Competities foto-Arnold-14

Published on januari 17th, 2011 | by arnold pannenborg

Olympic Mvolyé en de dorpsoudsten (2)

Tweede divisieclub Olympic Mvolyé had drie internationals in de gelederen in de jaren ’90. Toch wist Kameroens rijkste club zich vijf seizoenen lang niet te kwalificeren voor de hoogste divisie. Was het team vervloekt?

Hoewel iedereen wist dat wapenhandelaar Omgba Damase de touwtjes stevig in handen had, was Phillippe Mbarga Mboa, de latere minister van Sport, de voorzitter van Olympic Mvolyé. Maar het was Damase zelf die de uiteindelijke oorzaak was van het falen van het team.

Mijn voetbalvriend Ashu, die indertijd voor het team uitkwam, weet waarom. ‘We kwamen er pas na vijf jaar achter. Het was aan het eind van het seizoen van 2006. Olympic Mvolyé had zich wederom geplaatst voor de interpools [het toernooi dat toegang geeft tot de eerste divisie, AP]. Maar ditmaal begreep Damase wat er aan de hand was.’

Toen hij zijn club in het stadje Mbalmayo oprichtte, had Damase de dorpsoudsten geen geld beloofd. In plaats daarvan stelde hij hen voor een gloednieuw stadion te bouwen. Maar dat stadion kwam er nooit en de dorpsoudsten voelden zich bedrogen. Pas na jaren van problemen met zijn club kwam de wapenhandelaar erachter dat ze een vloek over het team hadden uitgeroepen.

Priester
‘Aan het eind van 2006 moesten we de interpools spelen. Deze vonden plaats in de steden Ngaoundéré en Bertoua. Wij waren ingedeeld in de groep die in Bertoua, de hoofdstad van de Oost Provincie, moest spelen. Van tevoren had de clubvoorzitter een Katholieke priester ingehuurd. Deze man had als taak de vloek van de dorpsoudsten op te heffen.’

‘Drie dagen en drie nachten verbleven we op een grote compound in Bertoua,’ zo gaat Ashu verder. ‘Wij sliepen in de buitenlucht op een basketbalveld. Dat was in opdracht van de priester. Hij ontstak een groot kampvuur. Daaromheen moesten wij, de spelers, mediteren, zingen en dansen. Ook wilde hij dat we stukken uit de Bijbel voorlazen. Hij gaf ons zakjes met zout. Het was de bedoeling dat we het zout in de omgeving zouden uitstrooien.’

‘Pas later leerden we dat de priester probeerde om te achterhalen of het team of slot was gegooid. Hij wilde weten waar het probleem lag,’ zo zegt Ashu. ‘Op de tweede avond groeven de priester en zijn helpers iets op bij het trainingsveld. Ik weet niet wat het was. Maar het was belangrijk. De priester nam het mee naar het kampvuur en smeet het in het vuur.’

Schildpad
Pas op de derde avond wist de priester het probleem te lokaliseren, aldus Ashu. ‘De zwarte magie lag verborgen in een rivier bij de stad Mbalmayo. Hij vertrok naar de Zuid Provincie en vertelde mij later wat hij in de rivier had aangetroffen. Het was een schildpad. Voordat hij de schildpad uit het water kon halen, moest hij de kwade krachten teniet doen. Dat deed hij door te zingen en te dansen.’

‘We praten hier over een schildpad van zo’n 40 à 50 centimeter in omvang,’ zegt Ashu zonder blikken of blozen. Het beest was dood. ‘De priester keerde terug naar de compound in Bertoua en toonde ons het probleem dat Olympic Mvolyé zolang had gedwarsboomd. Toen zag ik dat er een flinke ketting om de voor- en achterpoten van het beest waren gebonden. De ketting was compleet verroest omdat het volgens de priester al jaren in die rivier had gelegen.’

Aan de ketting lag een slot. ‘De priester strooide drie zakjes met zout uit over het slot. Het slot kwam los en de priester maakte de schildpad open. Toen liet hij de clubvoorzitter langskomen om te laten zien wat er in zat. De priester haalde er van alles uit: haren van voormalige spelers van de club, geplastificeerde vellen papier met daarop de namen van alle spelers, muntstukken, oorbellen, shirtjes, de vlag van het team. De priester vernietigde alles en zegende het team.’

Interpools
‘Nu waren we gereed om de interpools te spelen,’ zegt Ashu. ‘De priester had gezegd dat hij zou terugkeren naar zijn dorp en van daaruit zou hij onze wedstrijden “sturen”. We trainden drie dagen achtereen zonder enige problemen.’ Op de vierde dag was het tijd voor een wedstrijd. De eerste twee wedstrijden wist Olympic Mvolyé te winnen. ‘Voordat de halve finales begonnen, keerde de priester terug in het kamp. Hij kwam ons persoonlijk bijstaan.’

De halve finale begon. ‘De tegenstander scoorde eerst maar de scheidsrechter floot af. Geen doelpunt. Toen kregen wij een penalty. Het stadion ontplofte. De supporters van de tegenpartij gingen het veld op. De politie vuurde traangasgranaten af. Het was een complete chaos. Voor de wedstrijd had de priester gezegd dat deze wedstrijd nooit zou eindigen. Hij moest verwarring zaaien zodat wij uiteindelijk zouden winnen.’

Gepromoveerd
Drie dagen later besliste de voetbalbond in het voordeel van Olympic Mvolyé. De supporters van de tegenpartij hadden zich gewelddadig gedragen. Ze waren zonder toestemming het veld opgekomen. Olympic Mvolyé kwalificeerde zich zodoende voor de finale. In het systeem van interpools zijn de twee finalisten automatisch gepromoveerd naar de eerste divisie. Het was Damase eindelijk gelukt. De vloek was verbroken.

En toch was niet alles vlekkeloos verlopen. ‘Toen de priester en zijn helpers de kracht van de schildpad probeerden te neutraliseren,’ zo vertelt Ashu, ‘werd een van de helpers mishandeld door kwade geesten. Hij ontving zo’n pak slaag dat hij er nog diezelfde avond aan overleed.’

‘De nacht voor de halve finale werd het lichaam van de helper naar het trainingskamp gebracht. Wij, de spelers, moesten erlangs lopen van de priester. Hij wilde dat wij ons respect zouden tonen aan de overledene. De helper was het offer dat hij moest brengen om het ongeluk over het team te bezweren.’

Olympic Mvolyé speelde vanaf 1997 in de eerste divisie. De eerste jaren behaalden ze een vijfde en een zesde plek. In 2001 eindigde het team op de 14de plek in de competitie en degradeerde na vijf seizoenen.

Tags: , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑