Coaches opeel

Published on april 3rd, 2009 | by arnold pannenborg

Coach Opeele verliest zijn hoofd

Coach Isaac “Opeele” Boateng neemt zijn telefoon niet op. Ik krijg een vrolijk deuntje te horen, alsof ik zojuist een bedrijf heb opgebeld. De zelfbenoemde Afrikaanse José Mourinho heeft het moeilijk.

Opeele zit pas anderhalve maand op de technische bank bij de Ghanese topclub Asante Kotoko en sloot drie van de laatste zes wedstrijden met verlies af. Afgelopen woensdag verloren de Porcupine Warriors thuis tegen het laaggeklasseerde Gamba All Blacks en prompt schreeuwden de fans om de hoofden van de coach en van het management team.

Thuis verliezen, het blijft een heikel punt op het Afrikaanse continent. Dit weekend vinden de return wedstrijden plaats in de Afrikaanse Champions League. Als Kotoko zich niet weet te plaatsen voor de tweede ronde ten koste van Ittihad Khemisset uit Marokko, zal de Asantehene naar verwachting grote schoonmaak houden binnen de gelederen van de club.

Black Magicians
Vorige week nam coach Opeele Boateng mij mee uit eten bij vrienden en probeerde hij mij te koppelen aan een paar leuke dames. Deze woensdagochtend, vlak voor de wedstrijd tegen de “Black Magicians”, kreeg ik nog een smsje met het telefoonnummer van een geïnteresseerde dame. ‘Bel haar op!’ zo gebood de coach.

Gisteren en vandaag neemt de “Special One”, zijn aan zichzelf gegeven bijnaam als groot fan van de Portugese coach José Mourinho, niet meer op. De coach zit in het verdomhoekje. De dames zijn naar de achtergrond verdreven.

Amper anderhalve maand staat hij aan het roer bij de traditionele club van de Asantehene (de koning van het Ashanti-volk) en nu al roepen de fans om zijn ontslag. Vorig jaar won Kotoko de landstitel, na heel lang tweede te zijn geworden achter rivaal Hearts of Oak. De club is helemaal terug, zo dachten de fans. Maar helaas, de beste spelers zochten aan het eind van het seizoen hun heil elders, in Egypte maar ook in Europa, en daarmee zwakte de ploeg danig af.

Maurice Cooreman
Tot overmaat van ramp werd de succesvolle coach van vorig jaar, Bashir Hayford, aan het begin van dit seizoen oneerbiedig aan de kant geschoven. Hij moest plaats maken voor “meer ervaring”, en die kwam er in de gedaante van de Belgische coach Maurice Cooreman. Vele spelers waren het zo oneens met het ontslag dat zij expres wedstrijden weggaven. Toen Asante Kotoko in eigen huis verloor van Hearts of Oak werd Cooreman op staande voet ontslagen.

De coach zit in het verdomhoekje. De dames zijn naar de achtergrond verdreven

Ook Opeele heeft naar eigen zeggen last van de spelers die loyaal zijn aan Bashir Hayford, die inmiddels coach is bij de naaste concurrent, Kessben F/C. Twee weken moest hij toevalligerwijs aantreden tegen de club van zijn grote rivaal. Hayford en Kessben F/C wonnen de thuiswedstrijd in het stadion in Abrankese, even buiten Kumasi. En dat terwijl Opeele nog had aangekondigd alle Bashir-loyalisten buiten de selectie te houden.

De nederlaag kwam hard aan voor Opeele, die zich profileert als de beste coach van Ghana. Met die stelling zijn vele Ghanezen het echter oneens: ze vinden alleen al Hayford een veel betere coach.

Arrogante mond
Hoe het ook zij, het rommelde al binnen de club en nu zijn de spreekwoordelijke rapen gaar. Het management onder leiding van CEO Sylvester Asare Owusu vecht elkaar al weken de tent uit. Het is een kwestie van tijd voordat de Asantehene orde op zaken zal stellen. De fans eisen het ontslag van het management. En ook Opeele kan maar beter zijn biezen pakken, als het aan de supporters ligt. De zelfverzekerde coach moet zijn arrogante mond houden en wedstrijden winnen.

Opeele nu ontslaan is geen goed idee. Asante Kotoko speelt zondag de return tegen Ittihad Khemisset in Marokko. De thuiswedstrijd werd met 3-1 gewonnen maar niet iedereen is er gerust op dat Kotoko de uitwedstrijd met winst zal kunnen afsluiten. De Noord-Afrikaanse teams uit Egypte, Tunesië en Marokko domineren de continentale voetbalcompetities en de West-Afrikaanse concurrenten hebben al tig jaar het nakijken.

Aan Opeele kunnen we momenteel even niets vragen. De flamboyante coach met het kleine postuur heeft hoogstwaarschijnlijk genoeg van de vele telefoontjes die na de verliespartij tegen All Blacks binnen kwamen. Het team vertrekt vandaag met het vliegtuig naar Marokko. Op weg naar de roem uit 1983 toen Asante Kotoko voor het laatst Afrikaans kampioen werd door Al-Ahly op spectaculaire wijze in de finale te verslaan? Of wellicht op weg naar de schandelijke aftochten van de afgelopen jaren?

Opeele moet zijn hoofd er nu bijhouden. Na zondag kan hij ‘m namelijk best wel eens kwijt zijn.

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑