Coaches ope

Published on mei 28th, 2009 | by arnold pannenborg

Opeele wil zijn oude baantje terug

Welgeteld drie maanden was de kleine Ghanees coach van Asante Kotoko. Hij won drie wedstrijden, speelde er eentje gelijk en verloor er vier. Nu geeft Opeele Boateng het op. ‘Een onzichtbare hand houdt mij tegen.’

Die onzichtbare hand, zo beweert Opeele, is niet alleen afkomstig van het management team onder leiding van Sylvester Asare Owusu maar vooral ook van de spelersgroep zelf. ‘Ik kan niet werken door alle politieke spelletjes binnen het team. Het valt ook niet mee, het coachen van de grootste club van Ghana. Zeker niet als je best weinig praktijkervaring hebt.

Opeele rolde ooit de voetballerij in met zijn tactische beslommeringen over voetbal. Dat deed hij op de radio, op de televisie en in de kranten. Al jarenlang verzorgt hij wekelijks een columns in de Graphic Sports. ‘Mensen vroegen me waarom ik zelf niet begon met coachen,’ zo vertelde de coach mij enige tijd geleden. ‘Ik wist per slot van rekening alles af van tactieken en strategieën. Dat had ik allemaal afgekeken van de coaches in de Europese leagues.’

Bij eerste divisieclub Mighty Jets bleef Opeele tien wedstrijden ongeslagen. In Ghana was men onder de indruk en zo ontving hij een contract bij de nieuwe Premier League club Kessben FC. De ploeg van zakenman Kwabena Kesse stond tijdenlang in het bovenste rijtje van de competitieladder toen Opeele plotseling besloot op een uitnodiging van degradatiekandidaat Tema Youth in te gaan. Hij vertrok naar havenstad Tema om de ploeg van de ondergang te redden. Dat lukte wonderwel.

‘Aan die move heb ik mijn bijnaam “The Special One” te danken,’ vertelt Opeele. ‘De gedachte onder de Ghanezen was dat je wel een heel bijzondere coach moet zijn om van een club in het bovenste rijtje naar een club onder de degradatiestreep te verkassen.’ Opeele vergeet erbij te zeggen dat hij zich die bijnaam zelf heeft geschonken.

Het is duidelijk dat Opeele een groot fan is van topcoach José Mourinho. De Portugees, ooit Chelsea en nu Inter Milan, komt in iedere zin van de Ghanees voor. ‘Ik heb een grote bewondering voor de zelfverzekerdheid van Mourinho,’ zegt Opeele. ‘Sommige mensen noemen het arrogantie maar ik vind het een van de beste kwaliteiten van een coach.’ Als dat waar is, dan is Opeele een van de beste coaches van het continent.

Aan eigenwaarde ontbreekt het de kleine coach met het kekke brilletje niet. Hij mag dan hooguit 1.60 meter lang zijn, met zijn grote mond en vileine pen schopt hij tegen menig heilig huisje. Vrijwel alle collegae in het land moeten het daarbij ontgelden. Opeele vindt zichzelf dan ook de beste coach van Ghana. Na verloop van tijd kreeg hij een nieuwe column in het eigen blad, de Kotoko Express, waarin hij zichzelf onder de noemer “Tactically Speaking” op een voetstuk plaatste.

De supporters trokken het allemaal steeds minder. ‘Misschien moet je eens wat minder tijd besteden aan radio-interviews en het schrijven van stukjes en je wat meer gaan focussen op het daadwerkelijk winnen van wedstrijden,’ zo verwoordde columnist Kojo zijn ongenoegen in diezelfde Kotoko Express.

Veel spelers van Asante Kotoko waren het ook pertinent oneens met de status die de coach zichzelf toedichtte. Ze vonden de coach van het vorige seizoen, Bashir Hayford, stukken beter. En dus weigerden ze hun best te doen voor Opeele Boateng. Dat resulteerde thuis in verlies tegen Sekondi Eleven Wise en Gamba All Blacks en een gelijkspel tegen Kessben FC. Uit verloren de “Porcupine Warriors” van Kessben FC en wéér van Gamba All Blacks. Afgelopen weekend ging Kotoko met 0-1 ten onder tegen Heart of Lions.

Opeele had toen al een brief gestuurd naar het management van de club, waarin hij vroeg om een demotie. Hij wilde zijn oude baan als assistent-coach terug. De man met de vele praatjes geeft het dus op. ‘Zelfs Guus Hiddink kan deze spelersgroep niet aan de praat krijgen,’ zo luidde de laatste opmerking van de geplaagde coach.

Terwijl alles en iedereen binnen Kotoko wacht op de aanstelling van een nieuwe coach – en daarmee het ontslag van Opeele Boateng – gaat de kleine coach rustig verder met columns schrijven voor de Graphic Sports. Deze gaan, zoals altijd, over het Europese voetbal. En dan natuurlijk over de aanstaande Champions League finale tussen Manchester United en Barcelona. Opeele schrijft over de 4-4-2 benadering van de Mancunians tegenover het aanvallende 4-3-3 van de Catalanen.

‘Barcelona heeft kracht in de diepte. Ze hebben kwaliteit op iedere positie,’ zo schrijft hij. Het is Opeele’s stokpaardje. Jarenlang heeft hij zich met zulke uitspraken als briljant tacticus kunnen neerzetten. In de praktijk is hij bij Kotoko in drie maanden tijd genadeloos ontmaskerd.

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑