Competities everton

Published on juli 9th, 2009 | by arnold pannenborg

Woede na cancellen Everton vs Kotoko

De supporters van Everton en Asante Kotoko zijn woest. Hun vriendschappelijke wedstrijd op 12 juli is om onverklaarlijke redenen afgelast, zogenaamd wegens ‘organisatorische problemen’.

In Ghana zelf wijst men met de beschuldigende vinger naar de voorzitter van de Premier League Board, het orgaan dat verantwoordelijk is voor het wedstrijdschema. Deze man, Welbeck Abra-Appiah, zou de wedstrijd tussen Everton en Asante Kotoko moedwillig hebben gedwarsboomd. Waarom? Omdat hij fan is van Hearts of Oak, de aartsrivaal van Kotoko. ‘We smell a rat,’ zeggen ze in Ashanti-hoofdstad Kumasi.

De vriendschappelijke pot voetbal tussen Everton en Kotoko was groot nieuws in Ghana. Ghanezen zijn helemaal wild van de Engelse Premier League en zagen uit naar de wedstrijd in het gloednieuwe Baba Yara Stadion in Kumasi.

Kannen en kruiken
De deal was reeds in kannen en kruiken. Everton had een brief gestuurd naar de Ghana Football Association (GFA) met daarin de details van de wedstrijd. De GFA ging akkoord en stuurde de brief door naar Kotoko, die het nieuws wereldkundig maakte. En toen kwam opeens de Premier League Board (PLB) tussenbeide, die beweerde dat Asante Kotoko op 12 juli reeds een competitiewedstrijd moet spelen.

Die wedstrijd, tussen Asante Kotoko en AshantiGold in Obuasi, kon volgens de PLB onmogelijk worden verzet. En dus werd de hele trip van Everton afgeblazen.

Teleurstellend
‘Dit is extreem teleurstellend nieuws,’ aldus Everton’s voorzitter Robert Elstone. ‘De club heeft veel tijd en moeite gestoken in het mogelijk maken van deze wedstrijd en we zagen ernaar uit om naar Kumasi te reizen.’

Voor de fans van Everton komt de klap des te harder aan. Enkelen van hen hadden reeds vliegtickets, vaccinaties en visa gehaald én betaald en het ziet ernaar uit dat Everton hen niet in de kosten tegemoet zal komen. Op Engelse websites klagen de supporters van de “Toffees” inmiddels steen en been omdat zij tussen de 600 en 1000 pond zouden hebben uitgegeven aan de reis.

Voor Everton is de zaak extra moeilijk te bevatten. Ze hadden immers officiële goedkeuring ontvangen van de Ghanese voetbalbond. Meer heb je niet nodig, zou je zeggen. Dat de GFA en de PLB voortdurend met elkaar overhoop liggen, dat konden ze in Engeland natuurlijk niet vermoeden.

Onraad
De Kotoko-getrouwe Ghanezen ruiken intussen onraad. Waarom kon de PLB de competitiewedstrijd niet verplaatsen? Dat doet dit orgaan toch om de haverklap? Inderdaad, alleen al in de tweede helft van dit seizoen heeft de PLB het wedstrijdschema tweemaal aangepast. In een van de gevallen waren ze glad “vergeten” dat het Ghanese nationale elftal een WK-kwalificatiewedstrijd moest spelen tegen Mali.

De onkunde van de PLB is legendarisch. In Ghana zien ze deze organisatorische knulligheid nu als een moedwillige poging om Asante Kotoko te dwarsbomen. PLB-voorzitter Welbeck Abra-Appiah woont immers in Accra en schijnt fan te zijn van de grote club aldaar, Hearts of Oak. Hearts is toevallig de allergrootste rivaal van de club uit Kumasi.

De onwil van Abra-Appiah om de Everton-wedstrijd mogelijk te maken, valt in bijzonder slechte aarde in Kumasi. ‘We ruiken een rat,’ roepen de supporters en masse op de radio. ‘En het stinkt.’

Cancellen
Ook een lid van het Kotoko-management deed via de “airwaves” een frontale aanval op Welbeck Abra-Appiah. ‘Ik kwam hem tegen in de VIP-box tijdens de wedstrijd tussen Hearts of Oak en Asante Kotoko,’ zei Jarvis Peprah. ‘Hij schreeuwde tegen me dat de GFA niet kan beslissen over het doorgaan van zulke wedstrijden. Hij dreigde de wedstrijd tussen Everton en Kotoko te laten cancellen en wilde me laten zien wie hier de competitie runt.’

Vele Ghanezen geloven dat Abra-Appiah van zins was om Everton niet tegen Kotoko maar tegen Hearts of Oak te laten spelen. Immers: wat Kotoko heeft, wil Hearts ook – en andersom. Het ‘plan’ van Abra-Appiah was als volgt. Op 14 juni, als beide kemphanen elkaar zouden treffen in Accra, zou Hearts of Oak haar rivaal verslaan. En dan zou de PLB-voorzitter de vriendschappelijke wedstrijd tegen Everton aan Hearts ‘geven’. Helaas. Kotoko won met 1-0.

Publiciteit
In het algemeen vinden de Ghanezen het afgelasten van de trip een rampzalig besluit. Als een Engelse topclub een bezoek brengt, levert dat immers goede publiciteit op voor het gehele Ghanese voetbal. Zeker in een land waar de meeste voetballiefhebbers sowieso alleen interesse tonen in de Engelse Premier League.

Welbeck Abra-Appiah heeft, zo vinden velen, met zijn politieke spelletjes en persoonlijke rancunes het voetbal in Ghana een slechte dienst bewezen.

Tags: , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑