de eigenaar en geldschieter van de club. Officieel is hij ook de Life Patron van andere clubs in de Ashanti Regio, zoals Cornerstones, AshGold en King Faisal.

Volgens velen besteedt hij echter geen aandacht aan deze teams. Asante Kotoko is zijn team – het grote team van de regio en van het land – en dat moet iedereen weten ook. Kotoko’s wens om de andere clubs in de regio volledig te domineren is legendarisch.

Vorige maand speelde Asante Kotoko, met naar verluidt zeven miljoen fans in West-Afrika en een recordaantal van 21 league titels, de finale van de Otumfuo Challenge Cup in het Baba Yara Stadion in Kumasi. De tegenstander was, hoe toepasselijk, King Faisal. Faisal is het team van Alhaji Grunsah, een moslim en géén Ashanti.

Voor zowel Grunsah als Otumfuo was deze finale cruciaal. Welke club domineert de Ashanti regio: de club van de Koning zelve of de club van de buitenstaander? Het antwoord was helder. Kotoko versloeg Faisal met 1-0 en zo mocht Otumfuo de beker omhoog houden in het jaar dat hij zijn tienjarig jubileum als Koning viert.

De uitslag, zo zeggen kenners, stond van tevoren vast. Volgens een oud-coach van AshGold, een team uit Obuasi, werd hij aan de vooravond van het toernooi bedreigd door zijn eigen supporters. ‘Als je met het team afreist naar Kumasi, steken we je huis in de fik,’ zo verwoordden de fans hun ongenoegen over de Otumfuo Cup.

‘We hadden op dat moment ongeveer vier geblesseerde spelers in de selectie,’ vertelt de oud-coach. ‘De supporters waren bang dat er nog meer spelers geblesseerd zouden raken.’ En dat mocht niet tijdens dit zinloze toernooi waarvan iedereen wist dat Kotoko het moest winnen, aldus de supporters.

In de competitie gaat het momenteel niet al te best met de club van de Asantehene, die vorig jaar nog met overmacht de landstitel veroverde. Zes maal verliezen in 16 wedstrijden, dat kan niet in de ogen van de fans. En dus schreeuwen zij om het hoofd van de CEO, Sylvester Asare Owusu, en diens management team.

Uit een ministerieel onderzoek bleek onlangs zelfs dat Asare Owusu mede schuldig was aan de dood van vier supporters tijdens de grote wedstrijd tussen Asante Kotoko en Hearts of Oak afgelopen februari. De minister schorste de CEO vervolgens prompt voor vijf jaar van alle voetbalgerelateerde zaken.

Wekenlang speculeerden de Ghanese media erop los. Wat zou Otumfuo doen? De CEO en het management team op staande voet ontslaan stond bovenaan het lijstje van de journalisten. Daarna zou de ietwat arrogante coach Isaac “Opeele” Boateng het veld moeten ruimen. Maar het besluit van Otumfuo kwam als een volslagen verrassing.

Terwijl de Graphic Sports de namen van het nieuwe management team al had gepubliceerd, liet de Asantehene via zijn secondanten weten dat het huidige bestuur tot het eind van het seizoen op haar plek blijft zitten. Asare Owusu krijgt dus het vertrouwen van de Koning, die daarmee rechtstreeks de macht van de minister in twijfel trekt.

Otumfuo is dan ook veel machtiger dan een minister van Sport. Hij is zo machtig dat hij jaren geleden de constitutie van zijn club Asante Kotoko opschortte, omdat de daarin vastgelegde machtsstructuren binnen de club hem niet aanstaan. Officieel zou Otumfuo een CEO moeten aanstellen en hem ruime bevoegdheden moeten toekennen. Hij stelt echter alle leden van het management persoonlijk aan. Alles en iedereen binnen Kotoko staat immers onder het gezag van “Manhyia” (het Paleis van de Koning).

‘Otumfuo’s wil is wet,’ zegt een supporter. ‘Als hij praat, zwijgen de supporters. Dat is onze traditie. Zo is het en niet anders.’

Tags: , , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑