Voetbal algemeen oeganda-logo

Published on juli 11th, 2009 | by arnold pannenborg

Oeganda gaat homo’s in het voetbal te lijf

In het homofobe Oeganda is een coach beschuldigd van “sodomie”. De voetbalbond eiste nu dat alle coaches een document moeten ondertekenen waarin zij “sodomie” afkeuren.

De Schotse bondscoach Bobby Williamsen bevindt zich momenteel in een lastig parket. De mateloos populaire coach van de Oegandese Cranes, die het document ook moet ondertekenen, zet zich al jaren in tegen discriminatie in de sport. Engelse activiteiten roepen de FIFA inmiddels op om actie te ondernemen tegen de bestuurders van de FUFA.

Homoseksualiteit is verboden in Oeganda. Sterker: in het Oost-Afrikaanse land walgt men van homoseksuele praktijken. Politici, godsdienstwaanzinnigen, en andere inwoners zijn sinds jaar en dag bezig met een ware heksenjacht. Alle homo’s dienen te worden opgespoord en in het gevang gegooid. Zelfs zakenmannen en politici zijn hun baan – en leven – niet veilig.

De klopjacht op homo’s heeft zich intussen verlegd naar het voetbalveld. Het meest recente slachtoffer is coach Charles Ayiekoh van de lokale club Horizon FC. Hij wordt in verband gebracht met een grootschalig sodomie-schandaal dat plaatsvond tijdens een regionaal voetbaltoernooi. Drie Oegandesen, waaronder een journalist en een speler van Horizon FC, beschuldigden de coach ervan dat hij hen “in homoseksuele handelingen wilde betrekken”.

Ayiekoh werd onmiddellijk geschorst door de Ugandan Coaches Association. Volgens vice-voorzitter Stone Kyambadde van deze vereniging kan de coach een buitengewoon zware straf tegemoet zien. ‘We zijn bezig met een plan om deze dodelijke zonde eens en voor altijd uit te roeien,’ aldus Kyambadde.

Onderdeel van het plan is dat alle coaches in het land een document dienen te ondertekenen waarin zij sodomie afkeuren en zweren dat zij zich niet (hebben) ingelaten met homoseksuele activiteiten. De voetbalbond FUFA staat volledig achter het initiatief van de vereniging der coaches. ‘We zoeken naar bewijzen waarmee we de beschuldigen kunnen oppakken. Wij gaan nu beginnen met de grote schoonmaak.’

Van de bondscoach Bobby Williamsen wordt nu gezegd dat hij zijn baan kan verliezen als hij het document niet ondertekent. De 47-jarige Schot strijdt al jaren tegen discriminatie in het voetbal en heeft naar verluidt geen zin om het document te tekenen. Momenteel ontkent hij op de hoogte te zijn van de plannen. ‘Dit is de eerste keer dat ik hoor van een dergelijke code of conduct.’

‘Oegandezen praten veel over homoseksualiteit in het voetbal maar ik heb geen bewijzen gezien. Ik weet wel dat de meeste politici en voetbal officials er sterk optegen zijn,’ aldus de bondscoach.

Naar alle waarschijnlijk krijgt de FUFA het binnenkort aan de stok met wereldvoetbalbond FIFA, die zulke anti-homoseksuele maatregelen immers niet zal tolereren. Homoactivisten in Groot-Brittannië willen in ieder geval dat de FIFA Oeganda uitsluit van het internationale voetbaltoneel. ‘Wij vinden het afschuwelijk dat organisaties zoals de FIFA hier nog niet op hebben gereageerd,’ aldus een activist. ‘De media zouden bovendien wat meer moeten schrijven over dit soort verhalen rond homofobie in de sport.’

Niet alleen de coaches in Oeganda liggen onder vuur. Van de allergrootste clubs in het land, SC Villa en Kampala City Council (KCC), wordt verondersteld dat zij homoseksuele scouts in dienst hebben. En dat, zo vinden de aandeelhouders, heeft een negatieve impact op de prestaties van de teams.

Foto: Niet om het een of ander, maar of zo’n afbeelding van de “Kraanvogels”  nu het toppunt van mannelijkheid is…

Tags: ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑