Coaches sella

Published on september 17th, 2009 | by arnold pannenborg

‘Coach Ghanese jeugdteam selecteert spelers voor geld’

Ruim een week voor aanvang van het U20 WK heeft een Ghanese jeugdvoetballer zijn land een publicitaire nachtmerrie bezorgd. Ishmael Yartey beschuldigt de coach van het jeugdelftal van fraude en corruptie.

Afgelopen maandag maakte coach Sellas Tettey de definitieve selectie van het Ghanese nationale elftal voor spelers onder de 20 jaar bekend. De jongelingen bevinden zich momenteel in een trainingskamp in Tunesië, alwaar ze zich voorbereiden op het aanstaande wereldkampioenschap in Egypte.

Pleuris
Eergisteren brak in het West-Afrikaanse land de pleuris uit. Vleugelspeler Ishmael Yartey, die niet was opgenomen in de uiteindelijke selectie, zei op de radio dat coach Tetteh geld aanneemt van voetballers in ruil voor een plekje in het nationale elftal, de “Black Satellites”.

‘Sellas Tettey verpest het Ghanese voetbal,’ zo zei Yartey op Asempa FM. ‘Het is algemeen bekend dat sommige spelers niet bij de selectie zitten op basis van hun prestaties. Ik zeg dit niet als iemand die zojuist gedumpt is, maar als Ghanees die niet wil toezien hoe een zelfzuchtig individu ons voetbal vernietigt.’

Wedstrijdbonussen
Yartey legt uit hoe het volgens hem in zijn werk gaat: ‘Verscheidene spelers hebben tegen me geklaagd dat ze hun wedstrijdbonussen moeten delen met de coaches. Ze weten dat ze tijdens het toernooi geen enkele wedstrijd zullen spelen. Ze zitten gewoon op de bank, vangen hun bonussen en de coaches krijgen daar hun deel van.’

Al jaren gonst het in Ghana van de geruchten over corruptie in de lokale competitie en vooral ook binnen de verschillende nationale elftallen. ‘De corruptie binnen de “Black Satellites” is grootschalig en het wordt tijd dat de Ghanese voetbalbond actie onderneemt,’ zo besluit de jeugdige speler zijn relaas.

De Ghanese minister van Sport, Rashid Pelpuo, heeft intussen een onderzoek ingelast naar de mogelijke corruptie binnen de “Black Satellites”.

Coach Sellas Tetteh ontkent de beschuldigingen in alle toonaarden. ‘Ik heb al twee goede spelers op de positie van Yartey. Ik kijk alleen naar wat goed is voor het team en in het verleden heb ik daar ook gelijk in gekregen.’

Tawrick Jibril
Tetteh ontkrachtte meteen ook een ander verhaal, dat momenteel in Ghana de ronde doet. De coach zou een speler van topclub Accra Hearts of Oak, Tawrick Jibril, expres uit de selectie hebben gelaten. Reden: Tetteh zou een hekel hebben aan de jonge voetballer. Ghanezen zien dat als plausibele verklaring waarom de populaire en talentvolle Jibril niet mee mag naar Egypte. Tetteh kaatst de bal terug: ‘Wat voor probleem zou ik dan met hem moeten hebben?’

In Ghana is ook ophef ontstaan over de “vervanger” van Yartey: vleugelspeler John Benson. Het Ghanese jeugdelftal vertoefde de laatste weken in een luxueus trainingskamp van de Aspire Academy in het oliestaatje Qatar. Toevallig of niet, Benson is een van de talenten van deze academie. Veel Ghanezen beweren dat de selectie van Benson een cadeautje is geweest als dank voor de gastvrijheid van de Arabieren.

Schorsing
Alsof het allemaal nog niet genoeg is, gooide de in Spanje voetballende Sadick Adams gisteren olie op het vuur. Hij zit een schorsing uit van vier maanden, maar claimt dat deze alleen telt voor de wedstrijden in de Spaanse competitie. Adams zegt nu dat officials van de voetbalbond hem moedwillig buiten de selectie hebben gehouden en zijn schorsing daarbij als argument gebruiken. ‘Sommige mensen binnen de voetbalbond verpesten het spel.’

De FIFA heeft het overigens in het geval van Adams voor de geplaagde coach opgenomen. De schorsing zou wel degelijk ook gelden voor internationale wedstrijden.

Het is niet de eerste keer dat Ghanezen de coaches in eigen land ervan verdenken geld van voetballers af te troggelen in ruil voor een plek in de basis of in de selectie. Eerder dit jaar deden geruchten de ronde dat zeker drie van de 11 basisspelers van het Ghanese elftal voor lokale spelers hun selectie te danken hadden aan de invloeden van rijke zakenmannen op de coach.

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑