Ghana 2009 adeb

Published on maart 29th, 2009 | by arnold pannenborg

Stroomstoten en sjoemelen in Accra

Een lange stoet dure auto’s voor de centrale toegangspoort, rijen persmuskieten en VIP’s voor de hoofdingang, en massa’s supporters voor de diverse loketten.

Het is even slikken als we bij het Ohene Djan stadion in Accra zijn aanbeland. Is dit echt allemaal voor de wedstrijd van twee uitspelende ploegen, Togo en Kameroen? Ja, dus. Ghana is Togo’s tijdelijke thuishaven voor de komende drie internationale wedstrijden en daarop hebben de Ghanezen een promotiecampagne gehouden om de fans naar het stadion te lokken.

Alle superlatieven werden uit de kast getrokken. Deze pot voetbal was niet alleen een ‘clash’ tussen ’s werelds beste Afrikaanse voetballers Emmanuel Adebayor en Samuel Eto’o, het was ook een ontmoeting tussen de opkomende macht en WK-debutant in 2006 (Togo) en de gevestigde orde die in 2006 voor het eerst sinds vele jaren niet naar het WK ging (Kameroen). De neutrale toeschouwer moest dan wel eerst het stadion binnen komen.

Stroomstootpistool
Geduw, getrek, nog meer geduw, geschreeuw, en dan ‘terug, terug’. Een politieagent is op het lumineuze idee gekomen om zijn stroomstootpistool uit te testen. Het ding werkt perfect. Tak-tak-tak-tak. De menigte stuift uiteen en Sanne en ik zitten er midden in. Waarom moeten die agenten altijd meteen naar die ‘tasers’ grijpen, of anders naar het traangas, wat ook geregeld gebeurt? Vooral Sanne is de klos. Ze houdt er een gekneusde enkel aan over en moet enkele lui van zich afslaan die haar tasje proberen weg te gritsen. En dan zijn we nog geeneens binnen.

We hadden het kunnen zien aankomen. Al dagenlang is de media bezig met een promotiecampagne om mensen naar de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Togo en Kameroen te lokken. ‘Het is Adebayor versus Eto’o,’ kopte de Graphic Sports, ‘in Togo’s slag der giganten tegen Kameroen’. Inderdaad, wie wil de huidige Afrikaans Voetballer van het Jaar Adebayor en de drievoudig beste voetballer van Afrika Eto’o nu niet in levende lijve aanschouwen? ‘Vanuit het standpunt van de gepassioneerde Ghanese voetbalfan is dit de kans om een mini-Afrikaans voetbalfeest mee te maken waar de grote jongens in het spel ongetwijfeld voor een waar spektakel zullen zorgen,’ aldus de Graphic Sports.

Otto Pfister
Tevens was daar het gedoe rond de bondscoach van Kameroen. Drie jaren terug was Otto Pfister nog de coach van Togo tijdens het WK 2006 in Duitsland. Toen bakten de Togolezen er helemaal niets van, maar ze hadden wel ten koste van onder andere grootmacht Kameroen het WK überhaupt gehaald. Nu dus werkt de Duitser op de technische bank bij de Kameroeners en moet hij de Indomitable Lions naar het WK in Zuid-Afrika loodsen, ten koste van zijn oude ploeg Togo. Of steekt zijn opvolger bij Togo, Jean Thissen, daar een stokje voor?

Een en ander leidde op zaterdag 28 maart tot een ware bestorming van het Ohene Djan stadion in het centrum van de stad. Probleem was echter dat de organisatie zoals wel vaker niet in staat bleek te zijn orde in de chaos te scheppen, door bijvoorbeeld enkele dagen van tevoren de accreditaties voor de journalisten te regelen en kaartjes al dagen voor de wedstrijd in de verkoop te gooien. Dat gebeurde dus allemaal niet en zo kwam het dat alle voetballiefhebbers van Accra en omstreken op hetzelfde moment én een kaartje danwel accreditatie wilde hebben én tegelijkertijd het stadion wilde betreden.

Big Men
Combineer dat met die vreemde gewoonte van veel Afrikanen om niet alleen en masse een kwartier voor aanvang van de wedstrijd met de super-de-luxe sport- danwel terreinwagen aan te komen rijden maar ook en vooral onmiddellijk (en wel nu!) een individuele VIP-behandeling op te eisen. Resultaat: de toegangspoort tot de parkeergarage ging al ruim voor vier uur op slot en alle zogenaamde Big Men van het Ghanese voetbal stonden nog lang buiten ruzie te maken.

Bij de hoofdingang voor de pers probeerden journalisten, niet-journalisten en mensen zonder kaartje al dan niet gratis het terrein te betreden. Dat leverde chaotische en soms ronduit gevaarlijke situaties op, waarin voetbalfans met lichtelijk geweld zich een toegang tot het complex probeerden te veroveren. Ook de heren en dames van de pers hielden hun identificaties pontificaal in de lucht, terwijl ze op hetzelfde moment met dringen en duwen hun argumenten kracht bij probeerden te zetten. En dan waren er nog lui zonder enig kaartje die ook meenden recht te hebben op een mooi plekje in het stadion.

Nepkaartje
Eerlijk is eerlijk, ook wij hebben getracht met een beetje gesjoemel binnen te komen. Een bevriende clubvoorzitter had namelijk twee kaarten via de voorzitter van de voetbalbond geregeld, en dat was dus exact één kaartje te weinig. Maar niet getreurd, zo glunderde hij, en hij stak achter de twee echte kaartjes een (gelijkend) nepkaartje van een thuiswedstrijd van zijn eigen club in een envelop. Ter ‘motivatie’ schoof hij tussen het tweede en het derde kaartje een knisperend biljet van 10 cedi. En zowaar, die zeven euro deden het ‘m. Toen we eenmaal met veel pijn en moeite binnen waren, pakte de bewaker snel het biljet uit de envelop en liet ons met een streng gezicht door.

Over Adebayor kunnen we kort zijn: die sjokte 89 minuten levenloos over het veld. Behalve in de 11de minuut, toen hij het enige doelpunt van de wedstrijd scoorde. Helaas voor ons begonnen wij op dat moment pas aan de klim naar de tweede ring in het stadion. Het gejuich deed het ergste vermoeden. En inderdaad, de pas uit een blessure teruggekeerde sterspeler van de Togelezen had zijn Hawks op een 1-0 voorsprong gezet. Een voorsprong die zij niet meer uit handen gaven, omdat Kameroen 90 minuten nogal slap aan het spelen was. Zelf de fanatieke Eto’o kon zijn al wat oudere ploeggenoten niet motiveren wat beter te gaan voetballen.

Nieuwkomer
En zo werd de viervoudig Afrikaans kampioen verslagen door de nieuwkomer op het continent, Togo. Dat feit viel goed bij de vele Ghanese fans die zich voor het moment achter de buren had geschaard. En ook de Togolezen zelf, die met enkele bussen naar Accra waren afgereisd, konden zich heel goed vinden met dit resultaat. Een uitstekend begin dus voor Togo. Kameroen daarentegen moet de komende wedstrijd echt aan de bak. Dat geldt overigens ook voor die andere kanshebber in de groep, Marokko, dat geheel onverwacht verloor van het kleine Gabon.

Ook voor de bevriende clubvoorzitter viel de ‘clash’ tussen Adebayor en Eto’o een beetje tegen. Al tijdens de wedstrijd rookte hij liever een paar sigaretjes dan zich te concentreren op hetgeen er zich op het veld afspeelde. Na de wedstrijd kon hij maar om één ding een glimlach tevoorschijn toveren. ‘Tien cedi. Ik zei het je toch? Werkt altijd!’

Tags: , , , , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑