Coaches legu

Published on december 8th, 2009 | by arnold pannenborg

‘Kameroen’s grootste tegenstander is Kameroen zelf’

Kameroen ziet zichzelf terug in de groep met Nederland, Denemarken en Japan. In het West-Afrikaanse land reageert men gematigd optimistisch. Kameroen moet alleen niet terugvallen op oude gewoonten.

Spreek een Kameroener op straat aan en hij noemt met gemak vijf spelers van het succesvolle Nederlandse team uit 1988. Van het huidige team dreunen ze gewoon alle spelers op het middenveld en aanval op. Oranje is duidelijk de favoriet in Groep E, vinden ook de Kameroeners. Ontzag is er voor Nederland, maar angst zeker niet.

‘Aan de ene kant is de groep makkelijk, aan de andere kant juist lastig,’ zo zegt bondscoach Paul Le Guen. ‘Nederland is de onbetwiste favoriet en met een goede reden: zij hebben het beste team in de groep. Over Denemarken weet ik niet al teveel. Van Japan weet ik nog minder. Kameroen heeft goede spelers en een goede teamgeest. Ik weet dat de spelers zich ervan bewust zijn dat het WK ditmaal op Afrikaanse bodem plaatsvindt.’

De Franstalige krant Mutations ziet Groep E als de meest “gelijkwaardige” en “homogene” groep van het toernooi. Ook zij zien Nederland als favoriet. ‘Het offensieve spel is het kenmerk van de Nederlanders. Zij spelen met recht de “beautiful game”. Het is geen toeval dat Nederland momenteel derde staat op de FIFA-ranglijst. Op 24 juni is Kaapstad de gastheer van de allesbeslissende pot in de strijd om de volgende ronde.’

Moeilijke groep
‘Kameroen zit in een heel moeilijke groep,’ zegt oud-bondscoach Jean-Paul Akono. ‘We moeten zorgen dat we ons er niet op verkijken. De teams in deze groep hebben zich de laatste jaren allemaal geherstructureerd. Neem Nederland. Zij hebben zich flink verjongd en zijn duidelijk van plan zich in de kijker te spelen in Zuid-Afrika. Datzelfde geldt voor Denemarken en Japan.’

Jules Frédéric Nyongha, oud-bondscoach: ‘We moeten niet denken dat dit een makkelijke groep is. De beste manier om de volgende ronde te bereiken, is om de eerste wedstrijd tegen Japan te winnen. Onze prestaties tegen Nederland en Japan waren niet altijd goed in het verleden, alleen tegen Denemarken hebben we beter gespeeld. Ik voorspel dat we de tweede ronde halen, maar dan moeten we ons wel heel goed gaan voorbereiden.’

‘Ik denk dat Kameroen’s grootste tegenstander Kameroen zelf is,’ aldus Jean-Lambert Nang, een Kameroense journalist die onlangs een boek schreef over de corruptie en vriendjespolitiek binnen de voetbalbond Fecafoot. ‘We moeten niet in oude gewoonten vervallen: spelers die hun beloofde bonussen niet krijgen en daardoor hun best niet doen. Het nationale elftal moet de middelen krijgen om succesvol te zijn in Zuid-Afrika.’

Kaliber Eto’o
Op de voetbalwebsite Camfoot wordt intussen druk gereageerd op de uitspraken van Paul Le Guen. De een vindt dat hij Nederland teveel op een voetstuk plaatst. ‘Nederland heeft geen aanvaller van het kaliber Eto’o,’ zo reageert eentje. ‘We moeten niet doen alsof ze beter zijn dan ons.’ Een ander reageert: ‘Ik snap de tactiek van Le Guen wel. Eerst zeggen dat de tegenstanders veel beter zijn en ze dan op het WK verrassen.’

Vele reacties op Kameroense websites gaan voornamelijk over één ding: laten we ons alsjeblieft goed voorbereiden op het Wereldkampioenschap. Niet zelden wordt het nationale elftal geplaagd door ruzies en slecht voorbereide trainingskampen. ‘Pas als alle Kameroeners als één man achter het team gaan staan, maken we een kans op het WK,’ zo luidt een reactie.

De Afrika Cup, die al over een maand in Angola begint, zien de Kameroeners als het perfecte middel om te testen hoe goed de Indomitable Lions op dit moment werkelijk zijn.

Tags: , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑