Competities otum

Published on augustus 19th, 2009 | by arnold pannenborg

Is Otumfuo een Hearts supporter?

Stel: je bent de eigenaar van een club. Behalve de eigenaar ben je ook de leider van een heel volk. Het volk op haar beurt is idolaat van de club. Wat doe je met geruchten dat je eigenlijk fan bent van de aartsrivaal?

Dat overkwam Otumfuo Osei Tutu II, de koning van het Ashantivolk en tevens de spiritueel leider van Asante Kotoko – de club van de Ashanti’s. Al jaren gonst het in Ghana van de geruchten dat Otumfuo helemaal geen fan is van Kotoko. In plaats daarvan zou hij een groot supporter zijn van Accra Hearts of Oak, de gedoodverfde concurrent van de club uit Kumasi.

Nu is Otumfuo het zat. De roddels kwamen hem de strot uit. Hij had genoeg van de negatieve publiciteit. En dus gaf hij onlangs tekst en uitleg over zijn vermeende liefdesaffaire met Hearts of Oak. Nee, hij was geen fan van Hearts. Nooit geweest ook. Punt uit. ‘Toen ik gekroond werd tot Asantehene [Ashanti-koning, AP], was ik zelfs in het geheel geen liefhebber van voetbal,’ zo voegde hij eraan toe.

Die zit. Dat hij geen voetbalfan is, dáár waren de meeste Ghanezen overigens allang van op de hoogte. Otumfuo is namelijk veel liever te vinden op de golfbaan in Kumasi. Daar speelt hij wekelijks een potje golf, vaak in het gezelschap van hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland.

De laatste keer dat Otumfuo zich in het Baba Yara stadion – de thuishaven van zijn club Asante Kotoko – vertoonde, was tijdens de zogeheten Otumfuo Cup. Dat is een toernooi van een week ter ere van de Ashanti-koning. En zelfs dan komt Otumfuo uitsluitend tijdens de finale opdraven.

Nee, een echt voetbalfan is hij niet. Dat vinden de fans niet zo erg. Het steekt de fans van Asante Kotoko wél dat Otumfuo stiekem een Hearts of Oak supporter is. Asante Kotoko en Hearts of Oak zijn als Al-Ahly versus Zamalek of, om het dichter bij huis te houden, als Ajax tegen Feyenoord. Haat en nijd dus. Dat Otumfuo nu glashard ontkent een fan van Hearts te zijn, is een grove leugen, zo weten de Ghanezen zeker.

Deze roddel – of liever: dit publieke geheim – gaat terug tot het jaar 2001. In 2000 won Hearts of Oak de Afrikaanse Champions League, in feite de belangrijkste clubprijs in heel Afrika. De spelers en het management van Hearts presenteerden de trofee een jaar later aan de Ashanti-koning in zijn paleis in Kumasi. Toen zou Otumfuo hebben verklaard dat hij de spiritueel leider van zowel Kotoko als Hearts is. Beide clubs zouden een speciaal plekje in zijn hart hebben.

Voor de Ashanti’s zijn zulke uitspraken godslastering. Asante Kotoko vertegenwoordigt immers de “ziel” van hun volk. Zij zijn één met hun club, de club is de verpersoonlijking van de Ashanti’s en alles waar zij voor staan. Hun bloedeigen koning die interesse toont in de vijand, staat dan ook gelijk aan landverraad. En toch mogen de Ashanti’s geen enkele kritiek uiten op Otumfuo. Zo zijn de regels.

Het management van Hearts of Oak maakt intussen dankbaar gebruik van de gratis publiciteit. ‘Natuurlijk is Otumfuo een fan van onze club,’ zo vertelde een lid van het bestuur. ‘Dat weet iedereen.’ Hij wil maar zeggen: logisch dat de Ashanti-koning fan is van onze club. Het is ook de mooiste club van het land. Kotoko? Die club stelt niks voor, zeker niet als zelfs de eigenaar er niet van houdt.

Tags: , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑