Afrikanen in Europa samet

Published on augustus 24th, 2009 | by arnold pannenborg

Lag het aan Eto’o’s persoonlijkheid?

Waarom moest Samuel Eto’o weg bij Barcelona? Ik en vele andere voetballiefhebbers zijn niet de enigen die die vraag stellen, ook de Kameroener zelf snapt de reden van zijn (gedwongen) vertrek niet.

De feiten spreken voor zich. Eto’o verbleef vijf seizoenen bij Barca waarin hij meer dan 100 competitiedoelpunten scoorde. Met de Catalaanse club werd hij driemaal landskampioen en won hij tweemaal de Champions League. Bovendien is Eto’o de Afrikaanse voetballer met de meest gespeelde wedstrijden in La Liga. In 2006 werd hij topscorer van de Spaanse league.

De Kameroener kende weliswaar een paar minder succesvolle perioden (voornamelijk vanwege hardnekkige blessures) maar over het algemeen geldt hij als een van de allerbeste spitsen van Barcelona – en van de wereld. Hij is een fenomeen, niets meer en niets minder.

De drievoudig Afrikaans Voetballer van het Jaar geldt echter ook als een fenomeen buiten het veld. Volgens geruchten is de Kameroener een onmogelijk persoon om mee samen te werken. Hij zou al jaren de sfeer in de kleedkamer verpesten met zijn arrogante gedrag en dát zou de reden zijn waarom ze hem bij Barcelona hebben laten gaan.

Het verkopen van Eto’o zou een beslissing zijn geweest van Pep Guardiola, ook al ontkent de jonge coach dat met klem. In ieder geval zou Eto’o na het negatieve advies van de coach door clubvoorzitter Joan Laporta op de transferlijst zijn gezet. Dat kan erop wijzen dat de houding van de Kameroener inderdaad niet goed viel in de groep.

Maar ja, misschien wilde men bij Barcelona gewoon een aantal nieuwe gezichten zien. Misschien dat ze op zoek waren naar de bekende frisse wind in Nou Camp. En laten we eerlijk zijn, over aanvallers heeft Barca niet bepaald te klagen. De gehele voorhoede – met Xavi, Iniesta, Messi en Henri – kan met gemak het verschil maken. Dat Eto’o er afgelopen seizoen 30 doelpunten in schoot, doet daar niets aan af.

Hoe het ook zij, Eto’o moest vertrekken. Zelf snapt er hij nog altijd niets van. ‘Ik heb gewacht totdat zij mij een goede reden zou geven, maar die kwam niet. Ze hadden geen reden.’

Eto’o zelf schijnt nogal teleurgesteld te zijn dat de deal met Manchester City afketste. De Kameroener zou met het beloofde contract de duurstbetaalde speler van de Engelse Premier League worden. En dat zegt wat.

De echte teleurstelling kwam natuurlijk toen Barcelona hem onderdeel maakte in een ruil met de Zweedse spits Zlatan Ibrahimovic. Een dergelijke ruil is een voetballer van zijn niveau totaal onwaardig. Helemaal omdat Barcelona niet alleen Eto’o ruilden voor Ibra maar ook nog eens 46 miljoen aan de Italiaanse club overmaakten.

Misschien is het maar beter ook dat Eto’o een nieuwe club heeft gevonden. En ook al schijnt hij het alweer aan de stok te hebben met coach Jose Mourinho, hij gaat bij Inter naar alle waarschijnlijkheid weer records breken.

Het eerste doelpunt is al binnen. Eto’o scoorde tijdens zijn debuut voor Inter uit een penalty. Wie weet zijn ze “Ibracadabra” al na enkele weken compleet vergeten. En willen ze hem bij Barcelona straks gewoon weer terug.

Tags: , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑