Competities heartsobu

Published on juni 12th, 2009 | by arnold pannenborg

Hearts is de club van de vreemdelingen

Zondag spelen de twee grootste clubs van Ghana tegen elkaar. Het is een strijd tussen de club uit hoofdstad Accra, tevens het politieke centrum van het land, tegen de club uit Kumasi, de zetel van de traditionele macht van de Ashanti-Koning.

Terwijl Kumasi Asante Kotoko vooral de club is van één etnische groep (de Ashanti’s), staat Accra Hearts of Oak bekend staat als de club waar alle vreemdelingen uit binnen- en buitenland welkom zijn.

‘Dat had je niet gedacht, hé?’ Frank Nelson Nwokolo kijkt ons triomfantelijk aan. Hij heeft ons zojuist verteld dat hij helemaal geen Ghanees is, maar afkomstig is uit Nigeria. ‘Ik woon al 27 jaar in Ghana, heb al mijn bedrijven hier opgericht, en in dit land zijn mijn kinderen geboren.’ En toch: hoe kan hij, als Nigeriaan, bestuurslid worden van Hearts of Oak, een van de twee grootste clubs van Ghana?

‘Accra is de stad van de vreemdelingen. Hier trekken Ghanezen uit alle delen van het land naartoe voor werk, zaken en politiek,’ zo vertelt Nelson. ‘De oorspronkelijke bewoners van Accra zijn de etnische groep Ga. Leden van de Ga’s hebben Hearts of Oak opgericht. Zij staan traditioneel bekend als het volk dat vreemdelingen met plezier opneemt in de eigen samenleving. Daarom is Hearts of Oak de club van de vreemdelingen.’

Hearts of Oak heeft supporters in het hele land. Veel Ghanezen uit het noorden van het land wonen nu in Accra en hebben zich de club eigen gemaakt. Maar ook buitenlanders zijn welkom bij de “Oak Tree”. De bekendste en meest succesvolle voorzitter van de club is Harry Zakkour. Onder zijn leiding won Hearts of Oak zes landstitels achter elkaar van 1996 tot en met 2002 en daarnaast de Afrikaanse Champions League in 2000. Harry Zakkour is van oorsprong een Libanees.

‘Iedereen kan een bestuurslid worden van Hearts of Oak,’ zegt Zakkour. ‘Jullie ook! Zolang je maar een onvoorwaardelijke liefde voor de club hebt.’ Nelson beaamt dat en voegt eraan toe: ‘Je moet ook financieel bijdragen aan de club. Als je zaken wilt beslissen binnen de club, moet je geld inleggen.’

Frank Nelson is, net als Harry Zakkour, een zakenman. Iedere dag rijdt hij in zijn donkerblauwe Jaguar vanuit zijn werk naar de training van Hearts of Oak. Hij maakt een praatje met de spelers, de coach en enkele van de supporters. Dan stapt hij weer in zijn auto en gaat terug naar het werk of naar huis – naar zijn vrouw en drie kinderen. Nelson is een van de drie leden van het zogenaamde Interim Management Team van de club. Naar verluidt is Hearts of Oak hem inmiddels zeker een miljoen dollar schuldig.

‘Ik ben al meer dan 30 jaar een die hard supporter van Hearts of Oak,’ vertelt Alhaji Fawaz Zowk, een opvallende man met een nog opvallender baard. Ook Fawaz is van Libanese afkomst. We komen hem tegen tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tussen Hearts en een andere oude club in Ghana: Mysterious Dwarfs. ‘Ik ben ooit begonnen als team manager en heb me opgewerkt tot lid van de Board of Directors. Je moet alles geven voor de club. Maar dan kun je ook héél hoog komen, zoals ik.’

De liefde voor Hearts moet inderdaad héél diep zitten, want het leven van de bestuurders van de club is verre van gemakkelijk. ‘Je moet presteren,’ zo geeft Fawaz toe, ‘anders krijg je het aan de stok met de supporters.’ De man met de baard is al vele keren aangevallen door rivaliserende supporters binnen de club. ‘Er zijn tijden geweest dat ik met 10 bodyguards naar de wedstrijden ging.’

De wedstrijd van zondag is dan ook uitermate belangrijk voor Nelson, Fawaz en Zakkour, die momenteel eveneens lid is van de Board of Directors. Hearts of Oak versus Asante Kotoko is méér dan een voetbalwedstrijd. Bij winst ben je als bestuurder een held, bij verlies moet je een tijdje van de aardbodem verdwijnen. Het winnen van deze derby is de uitgelezen mogelijkheid voor de vreemdelingen binnen de club om te bewijzen dat ze het hart op de goede plek hebben zitten.

Wat is het hoogste dat je kunt bereiken binnen de club? ‘Bestuurders die zich al vele jaren volledig inzetten voor de club én die successen behalen, komen in aanmerking voor een plekje in de Council of Patrons,’ zegt Edmund Palmer, de secretaris van de landelijke supportersvereniging van Hearts. De raad heeft een belangrijke adviserende rol binnen de club en bestaat uit advocaten, rechters, parlementariërs en ministers. Kortom: de Patrons zijn de absolute elite van Ghana.

Volgens Palmer zullen de huidige management leden straks worden opgenomen in de Council of Patrons. ‘Zij hebben ongelooflijk bijgedragen aan het succes van de club. Niet alleen financieel maar ook in andere opzichten.’ Frank Nelson glundert als we hem dit ‘geheim’ verklappen. ‘Dat zou heel mooi zijn.’ Ook Fawaz streeft ernaar uiteindelijk een van de prestigieuze Patrons te worden. Voor een uitgebreid interview heeft hij ook even geen tijd. Hij is de komende dagen dag en nacht bezig met de voorbereidingen voor de wedstrijd van zondag.

En de wedstrijd zelf? ‘Die winnen we natuurlijk!’ zegt Faruk zelfverzekerd. De Hearts supporter, afkomstig uit het noorden van Ghana, wijst erop dat Hearts Kotoko in februari al in eigen huis heeft verslagen. ‘Ons motto is “Never say die untill the bones are rotten”. Wij geven nooit op. Onze liefde voor onze club is groter dan die van de Kotoko supporters voor hun club. En dat zullen we bewijzen ook.’

Tags: , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑