Ghana 2009 gha

Published on juni 6th, 2009 | by arnold pannenborg

Ghana verklaart Mali de oorlog

Ghana maakt zich op voor de cruciale wedstrijd tegen Mali, de zwaarste tegenstander in groep 4. Winst is noodzakelijk willen de Black Stars straks aanwezig zijn op het WK in Zuid-Afrika.

De Ghanese kranten weten het zeker. De Black Stars maken gehakt van de Malinese Adelaars. De Graphic Sports: ‘De Stars zijn klaar voor Mali!’ Africa Sports: ‘Oorlog in en tegen Mali!’ Aan het optimisme van het journaille zal het niet liggen.

De Ghanezen zelf zijn echter allesbehalve zeker van hun zaak. Mali heeft een goed team. Frédéric Kanouté, Mahamadou Diarra, Seidu Keita en de anderen zouden het Black Stars avontuur wel eens kunnen verzieken. Zeker omdat Ghana in het hol van de leeuw speelt, namelijk in de Malinese stad Bamako. Ook kan Mali bogen op een grote coach, de Nigeriaan Stephen Keshi.

De onzekerheid komt vooral voort uit de mindere prestaties in de wedstrijd tegen Benin eind maart (die na erbarmelijk voetbal met slechts 1-0 werd gewonnen) en vanwege de vollopende ziekenboeg. Stephen Appiah en Laryea Kingston hebben zich reeds afgemeld vanwege respectievelijk familie-omstandigheden en een blessure. Ook het meedoen van Sulley Muntari en Michael Essien is allerminst zeker.

Appiah, de aanvoerder van de Black Stars, is een verhaal apart. De middenvelder zit al sinds een jaar zonder club en het ontbreekt hem duidelijk aan het broodnodige wedstrijdritme. Terwijl de ene helft van het land roept dat hij onmisbaar is voor de Black Stars, roept de andere helft dat hij helemaal niet mee hoort te doen. Naar verluidt is Appiah de kritiek in eigen land zo zat dat hij zich voor de komende wedstrijd zelf heeft afgemeld.

‘Hij moet wél mee, maar dan alleen om zijn teamgenoten te motiveren in de kleedkamer. Dát kan hij wel,’ zo zegt een bekende Ghanese journalist.

Bondscoach Milovan Rajevac (Milo voor zijn vrienden en de rest van de wereld) kan mogelijk ook niet rekenen op sterspeler Michael Essien. De middenvelder van Chelsea bevindt zich de komende dagen in een rechtszaak in Ghana die is aangespannen door zijn ex-vriendin Dela Ackumey. Kern van de zaak: ze claimt getrouwd te zijn geweest met de voetballer en eist nu, hoe verrassend, een berg geld. Ze had het eerder al (tevergeefs) geprobeerd in Londen en gaat nu voor succes in eigen land.

Essien ontkent in alle toonaarden maar zal zich wel moeten verantwoorden. ‘Ik zal mijn best doen om het zo snel mogelijk af te handelen,’ zo zei hij. Het trainingskamp in de noordelijke Ghanese stad Tamale zal hij in ieder geval aan zich voorbij moeten laten gaan.

Ondertussen heeft de hoogste man binnen het Ghanese voetbal, Minister van Sport Alhaji Mubarak, het danig aan de stok met het hoofd accountancy van zijn ministerie. Zo zou hij niet alleen zijn “vriendinnetje” hebben meegenomen naar de finale van het African Nations Championship (CHAN) op kosten van de belastingbetaler, hij vroeg naar verluidt eveneens 1,000 cedi’s (600 euro) voor het inhuren van een Islamitische malam voor wedstrijden van de Black Stars.

Het is niet bekend of Mubarak ook de hulp van Afrikaanse juju heeft ingeschakeld voor de aankomende wedstrijd tegen de Malinezen. Het zou wel van pas komen, gezien het feit dat Mali barst van de malams en dus een reputatie heeft op het gebied van juju.

Terwijl de Minister van Sport zich binnenkort moet verantwoorden tegenover president John Evans Atta Mills, reizen nagenoeg alle andere bobo’s van het Ghanese voetbal vandaag en morgen naar Bamako. Een rondgang langs clubs in Kumasi leerde dat het merendeel van de CEO’s, Board Chairmen en andere Big Men er een paar daagjes tussenuit gaan.

Een mediabedrijf speelt handig in op de vraag en chartert een vliegtuig van Accra naar Bamako. Eenieder met een grote liefde voor voetbal en een dito portemonnee mag aan boord. De trip kost het aardige bedrag van 650 dollar, het kaartje voor de wedstrijd krijg je er gratis bij. Het vliegtuig vertrekt op vrijdagavond. Geïnteresseerden kunnen bellen op nummer +233 (0)27 – 1500 100.

Omdat iedereen plotseling aanstalte maakt om richting Mali te vertrekken, verzette de Premier League Board (PLB), het orgaan van de Ghana Football Association dat verantwoordelijk is voor de Ghanese hoogste divisie, alle wedstrijden in het weekend van 6 en 7 juni. Er komt toch geen hond kijken naar die wedstrijden, zo is de gedachte. Waarom de PLB niet eerder op de FIFA-website heeft gekeken om de internationale wedstrijdkalender te polsen, is een raadsel.

Vervelend is dat dit weekend juist de topper tussen Hearts of Oak en Asante Kotoko zou worden gespeeld. Ook uw twee Road-verslaggevers ter plaatse hielden rekening met deze “derby aller derbies” en waren alvast naar Accra afgereisd. Twee dagen later konden zij weer terugkeren naar thuisbasis Kumasi. Het management van zowel Hearts als Kotoko scheldt intussen op de voetbalbond, omdat deze met het voortdurend onderbreken en verplaatsen van wedstrijden het voetbal in Ghana ondermijnt.

Niet alleen de bobo’s, ook gewone stervelingen wordt opgeroepen de auto, de tro-tro of de bus te pakken om de jongens in het vijandige Mali toe te juichen. Helaas zijn ook deze opties niet voor alle Ghanezen weggelegd – zelfs niet voor uw twee Obruni verslaggevers. Een journalist in Kumasi bood ons een plekje in een Ford busje aan voor het luttele bedrag van 150 dollar per persoon. Exclusief visums, hotel, eten en drinken, en tickets voor de wedstrijd.

Het plan was als volgt. We zouden op donderdagochtend vroeg vertrekken. Anderhalve dag non-stop in het busje door Ghana, Burkina Faso en Mali. Vrijdagavond in Bamako. Zaterdag hele dag in Mali. Zondag wedstrijd. En dan direct na de wedstrijd op zondagavond de lange reis weer terug. We berekenden vervolgens een totaalplaatje van minimaal 300 tot 400 euro de man. Dat was ons te gortig.

Ons nieuwe scenario is deze. We gaan op zondagochtend alsnog naar Accra. Daar, in de hoofdstad, zoeken we de dichtstbijzijnde “drinking spot”. En dan kijken we samen met de Ghanezen naar de absolute topper van het weekend.

Tags: , , , , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑