Ghana 2009 baya

Published on maart 4th, 2009 | by arnold pannenborg

Onderzoek naar doden Hearts vs Kotoko

De competitie ligt weken stil vanwege het African Nations Championship (CHAN). Toch spreken de Ghanezen nog dagelijks over de eigen Premier League. Om precies te zijn: men praat over de gebeurtenissen van 8 februari.

Toen vond in Kumasi de grote derby plaats tussen Asante Kotoko en Accra Hearts of Oak. Op zondag 8 februari betraden veel meer dan de toegestane 35.000 supporters het Baba Yara Stadium. Zes supporters kwamen om het leven wegens verdrukking en verstikking. Afgelopen vrijdag stelde de minister tijdens een speciaal belegde persconferentie een commissie aan die nader onderzoek zal doen. Is er sinds de grote stadionramp van 2001 wel iets veranderd?

Catacomben
Op vrijdagochtend 27 februari hield de kersverse Minister van Youth and Sports een persconferentie in de catacomben van het Baba Yara Stadium in Kumasi. Alhaji Muntaka Mohammed Mubarak opende zijn toespraak met het uitspreken van de condoleances aan de families van de zes slachtoffers. Direct daarna stelde hij een vijfkoppige commissie die de komende twee weken onderzoek zal gaan doen naar de gebeurtenissen van 8 februari jongstleden.

De eerste vraag die beantwoord moet worden is hoe het in godsnaam kan dat er op een gegeven moment zeker 50.000 supporters op de tribunes van het Baba Yara Stadium zaten. Het stadion bestaat immers uitsluitend uit zitplaatsen en voor iedere zitplaats is exact één kaartje beschikbaar. Het gerucht gaat dat er veel meer kaartjes zijn gedrukt en verspreid om zo wat extra geld te verdienen. Inderdaad, een van de prangende vragen op de lippen van de Ghanezen is waar al het geld uit de kaartverkoop is gebleven. Het uiteindelijk bijeen geharkte geld kwam niet overeen met de opbrengsten die je op basis van het aantal zitplaatsen zou mogen verwachten.

Stadionramp
Een andere, en waarschijnlijk belangrijke, vraag is of Ghanezen überhaupt wel iets hebben geleerd van de afschuwelijke stadionramp van mei 2001, toen zeker 129 mensen de dood vonden tijdens, jawel, de grote derby tussen Hearts of Oak en Asante Kotoko. Toendertijd speelde de wedstrijd zich af in het Ohene Djan Stadium in Accra. Na de ramp werd eveneens een commissie in het leven geroepen die uiteindelijk met het zogenaamde Okudzeto Report op de proppen kwam. Is er sinds die tijd daadwerkelijk iets veranderd of ligt het rapport thans te verstoffen in een of andere la op het ministerie?

De nieuwe minister Mubarak, de jongste minister van Youth and Sports ooit, verzekert het gezelschap in de catacomben ervan dat dit rapport echt serieus genomen zal worden. Hij roept de journalisten op de leden van de commissie met rust te laten zolang het onderzoek duurt. En hij belooft de aanwezige pers, waaronder een Obruni, dat hij zijn politieke lot aan dit rapport zal verbinden. ‘Je kunt me afrekenen op de resultaten,’ zo stelde hij. ‘Neem maar van mij aan: als ik er niet in slaag de onderste steen boven te krijgen en deze zaak op te lossen, neem ik ontslag.’

“Fabulous”
De wedstrijd tussen Asante Kotoko en Accra Hearts of Oak eindigde overigens in een 1-2 overwinning voor de ploeg uit de hoofdstad. Kotoko werd dus in de eigen achtertuin verslagen en prompt moest de blanke coach het veld ruimen. Binnen “Fabulous”, zoals Kotoko liefkozend wordt genoemd, is het momenteel allerminst koek en ei. Het rommelt binnen het management team en de verwachting is dat de grote baas, de Asantehene (Koning van het Ashanti-volk), de CEO van de club zal ontslaan en een nieuwe Board of Management zal formeren.

Hearts of Oak is uiteraard blij met de overwinning. Het is namelijk dubbele winst voor de ploeg uit Accra. Onlangs werd Atta Mills tot nieuwe president van Ghana gekozen en iedereen weet dat hij een fervent Hearts-fan is. De vertrekkende president John Kuffuor was de voormalige clubvoorzitter, ook wel CEO genoemd, van Asante Kotoko. Niet alleen domineert “Phobia”, zoals Hearts in de volksmond heet, al vele jaren de onderlinge derbies tegen Kotoko, ze hebben nu ook een medestander in de politiek: de president zelf.

Morele winnaar
Voor zowel Hearts als Kotoko geldt dat het winnen van de onderlinge derbies zo mogelijk nog belangrijker zijn dan het winnen van het kampioenschap. Anders gezegd: een kampioenschap stelt voor elk van de twee teams pas iets voor als de tegenstander minimaal één en het liefst tweemaal in dat seizoen verslagen is. Is dat niet het geval, zo zeggen ze hier, dan is het kampioenschap geen écht kampioenschap en kan de verliezer van de twee zich alsnog de morele winnaar noemen.

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑