Competities syul

Published on april 8th, 2009 | by arnold pannenborg

CEO van Kotoko vijf jaar geschorst

De jeugdige minister van sportzaken wond er drie weken geleden geen doekjes om. Tijdens een persconferentie in het Baba Yara Stadium, de plek des onheils, bezwoer Alhaji Mubarak de schuldigen te straffen.

‘Je kunt me erop afrekenen,’ zei hij. ‘Als ik geen orde op zaken kan stellen, treed ik af.’ Vervolgens stelde minister Mubarak een commissie in die onderzoek zou verrichten naar de gang van zaken rond de wedstrijd tussen Asante Kotoko en Hearts of Oak van 8 februari 2009.

Het is niet de minister die hoeft af te treden. In plaats daarvan is de CEO van Asante Kotoko, Sylvester Asare Owusu, voor vijf jaar geschorst voor zijn betrokkenheid bij de doden en gewonden die vielen tijdens Ghana’s grootste derby. De CEO wordt verantwoordelijkheid gehouden voor de te grote mensenmassa in het Baba Yara stadion in Kumasi. Asare Owusu had zichzelf bij een toegangspoort gestationeerd en supporters geld afgetroggeld. In de toeloop die volgde, stierven vier supporters wegens verstikking.

Sylvester Asare Owusu staat bekend als een groot voetbalmanager. In Ghana is het echter ook algemeen bekend dat vele bestuurders hun eigen belangen boven dat van de club stellen. In het geval van de CEO betekende dat dat hij een extra zakcentje probeerde te verdienen aan de verkoop van toegangskaarten. Voordat hij werd betrapt door de speciale commissie van de minister, had hij het zelfs hardop toegegeven. Helaas voor hem – en vooral voor de slachtoffers – leidde het gesjoemel tot vier doden en meer dan 400 gewonden.

De derby tussen Asante Kotoko en Hearts of Oak is dé wedstrijd in Ghana die ertoe doet. Kotoko en Hearts zijn ’s lands grootste clubs. De rivaliteit is enorm. Het was dan ook niet verwonderlijk dat op 8 februari meer dan de toegestane 40.000 supporters het stadion probeerden te betreden. In principe is dat niet mogelijk. Het Baba Yara stadion werd voor de Afrika Cup 2008 gerenoveerd en bestaat nu louter uit zitplaatsen. Een en ander gaat onder het motto “one man one seat”.

Maar supporters wilden hoe dan ook naar binnen en dan zijn er altijd mensen die er een slaatje uit proberen te slaan. De commissie kwam erachter dat Asare Owusu een paar mannetjes bij een ingang had geposteerd die geld inden bij supporters. Hierdoor haalde de CEO uiteindelijk een bedrag van 820 cedi op, ongeveer 450 euro. Tegelijkertijd hadden officials van Kotoko de camera’s van CCTV gesloopt om te voorkomen dat er opnamen gemaakt zouden worden.

De commissie van minister Mubarak had desalniettemin tientallen videoclips en honderden foto’s tot hun beschikking. Ze hadden twee weken de tijd om onderzoek te verrichten. De conclusies logen er niet om. De doden en gewonden waren het resultaat van doelbewust handelen van de CEO en zijn vrienden. Bovendien waren de beveiligers bij het stadion nalatig geweest. Een en ander leidde tot de stormloop in het stadion, waardoor vier mensen in de verdrukking kwamen en stikten.

Sylvester Asare Owusu is dus voor vijf jaar geschorst. Daarnaast moet hij de 820 cedi terugbetalen die hij op 8 februari had “verdiend”. Naast Asare Owusu heeft ook de voorzitter van de National Sports Council (NSC) zijn werk moeten neerleggen. De NSC is officieel verantwoordelijk voor de handel en wandel in de stadions in Ghana. Verder is de Ashanti Regional Sports Development Officer ontslagen, evenals een accountant die de uitgave van 699 kaartjes niet kon verantwoorden.

De vraag is of er na het uitkomen van het rapport ook iets verandert. Er zijn meer managers zoals Sylvester Asare Owusu en het ziet ernaar dat dergelijke stadionrampen bijna altijd het gevolg zijn van menselijk falen. Toegegeven, ten dele is het de schuld van de supporters zelf die koste wat kost het stadion proberen binnen te komen. Maar de werkelijke oorzaken liggen in een gebrek aan organisatie van voetbalmanagers die niet aan het algemene belang maar aan zichzelf denken.

Een aanbeveling van de commissie om wedstrijden in drie categorieën in te delen, zal worden opgevolgd door de minister. Wedstrijden tussen Kotoko en Hearts vallen in de eerste categorie; wedstrijden tussen Hearts en Kotoko en andere teams in categorie twee; en wedstrijden tussen alle andere teams in de derde categorie. Wat dat concreet betekent, is nog niet duidelijk. Over het algemeen is er sowieso al meer beveiliging tijdens de grote derby. Het zijn echter vaak de beveiligers zelf die voor de problemen zorgen door mensen gratis het stadion binnen te laten en bij een toeloop meteen traangas in het publiek te schieten.

De gebeurtenissen van februari 2009 zijn lang niet zo erg als die van mei 2001, toen 127 supporters de dood vonden tijdens dezelfde derby tussen Hearts en Kotoko. Ook toen werd een commissie in het leven geroepen en ook toen werden er aanbevelingen gedaan in een rapport. Sindsdien is er weinig tot niets veranderd. Dat bewijzen de vier doden van 8 februari. Sylvester Asare Owusu is ditmaal de zondebok. Wat echt nodig is, zijn structurele oplossingen voor dit voetbalprobleem.

Tags: , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑