Ghana 2009 blastars

Published on maart 30th, 2009 | by arnold pannenborg

Benin bezorgt Ghana geen hoofdpijn

‘De reis naar de World Cup begint op zondag,’ kopt de Graphic Sports. Inderdaad, Benin is een gevaarlijke tegenstander. Maar willen de Black Stars volgend jaar niet ontbreken op het WK, dan zullen ze die voodooliefhebbers  moeten verslaan.

‘De weg naar het WK in Zuid-Afrika mag dan niet zonder hobbels zijn,’ zo luidde het krantencommentaar, ‘maar Benin mag er niet één zijn die ons hoofdpijn zal bezorgen.’

Zoals altijd werden de Ghanezen opgeroepen zich achter de voetbalsterren te scharen en hen aan te moedigen op weg naar het succes. Ook de kersverse president John Atta Mills liet van zich horen toen hij de Black Stars alle succes wenste op weg naar het WK. En de spelers zelf? Goeroe Michael Essien was na een maandenlange blessure weer van de partij en ‘lokale’ voetballer Samuel Inkoom van Asante Kotoko mocht rekenen op een basisplek. Het resultaat? Een magere doch broodnodige 1-0 overwinning van de Black Stars.

Asante Kotoko
‘Inkoom! Inkoom!’ Sadat alias Desmond is in zijn nopjes. Zijn Samuel Inkoom staat vandaag mooi in de basis van het nationale elftal. De linksachter is de held van Kumasi, alwaar hij onder contract staat bij topclub Asante Kotoko. Inkoom werd ‘ontdekt’ tijdens de African Nations Championship (CHAN) dat vorige maand in buurland Ivoorkust plaatsvond. Het was een toernooi voor de voetballers uit de lokale Afrikaanse competities. Behalve Inkoom hadden ook keeper McCarthy van Accra Hearts of Oak en Afful van Fettey Feyenoord Academy een oproep gekregen.

Desmond is de zoon van de eigenaar van het winkeltje aan de overkant waar wij dagelijks spulletjes kopen. We waren uitgenodigd om bij hen thuis de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Ghana en Benin te komen kijken. Een paar kilometer verderop, in het grote Baba Yara stadion, hadden zich al vroeg in de middag duizenden en duizenden supporters verzameld. Aangezien Sanne en ik pas op zondagochtend vertrokken uit Accra en de middag ervoor nogal wat chaotische taferelen meemaakten tijdens Togo – Kameroen, besloten we het rustig aan te doen en ons aan te sluiten bij het feestje van de buren.

Olie op het vuur
In de voorafgaande week hadden de media hun werk goed gedaan, of juist niet. Het vuurtje werd namelijk met de dag heviger opgestookt met koppen als ‘Benin must fall’ en ‘Black Stars battle-ready’. Bondscoach Milovan Rajevac gooide olie op het vuur door de wedstrijd tegen Benin als een done deal te beschouwen. Die pot voetbal kón Ghana simpelweg niet verliezen, zo luidde zijn optimistische boodschap. De echte dreiging de groep kwam volgens de Serviër van Mali, een van de volgende tegenstanders in deze cruciale want allerlaatste kwalificatieronde voor het WK 2010.

Enkele journalisten waren terughoudender in hun berichtgeving. Het is kruisjes slaan en veel duimen, zo vatte een van hen de boel samen. Ghana staat namelijk bekend als een langzame starter en deze wedstrijd zouden de Stars dus wel eens een mindere prestatie tentoon kunnen spreiden. Bovendien moeten de lui die de groep van Ghana, met naast Benin ook Mali en Soedan, als een makkie beschouwen snel de geschiedenisboeken induiken. In 1994 zorgde het voetbaltechnische kleine Burundi voor de uitschakeling van de Black Stars en in 1998 brak het weliswaar wat grotere Marokko de Ghanese harten.

Prince Tagoe
Zover kwam het op zondag niet. Al in de eerste minuut van de wedstrijd is het raak. Sulley Muntari, de spits van Inter Milan, legt panklaar voor op Prince Tagoe die de bal met een karatetrap het doel in werkt. Desmond en zijn vrienden zijn opgelucht. Nu kunnen ze de wedstrijd rustig uitzitten. En inderdaad, veel dreiging gaat er niet uit van Benin dat slechts sporadisch een kansje voor het doel krijgt. De beruchte voodoopraktijken van de West-Afrikanen zijn al na een minuutje uitgewerkt, zoveel is zeker.

En zo bleken de Eekhoorns van Benin na al dat mediageweld een maatje te klein voor de grote broers uit Ghana. Van tevoren had de Beninse delegatie de tegenstander nog gewaarschuwd dat zij met zeven gloednieuwe spelers het veld zouden betreden. Dat had inderdaad heel goed gekund, gezien het feit dat de Beninse voetbalbond anderhalf jaar geleden nog via internet een oproep aan landgenoten in den verre deed om zich te melden voor het nationale elftal. Helaas voor Benin zat daar blijkbaar niet al teveel talent tussen.

Schandaal
Benin moet dus aan de bak, Ghana kan zich in de komende wedstrijden nog wel een misstapje veroorloven. Het is voor bondscoach Milovan Rajevac, kortweg Milo, te hopen dat hij zijn Stars voor het WK 2010 weet te plaatsen. De Serviër staat namelijk onder flinke druk in Ghana, niet alleen omdat hij volgens de supporters geen woord Engels spreekt maar ook omdat hij een volslagen onbekende man is die teveel geld vangt. Het grote schandaal hier is dat zelfs de tolk van de bondscoach tot voor kort méér verdiende dan de lokale, Ghanese assistent-coach.

Zolang de coach en de Black Stars hun wedstrijden winnen, maakt het de fans in dit voetbalgekke land allemaal weinig uit. Deze buit is in ieder geval binnen. Op 6 juni vindt de volgende wedstrijd plaats, die tussen Mali en Ghana. Pas daarna kunnen we voorzichtige conclusies gaan trekken. Nu doen we wat Desmond en zijn vrienden doen. We zetten de televisie uit en gaan over tot de orde van de dag.

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑