Coaches kamle

Published on september 10th, 2009 | by arnold pannenborg

Kameroen: van schlemielen tot helden in vijf dagen

Werden de voetballers van Kameroen eerder nog beschimpt en bespot, nu zijn ze de helden van de natie. Bondscoach Paul Le Guen trekt zich intussen niets aan van de politieke spelletjes rond het nationale elftal.

Samuel Eto’o en zijn makkers van misschien wel het bekendste Afrikaanse voetballand versloegen een en dezelfde tegenstander (Gabon) in vijf dagen tijd maar liefst tweemaal. De eerste vond plaats in Libreville, waar Kameroen de gastheer met 0-2 kansloos liet. De tweede wedstrijd speelde zich af in Yaoundé, en ook hier kwamen de Lions als winnaars uit de strijd (2-1).

Voetbalgekke inwoners
Om de Kameroeners is de laatste jaren nogal wat te doen geweest. Zo miste het nationale elftal het WK 2006 in Duitsland op een haar na, en ook ditmaal vreesden de voetbalgekke inwoners dat zij niet van de partij zouden zijn in Zuid-Afrika. Dat kon écht niet, moeten hooggeplaatste Kameroeners hebben gedacht. En dus trokken zij alles uit de kast om de Lions alsnog het succes te brengen dat nodig was.

Al jaren mengen politici zich in het voetbal in het West-Afrikaanse Kameroen. Zo is algemeen bekend dat de minister van Sport – en dus niet de voetbalbond – verantwoordelijk is voor het aanstellen van de bondscoach. Het nationale elftal is namelijk officieel “eigendom” van de regering en wordt ook uit overheidsgelden bekostigd. En dus bepalen politici en andere bobo’s wie er op de belangrijke post van bondscoach mag plaatsnemen.

Ernstige inmenging
Van de vorige bondscoach Otto Pfister is bekend dat hij uitsluitend op voordracht van de minister van Sport op zijn plek is gezet. De Duitser vertrok uiteindelijk op een bijzonder ongunstig moment, nadat hij de top van de Kameroense voetballerij van ernstige inmenging in zijn functie had beschuldigd. Dat lijkt wel een traditie in het land, waar politici hun persoonlijke lot verbinden aan successen van het nationale elftal. In Kameroen bepalen de bobo’s de opstelling, niet de coach.

Messias
Ook de huidige bondscoach, Paul Le Guen, schijnt vooral op aandringen van de minister van Sport te zijn gekozen. En omdat Kameroen zich bij zijn aantreden in een bijzonder netelige positie bevond, werd de Franse coach als “redder van de natie” in hoofdstad Yaoundé onthaald. Le Guen kreeg bij zijn aankomst zo’n bizar grootschalig welkom – drie dagen lang dansten mooie dames voor 2.000 genodigden, kosten: 250.000 dollar – dat zelfs de Fransman uit schaamte zei dat hij geen Messias was.

De machthebbers in Kameroen weten echter donders goed dat voetbal het opium voor het volk is. Vooral president Paul Biya weet als geen ander hoezeer voetbal verbonden is aan het pluche van de leiders. De beste man is al 27 jaar aan de macht. Het volk mort. Hij tracht al jaren zijn onvermijdelijke lot uit te stellen door de successen van het nationale elftal naar zich toe te trekken. Zo bezien houdt Samuel Eto’o de president (onbedoeld) eigenhandig in het zadel.

Omar Bongo
Uiteindelijk zijn het niet de bobo’s maar de voetballers zelf die zich op het veld moeten bewijzen. Zo wisten de Lions zich dit weekend staande te houden in het momenteel zeer onveilige Gabon. Nu bekend is geworden dat de zoon van de overleden president Omar Bongo tot nieuwe leider is “verkozen”, zijn er in Port Gentil en in minder mate Libreville rellen uitgebroken. Vader Bongo regeerde 41 jaar lang met harde hand, Gabonezen vrezen dat zoonlief deze lijn zal voortzetten.

Onder deze omstandigheden speelde zich in Gabon’s hoofdstad Libreville een WK-kwalificatiewedstrijd af. Gabon kon een succes op voetbalgebied goed gebruiken. Het zou de inwoners wellicht voor even verenigen, winst kon de politieke onrust tijdelijk naar de achtergrond drijven. Maar Kameroen won en naar verluidt verliet de nieuwe president Ali Bongo tien minuten voor tijd het stadion. Hier viel geen politieke winst uit te slepen.

Thuisvoordeel
Op woensdag was de return in Kameroen’s hoofdstad Yaoundé. Volgens Kameroense journalisten zou deze thuiswedstrijd geenszins een makkie worden. ‘We weten allemaal dat het thuisvoordeel hier niet telt,’ zo schrijft Fred Vubem. ‘Ons team heeft het altijd moeilijker gehad in eigen huis dan elders, omdat de fans al snel voor de tegenpartij gaan klappen als de Lions niet presteren.’

Het kwam allemaal goed, mede dankzij topschutter Eto’o die net als vijf dagen eerder een doelpunt achter zijn naam mocht zetten. En zo behaalde Kameroen, dat vóór het weekend slechts één punt uit twee wedstrijd had verzameld, in vijf dagen tijd zes punten. Goed voor de eerste plaats in de groep, boven Gabon (zes punten). President Biya en zijn kliek kunnen weer opgelucht adem halen.

Pek en veren
Paul Le Guen is onmiddellijk tot topcoach gebombardeerd. Hooggeplaatste officials buitelen over elkaar heen om zichzelf op de borst te kloppen – zij hadden immers allang gezien dat de Fransman de held van Kameroen zou worden. Bij verlies was Le Guen met pek en veren het land uitgezet en had iedere Kameroener zich meteen van deze man gedistantieerd. Zo werkt dat, ook elders in de wereld.

Rigobert Song
Maar Le Guen verdient meer credits dan dat. Bij zijn aantreden eiste hij dat hij zijn eigen staf mocht meenemen, deed hij het vaste hotel van de Lions in Yaoundé in de ban, en stelde hij een limiet aan het aantal bobo’s dat met het nationale elftal mag meereizen (nu maximaal 13). Zijn belangrijkste wapenfeit werd zichtbaar tijdens de eerste wedstrijd onder zijn leiding, die in en tegen Gabon. Le Guen zette “oude rot” en nationale held Rigobert Song aan de kant.

Met het opstellen van meerdere jeugdige voetballers is de Fransman begonnen aan een revolutie in het Kameroense voetbal. Al jaren weten politici en andere bobo’s steevast hun eigen – steeds ouder wordende – voetballers de selectie binnen te loodsen. Le Guen steekt daar nu een stokje voor. En met succes. Het is afwachten nu of deze omwenteling in het nationale elftal ook gevolgen zal hebben voor de politieke machtsbasis in Kameroen.

Tags: , , , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑