Competities Essomba

Published on november 4th, 2009 | by arnold pannenborg

‘Voetballers hebben geen dikke vrouwen’

Terug naar Kameroen, het land waar ik ooit mijn eerste veldwerk naar voetbal verrichtte. Essomba woont nog altijd in Buea. Hij rijdt op een motor, drinkt nu bier en vertelt foute grappen.

Buea, zaterdagmiddag. Essomba komt als een gek aanrijden en parkeert zijn gloednieuwe brommer naast het eettentje, waar hij en ik ooit dagelijks ons ontbijt nuttigden. De voetballer in de hoogste Kameroense divisie komt zojuist van de “farm”. ‘Ik heb er honderden boompjes geplant voor de productie van palmolie,’ zegt hij. ‘Een extra zakcentje.’

Het is een goed weerzien. Essomba is geen spat veranderd en maakt nog altijd zeer veel vrouwonvriendelijke grappen. Hij is tevreden als ik vertel dat ik nu samen ben met Sanne. Voor het gemak zijn we getrouwd. Hij neemt haar van top tot teen op en knikt instemmend. ‘Zeer goed,’ zegt Essomba. ‘Dat betekent dat je serieus bent. Dat je nu je verantwoordelijkheden neemt.’

Zelf is hij ‘ook’ getrouwd. Zes jaar geleden had hij nog één dochter. Nu heeft hij er drie. ‘Je weet wat dat betekent, hé? Alleen sterke mannen krijgen louter dochters.’ Dat we het even weten. Zijn vrouw en dochters vertoeven overigens in een andere stad. En dus heeft Essomba alle vrijheid om te doen wat hij wil.

Geldkraan
Essomba heeft pech. Zijn club Mount Cameroon FC de Buea – tevens de club waar ik ooit mijn onderzoek deed – is zojuist gedegradeerd naar de tweede divisie. Hij fungeerde daar het laatste jaar als speler/coach. Maar helaas, de stinkend rijke clubvoorzitter zag er weinig heil meer in en deed de geldkraan dicht. Essomba heeft dus nog wel een baan maar betaald krijgt hij niet meer. Zo gaat dat in Kameroen.

Enige dagen later zou hij naar Yaoundé vertrekken voor contractbesprekingen met de voorzitter van dé grote club in de hoofdstad, Canon. Die lopen op niets uit. De voorzitter, de bekende oud-voetballer Theophile Abega, biedt hem een “signing fee” van 500.000 FCFA aan voor de periode van twee jaar. Dat is een startbedrag van 762 euro. Daaraan verbonden is een maandsalaris van 100.000 FCFA, ongeveer 152 euro. ‘Daar kom ik mijn bed niet voor uit.’

En toch zijn het heel gangbare bedragen in een land waar de hoogste voetbalcompetitie op zijn best semi-professioneel kan worden genoemd. Zelfs een voetballer als Essomba, die al minstens tien jaar op het hoogste niveau speelt en bij menig grote club onder contract stond, moet vaak genoegen nemen met een “fooi”. Hoewel: Essomba verdient nog altijd stukken meer dan de gemiddelde Kameroener. Het minimum maandloon ligt op 20.000 FCFA, da’s 30 euro.

Alcohol
We bewonderen Essomba’s nieuwste aanwinst: een blinkende en vooral ook ronkende brommer. Daarmee scheuren we onmiddellijk naar een bar met luidruchtige muziek, veel bier en dansende mensen. Het is duidelijk dat Essomba in de nadagen van zijn carrière zit. Zes jaar geleden raakte hij geen druppel alcohol aan. Nu bestelt hij drie bier, waarvan eentje voor zichzelf. ‘Moet ik wel een half uurtje langer rennen morgenochtend.’

Essomba doet meteen één van zijn vele theorieën uit de doeken. ‘Heb je ooit een voetballer met een dikke vrouw gezien? Nee toch? Een voetballer met een dikke vrouw kan na een paar jaar niet meer op het hoogste niveau spelen. Weet je waarom? ’s Avonds in bed drukt ze ‘m finaal plat.’ Hij ligt zijn hoofd op het tafelblad en drukt zijn linkerwang met zijn rechterhand ertegenaan. ‘Einde verhaal.’

Voor Essomba, en veel andere Kameroense voetballers, is de lokale MTN Elite One League het hoogst haalbare. Dat betekent voetballen op armetierige grasloze veldjes met veel grind en gravel. De akelige littekens op zijn handen, armen en benen verraden vele onfortuinlijke valpartijen. Slidings zijn uit den boze op deze velden. Dat wil zeggen, als je je dagen niet wilt slijten in een ziekenhuis.

Vrieskou
En toch: Essomba heeft zijn kansen gehad. ‘Nog voordat wij elkaar ontmoetten, heb ik een half jaar in Oost-Europa gespeeld,’ vertelt hij. ‘Bij Dinamo Kiev. Heb je enig idee hoe koud het daar is? Op een gegeven moment trok ik het daar niet meer en ben teruggegaan. Niet veel Afrikanen houden het daar uit in de vrieskou.’

Hij heeft meerdere “test matches” gehad. Over een paar maanden gaat hij nogmaals op proef bij een club, ditmaal in Slovenië. ‘Ik heb een manager gevonden,’ vertelt hij. ‘Het is een hele bekende Nigeriaanse scout die ook lui als Obi Mikel naar Europa heeft gehaald. Als het goed is, ben ik van januari tot en met maart in Oost-Europa.’ Of hij wel weet dat dat de koudste periode van het jaar is. ‘Dat moet dan maar.’

We nemen voorlopig afscheid. Essomba heeft nog wat zaakjes in Buea en wij gaan door naar Bamenda, de officieuze hoofdstad van de Anglofone regio in het tweetalige Kameroen. Als hij ons afzet bij het busstation, Mile 17, heeft hij een verrassing. ‘Ken je Eyong Enoh? Die nu bij Ajax speelt? Jij kent hem heel goed! Alleen noemden wij hem altijd Veron. Hij is mijn junior.’

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑