Competities heartskot

Published on juni 14th, 2009 | by arnold pannenborg

Alle feiten over Hearts vs Kotoko

Op zondag 14 juni is het tijd voor Ghana’s grootste derby: Accra Hearts of Oak tegen Kumasi Asante Kotoko. Het stadion is tot de nok toe gevuld, meer dan 250 militairen houden de wacht.

Hearts versus Kotoko. Het is de club van de heersende macht, de New Democratic Congress (NDC), tegen de voormalige macht, New Patriotic Party (NPP). Het is de club van de ministers, parlementariërs, rechters en advocaten uit de hoofdstad tegen de club van de traditionele macht van de Ashanti-Koning in Kumasi. En het is bovenal een ongekend spektakel, dat niet zelden voor chaos – en helaas doden en gewonden – zorgt. Oh, en statistisch gezien gaat Hearts of Oak winnen.

De feiten op een rij:

* Asante Kotoko won de landstitel 21 keer tegen 19 maal voor Hearts of Oak.

* Met twee Afrikaanse Champions League titels is Asante Kotoko tevens de meerdere van de ploeg uit Accra, dat slechts één keer Afrikaans kampioen werd.

* Asante Kotoko werd vorig jaar in een poll van de Afrikaanse voetbalbond verkozen tot vierde grootste club van Afrika van de afgelopen vijftig jaar. Hearts of Oak werd negende.

* Hearts of Oak doet het de laatste pakweg 11 jaar stukken beter dan haar eeuwige rivaal. “Phobia” werd 8 keer landskampioen tegen 3 keer voor de “Porcupine Warriors”.

* De beste tijd van Hearts of Oak vond plaats tussen 1996 en 2002, toen de club uit Accra een recordaantal van 6 landstitels achter elkaar behaalde. In deze periode werd de “Oak Tree” eveneens kampioen van Afrika (2000).

* De beste tijd van Asante Kotoko gaat terug naar de vroege jaren ’80, toen het team vier maal achtereen landskampioen werd en in 1983 zelfs Afrikaans kampioen door Egypte’s Al-Ahly in de finale te verslaan. Andere topjaren (met landstitels) waren de perioden tussen 1967 en 1969, tussen 1986 en 1989 en tussen 1990 en 1993.

* Wist je dat … Kotoko altijd klaagt over de juju-praktijken van Hearts en dat Hearts Kotoko altijd beschuldigt van het omkopen van de scheidsrechter? Zo claimt Hearts dat Kotoko haar kampioenschap van 2003 te danken heeft aan grootschalige omkoperij en beweert Kotoko dat Hearts titels wint dankzij haar malams – Islamitische witchdoctors. Zo zou Hearts eveneens in 2003 “juju” ballen hebben gebruikt tijdens de onderlinge derby.

* Hoewel Asante Kotoko historisch gezien de grootste club van Ghana is, voert Hearts of Oak de strijd aan in de onderlinge derbies. Hearts won 29 derbies, tegen 25 voor Kotoko. Ze speelden 28 keer gelijk.

* Het omslagpunt vond plaats in het eerste deel van het seizoen van 2001. Tot die tijd stonden Hearts en Kotoko met ieder 23 gewonnen derbies geheel gelijk, daar waar Kotoko tot dan toe altijd vóór had gestaan. In 2001 won Hearts met 2-1 van haar rivaal en sindsdien leidt het team uit Accra de onderlinge strijd.

* De grootste voetbalramp uit de Ghanese geschiedenis vond eveneens plaats in 2001. Zeker 127 mensen vonden de dood tijdens de hierboven genoemde derby tussen Hearts en Kotoko in het stadion in Accra. Dat nooit meer, zei men. Eerder dit jaar, op 8 februari 2009, vielen er 4 doden en 419 gewonden als gevolg van slechte organisatie, slecht opgeleide politie en veel te veel supporters.

* Wist je dat … Otumfuo, de Spiritueel Leider van Asante Kotoko eigenlijk een Hearts of Oak fan is? ‘Dat was hij zeker,’ beaamt Harry Zakkour, de voormalige CEO van Hearts. ‘Maar nu is hij de Asantehene – de Koning van het Ashantivolk. En dus moet hij nu wel voor Kotoko zijn.’

* Het is moeilijk te zeggen wie er een groter thuisvoordeel heeft. Kotoko won 16 maal in eigen huis tegen 14 maal voor Hearts. Daar staat tegenover dat Hearts of Oak 15 keer wist te winnen in Kumasi. Dat lukte Kotoko slechts 9 keer in Accra. Statistisch gezien heeft Hearts volgende week dus de betere papieren.

* De grootste thuisnederlaag van Hearts of Oak was in 1980. Ze verloren met 0-3 van Kotoko. De heftigste thuisnederlaag van Asante Kotoko vond plaats in 1983, toen ze met 3-4 verloren van Hearts of Oak, maar wél kampioen van Afrika werden.

* De grootste thuisoverwinning van Asante Kotoko was in 1982, toen ze Hearts met 3-0 versloegen. Hearts of Oak gaat daar echter overheen, want ze wonnen in het seizoen van 1999/2000 met maar liefst 4-0 van Asante Kotoko.

* Wist je dat … de spelers van zowel Hearts en Kotoko in 2005 in vlekkeloos witte shirtjes het veld betraden? Uiteindelijk moest thuisteam Hearts haar shirtjes vervangen. Na ongeveer één uur en tien minuten begon de wedstrijd met Hearts spelers in gele shirtjes. De kleur van de shirtjes wordt vaak bepaald door de malam of witchdoctor van de teams. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel.

* Qua ‘back-to-back’ overwinningen zijn beide ploegen aan elkaar gewaagd. Asante Kotoko won de beide derbies in het seizoen van 1959, 1960, 1981 en 1987. Hearts of Oak versloeg Kotoko tweemaal in het seizoen van 1978, 1985, 1998/99 en 2006/07.

* Vorig jaar domineerde Asante Kotoko over haar rivaal in de Premier League. De latere landskampioen zou Hearts of Oak, dat bijna aan degraderen dacht, een lesje leren in eigen huis. ‘Zes nul!’ schreeuwden de fans. Uiteindelijk wist Hearts of Oak er een 3-3 gelijkspel uit te slepen. En dus zegt men dat deze derby zich nooit houdt aan de normale wetten van het voetbal.

* De wedstrijdbonussen voor de spelers van beide elftallen kunnen oplopen tot 200-250 Ghanese cedi’s. Da’s ongeveer 110-160 euro. De coaches van Hearts en Kotoko vangen naar verluidt het dubbele.

* Wist je dat … Otumfuo meer van golf dan van voetbal houdt? Hij is een graag geziene gast op de golfbaan net naast het centrum van Kumasi, alwaar hij regelmatig met hoogwaardigheidsbekleders een balletje slaat. In het Baba Yara Stadion, waar Kotoko haar thuiswedstrijden speelt, komt hij zelden.

* De derbies van dit seizoen zijn extra beladen vanwege de politieke omwenteling in Ghana. Acht jaar lang regeerde president John Kufuor van de NPP, de partij van Asante Kotoko. Begin dit jaar werd Professor John Evans Atta Mills de nieuwe president. Zijn partij is NDC, die traditioneel met Hearts of Oak in verband wordt gebracht.

* Als Hearts of Oak de wedstrijd van 6 juni wint, winnen ze driedubbel. Hearts won dit jaar de uitwedstrijd in Kumasi al met 1-2 en als ze thuis winnen, is dat dubbel zo goed. Het betekent echter ook dat Hearts dan zowel op het voetbaltechnische als politieke vlak de dominante macht is. En dat zullen de Ashanti’s in Kumasi vast niet kunnen waarderen.

Waar? Ohene Djan Stadion, Accra

Hoe laat? 15.00 uur lokale tijd (13.00 uur Nederlandse tijd)
Voorspelling? Een 1-1 gelijkspel.

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑