Angola 2010 sheh

Published on januari 31st, 2010 | by arnold pannenborg

Egypte zet records op scherp

Voor de derde keer op rij is Egypte kampioen van Afrika. In de finale van de Afrika Cup versloegen de Farao’s Ghana met 1-0. Daarmee zetten de Farao’s de vele records in het toernooi op scherp.

Met een geplaatst schot in de verre hoek maakte invaller Mohamed Gedo in de 85ste minuut een einde aan de Ghanese droom. Net als in 2008 werd ook deze finale van de Afrika Cup met één doelpunt beslist. In een bijna gevuld stadion in de Angolese hoofdstad Luanda lieten de Farao’s zich voor de derde opeenvolgende keer kronen als beste voetballand van Afrika.

Het is bijna lachwekkend dat Egypte er straks niet bij is op het WK in Zuid-Afrika. De helden van het Egyptische nationale elftal rijgen de record aaneen. Niet alleen collectief maar ook individueel werden nogal wat records gebroken danwel op scherp gezet. Naast Egypte hebben ook enkele Kameroeners nieuwe records gevestigd.

Hattrick
Voor zowel Ghana als Egypte betekende het hun achtste optreden in een Afrika Cup finale. De Ghanezen blijven steken op vier titels, waarmee zij een gedeelde tweede plaats bezetten met Kameroen. Egypte daarentegen won de finale voor de zevende maal in de geschiedenis van het toernooi. Dat zij er nu drie op rij winnen, is nooit eerder vertoond.

Maar er zijn meer records gemeten. Zo valt aanvoerder Ahmed Hassan in de prijzen. Hij is de eerste speler die ooit vier Afrika Cups won. Daarmee verslaat hij zijn eigen keeper Essam El-Hadary. Deze geweldenaar was ook bij Hassan’s vier gewonnen finales aanwezig maar zat in 1998 op de bank toen Egypte Zuid-Afrika met 2-0 versloeg. Ook passeerde Hassan zijn beroemde landgenoot Hossam Hassan in het aantal gespeelde interlands voor Egypte (nu 171).

Ook het record van de Egyptenaren van grootste winstmarge in een finale blijft gehandhaafd. In de allereerste Afrika Cup finale in 1957 versloegen de Farao’s tegenstander Ethiopië met 4-0.

Shehata
Voor bondscoach Hassan Shehata is deze finale een avond om nooit te vergeten. Ten eerste is hij de eerste coach die de Afrika Cup drie keer achtereen weet te winnen. Runner-up is de legendarische Ghanese coach C.K. Gyamfi die de Black Stars in 1963 en 1965 naar de overwinning leidde. Ten tweede heeft Shehata sinds zijn aantreden als bondscoach van Egypte nimmer een wedstrijd verloren in de Afrika Cup.

Een ander record dat Egypte vandaag heeft aangescherpt, is het aantal wedstrijden dat het team ongeslagen is in dit toernooi. Met de winst in de finale zijn de Egyptenaren al 19 wedstrijden achtereen niet verslagen. Van die wedstrijden won Egypte er 16 en speelden ze er 3 gelijk. Het vorige record stond op naam van Kameroen, dat tussen 1984 en 1988 het respectabele aantal van 14 wedstrijden ongeslagen was.

Eto’o
Ook de Kameroeners, die in de kwartfinales door Egypte werden uitgeschakeld, hebben enkele interessante records gevestigd. Zo staat Samuel Eto’o momenteel op eenzame hoogte in het all-time topscorers klassement van de Afrika Cup. Tijdens de vorige editie in 2008 brak de spits het record van Laurent Pokou, die 14 doelpunten tijdens zijn Afrika Cup campagnes scoorde. Eto’o scoorde deze editie twee doelpunten en staat nu op een totaal van 18 doelpunten.

Daarnaast kroop de Kameroener dichterbij het record van de Egyptenaar Hossam Hassan, die tussen 1985 en 1996 maar liefst 69 doelpunten in 169 officiële interlands maakte. Eto’o staat momenteel op 44 doelpunten in 93 interlands. Daarmee staat hij op plek 47 in het mondiale klassement.

Song
Rigobert Song Bahanag valt eveneens in de prijzen. De oude centrale verdediger stond tijdens de openingswedstrijd in Groep D in de basis tegen Gabon en deed vanaf dat moment mee aan zijn achtste Afrika Cup. Hossam Hassan werd ook geselecteerd voor acht Afrika Cups, maar hij kwam in 1996 in Zuid-Afrika geen minuut aan spelen toe. Song heeft al 133 internationale wedstrijden achter zijn naam staan, al is dat zeker geen record.

Daarnaast heeft Song het record van meest gespeelde wedstrijden op de Afrika Cup. Hij speelde in totaal 36 wedstrijden en stond 3201 minuten op het veld. Ook het aantal gespeelde wedstrijden achtereen in de basis staat op naam van de verdediger. Dat zijn er 35. In zijn laatst gespeelde wedstrijd tegen Tunesië kwam hij het veld in als wissel. De kwartfinale wedstrijd tegen Egypte moest hij vanaf de bank bekijken.

Song won tweemaal de Afrika Cup, in 2000 en 2002, en stond daarnaast vier keer in een finale. Net als vorig jaar moest hij ook nu zijn meerdere erkennen in de Egyptenaren.

Tags: , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑