Afrikanen in Europa saidi

Published on oktober 3rd, 2009 | by arnold pannenborg

Saidi Ntibazonkiza en de soap in Nijmegen

N.E.C. en Saidi Ntibazonkiza hebben de strijdbijl begraven. Na een werkweigering van bijna twee maanden heeft de Burundese aanvaller zich weer bij de selectie in Nijmegen gemeld. De kou is nog niet uit de lucht.

Afgelopen maandag vroeg Saidi op eigen verzoek een gesprek aan met N.E.C.-directeur Carlos Aalbers. Het was een vruchtbare bijeenkomst; de voetballer tekende volgens diverse media vrij snel erna het contract, dat eerst nog aanleiding vormde voor de “staking”.

Voor de directeur is hiermee de kous af. ‘Op het moment dat hij aangaf zijn werk te willen hervatten, hebben wij besloten om dit toe te staan. Hij zal aan de club, de spelersgroep en de fans zijn excuses aanbieden.’

U-turn
De Burundees heeft met deze U-turn een arbitragezaak weten te voorkomen, die door zijn club tegen hem was aangespannen. Daarin probeerde N.E.C. via de rechter de speler alsnog te dwingen zich aan het mondeling toegezegde contract te houden. Zeer binnenkort kunnen de fans in Nijmegen de voetballer weer in het “roodgroenzwart” bewonderen.

Voor coach Dwight Lodeweges is de zaak nog niet afgedaan. ‘Het gevoel dat hij ons in de steek heeft gelaten overheerst,’ zo zei hij. ‘Dat moet slijten. Hij zal eerst bij jong N.E.C. gaan trainen. Als wij denken dat hij een toegevoegde waarde kan zijn, zien we wel weer verder.’

Het goede nieuws voor de nog jeugdige Burundees is dat hij vanaf 1 oktober weer maandelijks op zijn salaris kan rekenen.

Loonsverhoging
Begin augustus verraste Saidi de Nederlandse voetbalwereld door te weigeren in de wedstrijd tegen Feyenoord mee te spelen. Hij was het oneens met het aangeboden contract en eiste niet alleen een loonsverhoging maar ook dat zijn gezin zich permanent in Nederland mocht vestigen. De Burundees weigerde daarop wekenlang het trainingsveld te betreden, laat staan wedstrijden te spelen.

Nadat eerst N.E.C. aankondigde de zaak aan de KNVB voor te leggen, dreigde even later ook zijn zaakwaarnemer met juridische stappen. Ger Lagendijk snapte er naar eigen zeggen niets meer van. Het aanvankelijke succesverhaal van Saidi leek hiermee ten einde.

Misverstanden
De speler heeft laten weten dat hij de zaak zeer betreurt. De hele situatie berust volgens hem op misverstanden. Een kopje thee drinken met de directeur van zijn club bleek voldoende om weer terug te mogen keren. Maar voor de rest van de club en het land is daarmee de prangende vraag wat de Burundese spits in godsnaam bezielde nog niet beantwoord.

Saidi Ntibazonkiza komt eind 2005 als asielzoeker naar Nederland. In zijn thuisland Burundi speelde Saidi al enkele jaren voor de club Vital’O en hij kwam zelfs enige keren uit voor het nationale elftal. In Nederland speelt hij zich al snel in de kijker bij enkele grote clubs. Sinds het seizoen 2006/07 speelt hij voor N.E.C. in Nijmegen.

Eredivisieclub
Binnen een tijdsbestek van een paar jaar een contract binnenslepen bij een Nederlandse Eredivisieclub – je kunt het slechter treffen als asielzoeker. Het maakt zijn recente actie alleen maar onbegrijpelijker. Wie gaat er nu in staking om een beter contract af te dwingen? Is dat niet bij voorbaat een kansloze onderneming?

Het is onduidelijk wat er zich werkelijk in het hoofd van Saidi heeft afgespeeld of wat de mondelinge toezeggingen van de club zijn geweest. Was hem verteld dat men er alles aan zou doen om zijn gezin naar Nederland te halen? Had hij ergens gehoord dat het salaris soms te mager was in vergelijking met, ja wat eigenlijk? Het blijft voorlopig gissen naar de werkelijke achtergronden van deze Nijmeegse “soap”.

Supportersgroep
Hoe het ook zij, niet alle supporters van de club zijn even blij met de terugkeer van Saidi. Op de website van supportersgroep HKN valt het volgende te lezen: ‘Als je zo met je club en je fans omgaat is het wat ons betreft helemaal over en uit! Het is voor ons ondenkbaar dat deze jongen ooit nog onze club, onze trots, onze kleuren zal verdedigen!’

Het goede nieuws voor Saidi is dat hij weer een club en een salaris heeft. Het slechte nieuws is dat hij het vertrouwen van zijn coach, medespelers en aanhang voor een groot gedeelte is kwijtgeraakt.

Hopelijk zien we deze jongen ooit nog eens terug in een of ander voetbalpraatprogramma. Misschien dat ie dan een paar geweldige argumenten op tafel kan leggen die zijn gedrag van de afgelopen twee maanden een beetje kunnen verklaren.

Tags: , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑