Coaches Fußball, Afrika Cup in Ghana, Gruppe C, Ägypten - Kamerun am 22.01.2008 in Kumasi. Der Deutsche Otto Pfister, Nationaltrainer von Kamerun. Ägypten gewann 4:2. Foto: Steeve McMay  +++(c) dpa - Report+++

Published on mei 29th, 2009 | by arnold pannenborg

Bondscoach van Kameroen neemt ontslag

Anderhalve week voor de cruciale WK-kwalificatiewedstrijd tegen Marokko heeft Otto Pfister, de bondscoach van Kameroen, per brief zijn ontslag ingedien.

Otto Pfister reisde samen met de voltallige selectie mee naar een trainingskamp in België, alwaar hij de verbouwereerde voetballers meedeelde er de brui aan te geven. Hij leverde een ontslagbrief in bij leden van de voetbalbond en vertrok naar een onbekende bestemming.

Later gaf de Duitse coach tekst en uitleg. Pfister’s assistent Gweha Ikoum zou zonder zijn medeweten de laan zijn uitgestuurd en vervangen zijn door drie officials van het Kameroense ministerie van Sport. En zonder de ‘beste assistent’ waarmee hij ooit heeft samengewerkt, wil Pfister niet verder. De Kameroense coach Alain Wabo schijnt goede kans te maken om Pfister op te volgen, al is het waarschijnlijker dat een nieuwe expat-coach de Indomitable Lions naar het WK in Zuid-Afrika moet gaan loodsen.

Sinds het aantreden van Otto Pfister als bondscoach van Kameroen is de Duitser voortdurend negatief in het nieuws gekomen. Als eerste werd bekend dat minister van Sport, Edjoa Augustin, op eigen houtje diens benoeming erdoor heeft gedrukt, terwijl zijn naam geeneens in de top tien van de lijst van de Kameroense voetbalbond Fecafoot voor kwam.

Later bleek dat Pfister hulp had gekregen van een spelersmakelaar in het West-Afrikaanse land, die samen met Pfister’s zoon een plan had om het Kameroense lokale voetbal te ontwikkelen. De spelersmakelaar wachtte tevergeefs op zijn “percentage” in deze deal en daagde Pfister vervolgens voor de rechter. Het gerucht gaat dat ook de minister zelf een percentage zou opstrijken.

Tussen al deze perikelen door leidde Pfister, na een eerder mislukt WK-avontuur met Togo in Duitsland, de Lions naar de finale van de Afrika Cup 2008 in Ghana. Dat was een puike prestatie voor een sterk verouderd elftal met aanvoerder Rigobert Song, maar de Kameroeners namen het Pfister niet in dank af dat ze vervolgens met 1-0 verloren van het in Afrika oppermachtige Egypte. Niet lang na de Afrika Cup oordeelde een commissie onder leiding van levende legende Roger Milla dat de bondscoach onmiddellijk het veld moest ruimen.

Veel Kameroeners zullen daarom niet bepaald rouwig zijn om het vertrek van hun bondscoach, al komt zijn vrijwillige ontslag op een uiterst ongelegen moment. Kameroen verloor de eerste wedstrijd in de (nu laatste) WK-kwalificatieronde met 1-0 van Togo en moet dus goede resultaten behalen in de komende wedstrijden tegen Marokko en Gabon. Om als bondscoach te stoppen op het moment dat je je voorbereidt op deze wedstrijden, betekent dat het allemaal heel hoog zit bij de Duitser.

Otto Pfister is niet de eerste bondscoach van Kameroen die moeite had met de macht van de minister van Sport, die het reilen en zeilen van het nationale elftal traditiegetrouw zeer persoonlijk op zich neemt. Zijn voorganger Arie Haan klaagde steen en been over de inmenging van de minister en vertrok. Datzelfde gold voor Artur Jorge en Winfried Schaefer, al namen zij niet geheel vrijwillig ontslag. “Onafhankelijk” en “bondscoach” zijn twee woorden die niet samen gaan in het land van de Lions.

Vraag is nu wie het stokje van Pfister zal overnemen. De lokale coach Alain Wabo schijnt hoog op de lijst te staan, maar zo vlak voor een WK zullen de Kameroense bobo’s vast kiezen voor een niet-Afrikaanse man met een relatief grote naam. Wellicht neemt interim-coach Jules Nyongha de zaken opnieuw tijdelijk waar, terwijl de voetbalbond (lees: de minister) op zoek gaat naar een geschikte vervanger.

Tags: , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑