Afrikanen in Europa ita

Published on juni 29th, 2012 | by arnold pannenborg

Een postbode juicht niet

Mario Balotelli. Je houdt van hem of je houdt niet van hem. De man heeft een nogal dubieuze reputatie op en buiten het veld. Soms valt hij op door zijn niet al te snuggere gedrag. Maar donderdagavond was de geboren Ghanees de held van heel Italië.

Laten we één misverstand heel snel uit de wereld helpen: Mario juicht wel degelijk als hij scoort. Dat deed hij eerder tijdens dit EK niet. ‘Als ik scoor, vier ik het niet omdat ik slechts mijn werk doe,’ zo zei hij daarover. ‘Als een postbode brieven bezorgt, viert hij dat dan?’ Een terechte, zij het in deze context ietwat vreemde uitspraak.

Gisteravond, tegen de Duitsers in de halve finale van het EK, besloot Super Mario kennelijk dat het anders moest. Na zijn tweede doelpunt ging het shirtje uit. Als een ervaren bokser nam hij de felicitaties van zijn ploeggenoten in ontvangst. (Hij nam ook de onvermijdelijke gele kaart in ontvangst, maar voor één keer klaagde niemand daarover.)

Immigranten
Mario werd in augustus 1990 geboren in Palermo onder de naam Mario Barwuah. Zijn vader en moeder waren arme immigranten uit Ghana die in Italië hun geluk kwamen beproeven. Met Mario’s opvoeding hebben ze evenwel weinig van doen gehad. Al op heel jonge leeftijd werd de voetballer opgenomen in een Italiaans pleeggezin, de Balotelli’s. Jaren later probeerden zijn biologische ouders het contact te herstellen. Mario wilde er niets van weten.

In Ghana vinden ze het maar niks dat Mario voor de Azzurri uitkomt. Ze zien veel van oorsprong Ghanese voetballers een keuze maken voor Europese nationale elftallen. Met als bekendste voorbeeld de gebroeders Boateng. Jérôme speelt voor Die Mannschaft, halfbroer Kevin-Prince koos voor de Black Stars maar is inmiddels internationaal met “pensioen”. Toch was er een kansje dat Mario voor Ghana zou kiezen. Toen hij 18 jaar werd, was de grote vraag: is hij nu Ghanees of Italiaans?

Padvinder
Mario is berucht vanwege zijn gedrag op en rond het veld. Vergeleken met Mario is de Senegalees El-Hadji Diouf een koorknaapje, een padvinder. Eerder tijdens dit EK sprak een Engelse verslaggever hem van boven de spelerstunnel aan. Of de voetballer een paar vragen wilde beantwoorden. Balottelli: ‘Ten eerste: ik spreek geen Engels. Ten tweede: stel me geen vragen.’ Gemakshalve vergat Mario dat hij onder contract staat bij een club in de Engelse Premier League.

Soms komt hij ronduit sullig uit de hoek. Om niet te zeggen stom. Gelukkig levert dat wel leuke filmpjes op.

Aan het begin van het toernooi vroegen veel Italianen zich af wat de toegevoegde waarde van Balotelli was. Dat vragen ze zich nu niet meer af. Met twee doelpunten schoot de Ghanese Italiaan zijn land naar de finale. Wat zegt Mario er eigenlijk zelf over? ‘Dit was de mooiste avond van mijn leven. Maar ik hoop dat zondag nog mooier wordt.’

Tags: ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑