Afrikanen in Europa kalhand

Published on januari 30th, 2009 | by arnold pannenborg

Mogelijk politiek tintje bij handboei gebaar

Alweer is een Afrikaanse voetballer in opspraak vanwege het maken van een politiek statement. Na Frédéric Kanouté en Mohamed Aboutrika zit nu Salomon Kalou in het beklaagdenbankje.

De Ivoriaanse voetballer van het Engelse Chelsea zou in de wedstrijd tegen Middlesbrough na het scoren van beide doelpunten zijn polsen hebben gekruisd. Het zogenaamde handboeiengebaar dus, en dat is verboden.

Politieke statements in het voetbal, het is en blijft een gevoelige kwestie. Officieel behoort iedereen in de voetbalwereld, voetballers incluus, zich verre te houden van aardse, politieke perikelen. Salomon Kalou wordt ervan verdacht het handboeiengebaar te hebben gemaakt uit solidariteit met een landgenoot, de recentelijk vrijgelaten politiek activist Antoine Assale Tiemoko. Terwijl Kalou de beschuldigingen in alle toonaarden ontkent, stelt de Engelse FA alvast een onderzoek in.

Kalou maakte het handboeiengebaar in de 58ste en in de 80ste minuut, nadat hij de doelpunten had gescoord waarmee Chelsea haar tegenstander Middlesbrough velde. Het gebaar, waar landgenoot en muntjesgooier Didier Drogba overigens aan meedeed, had volgens Kalou echter geen enkele relatie met de Ivoriaanse activist Antoine Assale Tiemoko, die onlangs werd vrijgesproken en -gelaten na een gevangenisstraf van een jaar. Tiemoko werd in december 2007 opgepakt na het schrijven van een artikel over corruptie binnen het justitieapparaat.

‘Ik ken die gast geeneens’, zo verdedigde Kalou zich. ‘Waarom zou ik mijn doelpunt vieren ter ere van hem? Dat heeft niets met voetbal te maken. Het waren trouwens gekruisde bovenarmen, geen vuisten. Het was een teken van mijn kracht.’ Volgens een woordvoerder van Chelsea was er inderdaad niets politieks aan het gebaar. ‘Hij probeerde gewoon een nieuwe vorm van het vieren van doelpunten uit en ditmaal was het dus het kruizen van zijn armen. Soms bedekt hij zijn gezicht met zijn handen, als een soort masker.’

De Engelse roddelwebsite The Spoiler claimt ondertussen het mysterie rond het ‘Salomon Kalou doelpuntvierende gebaar’ te hebben opgelost. Met zijn handboeiengebaar maakte Kalou namelijk geen politiek statement maar bracht hij zijn respect over aan de omstreden rapper Akon, die hij volgens de de website eerder deze week tijdens een concert had ontmoet. Akon is eigenaar van een platenlabel met de dubieuze naam Konvict Muzik. En dat label heeft twee bovenarmen met een handboei als logo.

De Engelse krant The Guardian ziet in Kalou’s gebaar echter een bewondering voor het Amerikaanse worstelen in het algemeen en de worstelaar John Cena in het bijzonder. Kalou’s gebaar bestond dan ook uit twee fasen: het wapperen met de handen voor het gezicht en het kruizen van de bovenarmen. Het wapperen met de handen is Cena’s handelsmerk; de worstelaar gebruikt het gebaar vlak voor hij zijn tegenstander met een allesbeslissende slag velt. Het betekent zoveel als ‘je kunt me niet zien’ en dat is wat Kalou schijnbaar over wilde brengen aan de spelers van Middlesbrough.

De Engelse voetbalbond is echter niet overtuigd van de ‘goede bedoelingen’ van Kalou en is intussen een onderzoek gestart naar de achtergronden rond het gebaar van de Ivoriaan. Overigens begint Kalou een heuse concurrent te worden van zijn landgenoot Drogba.

Als dat maar goed gaat.

Tags: , , , , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑