Competities otum

Published on mei 30th, 2009 | by arnold pannenborg

‘Het management heeft zichzelf ontslagen’

‘Jullie mogen mij nu uitleggen waarom het zo slecht gaat met de club!’ Otumfuo Osei Tutu II wijst vermanend met zijn vinger naar de leden van het management van zijn club. De vier mannen kijken beschaamd naar de grond.

‘En geen praatjes graag,’ zo vervolgt de Koning. ‘Ik heb gehoord dat jullie elkaar onderling aan het bevechten zijn en ik wil van jullie horen waarom dat zo is.’

Al het hele seizoen gaat het niet al te best met Asante Kotoko, de club uit Ashanti-hoofdstad Kumasi. Het management team, de technische staf en de spelers van de club staan allen onder een immens zware druk van de supporters. Nu is de Koning het zat. De Spiritueel Leider van de club heeft alles en iedereen bijeen geroepen voor een traditionele en openbare ‘rechtszaak’. Het is tijd voor de leden van het management om open kaart te spelen.

Zaterdag 16 mei 2009. Het is druk bij Manhyia, het Paleis van de Koning. De vele supporters van Asante Kotoko hebben zich verzameld bij de plek waar de Koning normaliter beslist over belangrijke zaken in zijn rijk. De Koning zelf zit op zijn stoel – niet de echte Golden Stool, die staat ergens achter slot en grendel – en een van zijn bedienden wuift hem met een waaier koelte toe. Boven hem hangt de parasol van de Asantehene, de Koning van het Ashanti-volk.

CEO
Terwijl de menigte steeds dichter bij de stoel van de Koning probeert te komen, en de blanke Obruni daardoor steeds minder goed adem kan halen, spreekt Chief Executive Officer (CEO) Sylvester Asare Owusu de Asantehene toe. Hij verhaalt over ruzies binnen het management team en klaagt dat zijn ondergeschikten weigeren naar hem te luisteren. De Director of Operations, Jerry Asare, vindt dat hij in zijn werk wordt tegengewerkt door Asare Owusu. Het is een publiek geheim dat de Director heel graag CEO had willen zijn.

De onmin ligt duidelijk bij deze twee mannen, zo geeft ook Director of Finance George Amoako toe. ‘Ik fungeer als schakel tussen de CEO en de Operations Director maar het haalt allemaal weinig uit.’ We kunnen niet met elkaar samenwerken, zegt ook de Communications Director, Kwame Baah-Nuako. ‘Ik denk dat we in de laatste twee jaar nog geeneens vijf keer met zijn allen om de tafel hebben gezeten. Het is beter als U dit team per direct ontbindt.’

Lage plek
Luid applaus van de supporters, die ook allang wisten dat er iets grondig mis was binnen de top van hun club. Sommige supporters vragen zich later hardop af waarom de Koning de hoorzitting niet eerder heeft laten plaatsvinden. Asante Kotoko staat nu op een bizar lage plek (achtste) op de competitieladder. Dat had met daadkrachtig optreden voorkomen kunnen worden. Maar ja, de Koning tegenspreken, dat mag niet.

Zoals het hoort bij een dergelijke openbare hoorzitting mogen alle betrokkenen hun zegje doen. Als het management team gaat zitten, stellen de coaches en team manager zich in een rij op voor de Koning. Ze mogen de Asantehene daarbij niet aankijken; ze praten tegen zijn secondant, de Chief Linguist. Die vertaalt vervolgens hun opmerkingen naar de Koning en andersom. En zo verhaalt coach Isaac ‘Opeele’ Boateng over de problemen binnen de toplaag die het werk op de grond bemoeilijken.

Het is vaak lastig te verstaan wat de beklaagden allemaal vertellen. De supporters schreeuwen en blèren er vaak keihard doorheen. Enkele militairen moeten de orde bewaken, het gaat ze zeer slecht af. Ondertussen begint de hitte op het lichaam van de blanke Obruni in te werken. Hij wurmt zich uit de menigte en gaat achterin op een bankje staan.

Aandachtig
Otumfuo Osei Tutu II heeft inmiddels leden van de Circles (de supporters), de Ladies (de vrouwelijke supporters) en van Akoba (de oud-voetballers van de club) naar voren geroepen. Ook zij mogen hun mening verkondigen. De Koning luistert urenlang aandachtig naar alle verhalen.

Dan is het de beurt aan de Chiefs rond de Asantehene. De Chiefs uit de Linkervleugel mogen hun zegje doen en dat geldt eveneens voor de Chiefs uit de Rechtervleugel. Alles en iedereen is nu gehoord. Het woord is aan de Asantehene. Dat betekent Kasapreko: de Koning spreekt en zijn woord is wet. ‘Ik ben diep teleurgesteld in jullie. Jullie hebben je eigen belangen boven dat van de club gesteld. Jullie hebben met deze ruzies jezelf ontslagen.’ De CEO en zijn Directors krimpen ineen.

Black President
En passant stelt de Koning een nieuw management team aan. Deze bestaat uit afgevaardigden van de supporters, de vrouwelijke supporters en de oud-voetballers van de club. Een van hem is Sarfo Gyamfi, oud-speler en bekend onder zijn bijnaam “Black President”. Een ander is Helena Cobbina, een massieve vrouw die in vroeger tijden hoofd van de politie was. Het zijn échte fans van Asante Kotoko, zoveel is duidelijk.

Direct na de aanstellen van het nieuwe management verliest Asante Kotoko met 0-1 in eigen huis van Heart of Lions. Daarna wint de ploeg uit Kumasi achtereenvolgens met 1-2 in Sekondi van Eleven Wise en met met 3-0 thuis van Tema Youth. Kotoko is terug van weggeweest. De club kan met een fris en enthousiast management team de laatste tien wedstrijden van het seizoen in. Volgende week krijgen de leden meteen de allergrootste beproeving van het jaar voor de kiezen. De topper tegen Hearts of Oak.

Een supporter heeft er alle vertrouwen in. ‘Kotoko is nog altijd de beste club van Ghana. En dat zullen we bewijzen ook. Fabulous!’

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑