Ghana 2009 vlie

Published on maart 1st, 2009 | by arnold pannenborg

Voetballen in Ashanti-hoofdstad Kumasi

Daar gaan we weer. Laptop, camera, telefoon, kleding en malariapillen. Check. Aantekeningenboekjes, pennen en potloden, opname-apparatuur, twee gebrande cd’tjes met Ghanese muziek. Check.

Haargel, tandpasta, scheerspul. Check. Vliegtickets en visums naar en voor Ghana. Check. En natuurlijk ontbreekt ook het voetbalshirtje van Oranje (nummer 9) niet.

Sanne (Terlingen) en ik verblijven de komende vijf maanden in de aloude Ashanti-hoofdstad Kumasi, de tweede stad van het West-Afrikaanse Ghana. Na een kort onderhoud in de (echte) hoofdstad Accra van enkele dagen vertrokken we met de bus naar Kumasi.

We zitten nog volop in het droge seizoen en het is dan ook bloedheet, met gemiddelde temperaturen van iets boven de 30 graden. Ons huis ligt, zo blijkt, net iets buiten het relatief kleine centrum van de stad en mag met recht een kleine en fijne villa worden genoemd. Daarover later meer.

CHAN
We hebben amper onze intrek genomen of het laatste nieuws komt ons al tegemoet. De komende weken is er geen voetbal in Ghana vanwege CHAN – het African Nations Championship voor lokale Afrikaanse spelers. Wisten we natuurlijk al, maar de implicaties ervan dringen nu pas door. Her en der vindt weliswaar een vriendschappelijke wedstrijd plaats of een of andere onbetekenende gesponsorde Cupfinale; de échte Ghanese Premier League ligt echter nog weken op zijn gat.

En toch wordt er in Ghana nog volop gepraat over de eigen Premier League. Daarbij gaat het de laatste weken uitsluitend over één onderwerp: de wedstrijd tussen Asante Kotoko en Hearts of Oak van 8 februari van dit jaar. Vier tot zes supporters vonden tijdens deze grootste derby van het land de dood wegens verdrukking en verstikking en daar is het laatste woord duidelijk nog niet over gesproken. Zeker niet omdat men het gevoel heeft dat er niets is gebeurd op het gebied van veiligheid sinds de afschuwelijke stadionramp van mei 2001. Ook daarover later meer.

Onderzoek
Ons doel in Ghana is onderzoek doen. Sanne doet onderzoek naar de interactie tussen Ashanti’s en Nederlands ngo’s en doet daar ook verslag van op de AfrikaNieuws website. Daarnaast blogt zij net als ik over voetbal in Afrika. Ikzelf ga, dat is nu dus wel duidelijk, promotieonderzoek doen naar voetbal in Afrika, en dan met name in Ghana en Kameroen. Eerst vijf maanden Ghana, daarna vijf maanden Kameroen. We mogen niet klagen.

Tags: ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑