Angola 2010 ayew

Published on januari 19th, 2010 | by arnold pannenborg

André Ayew kopt Ghana naar kwartfinale

Voor Ghana kan het jaar niet meer stuk. De Black Stars bereikten de kwartfinale dankzij een doelpunt van André “Dede” Ayew. En, volgens een Britse “medium” winnen de Ghanezen straks ook het WK.

Vanavond speelde Ghana haar allesbeslissende groepswedstrijd tegen Burkina Faso. Voor de Black Stars was het erop of eronder; de Hengsten hadden aan een gelijkspel voldoende voor de volgende ronde. Voor de Ghanezen liep het goed af. De zoon van voetballegende Abedi Pele scoorde in de 30ste minuut het enige doelpunt van de wedstrijd.

En zo treedt Ghana op 24 januari aan tegen Angola. Dat zal een lastige wedstrijd worden voor de Black Stars. Spelen tegen het gastland op een Afrika Cup is traditioneel een zware opgave. Terwijl het stadion in Luanda nagenoeg leeg was tijdens de wedstrijd van vandaag, zal datzelfde Estádio Cidade Universitária over vijf dagen tot de nok toe gevuld zijn.

Blessures
Ghana kent een moeizaam toernooi. In 2008 in eigen land reikten de Black Stars tot de halve finale, waar zij uiteindelijk het onderspit dolven tegen de Kameroeners. Toen speelde Ghana echter in haar sterkste opstelling, op de geschorste centrale verdediger John Mensah na. Dat was vandaag wel anders: John Paintsil, Stephen Appiah, Laryea Kingston en John Mensah waren er allemaal niet bij vanwege blessures. Sulley Muntari was niet opgeroepen.

Het was dan ook niet verwonderlijk dat Ghana in haar eerste groepswedstrijd werd suf gespeeld door de Ivorianen.

Tot overmaat van ramp liep talisman Michael Essien op de training van zondag een blessure op. Voor bondscoach Milovan Rajevac bleef er bar weinig over. Matthew Amoah en vooral Asamoah Gyan konden voorin geen potten breken. Tijdens de Afrika Cup 2008 was het gebrek aan scorend vermogen van Gyan al het gesprek van de dag. Toen dachten de Ghanezen dat hij behekst was. Het is onduidelijk wat vandaag het probleem was van de geplaagde aanvaller.

Afrikaans Voetballer
Ghana was duidelijk niet afgeleid van de gebeurtenissen voor de wedstrijd, toen ze bijna werden lastiggevallen door spionnen. En gelukkig stond de zoon van de drievoudig Afrikaans Voetballer van het Jaar zijn mannetje. André “Dede” Ayew loodste zijn ploeg met een fraaie kopbal naar de kwartfinales. Nadat Hamadou Tall in de tweede helft met rood van het veld werd gestuurd (volgens de Engelse krant The Guardian overigens voor absolutely nothing), was het over en sluiten voor de Burkinabe.

De Ghanezen hadden ook het nodige om voor te voetballen. Het tweede garnituur was een riante bonus in het vooruitzicht gesteld. Bij winst mochten nieuwkomers als Samuel Inkoom en Dominic Adiyiah maar liefst 30.000 dollar de man mee naar huis nemen. Normaal gesproken krijgen de Black Stars ieder 10.000 dollar aan bonus per gewonnen wedstrijd, maar de Ghanese voetbalbond wilde de spelers met het oog op deze wedstrijd extra motiveren.

Knock
Het échte goede nieuws voor de Ghanezen kwam al vóór aanvang van de wedstrijd. Het Britse medium Sue Knock voorspelde een WK-titel voor de Black Stars. ‘Engeland en Duitsland zullen goed starten maar het daarna laten afweten,’ aldus Knock, die schijnbaar al 30 jaar voorspellingen doet. ‘Frankrijk en Italië zullen het goed doen. Maar Ghana, de naam die het sterkste tot me doordringt, zal het WK winnen.’

De boodschap van Sue Knock, die ook voorspelde dat er dit jaar “ergens een vulkaan zal uitbarsten”, zal een flinke oppepper zijn voor de Ghanezen. Want het zal bijzonder moeilijk worden straks tegen gastland Angola.

Tags: , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑