Angola 2010 munti

Published on juni 19th, 2009 | by arnold pannenborg

Sulley Muntari en de Black Stars

Hij was een van de sterren van het nationale elftal tijdens het WK 2006 in Duitsland. Maar de Ghanezen zijn hun wonderkind inmiddels aardig zat.

Nu heeft Sulley Muntari zich de woede van het volk op de hals gehaald door thuis te blijven toen de Black Stars naar Mali afreisden voor een WK-kwalificatiewedstrijd. Op dit moment verblijft de spits in een Franse kliniek en dus speelt hij ook niet mee tijdens de cruciale wedstrijd tegen Soedan.

Het probleem is dat de Ghanezen niet geloven dat Muntari een blessure onder de leden heeft. Een week voor de wedstrijd tegen Mali scoorde hij nog een prachtig doelpunt voor zijn ploeg Inter Milan tegen Atalanta in de Italiaanse Serie A. Geen spoortje van enig fysiek ongemak, zo oordeelden de fans, die de spits vervolgens massaal neersabelden op de radio, in de kranten en op de televisie.

En toen kwam daar Sulley Muntari’s moeder, Hajiya Kande, die op radio Fox FM keihard uithaalde naar de criticasters. “No Muntari, No Black Stars!” schreeuwde zij over de “airwaves”. Ze wilde maar zeggen: zonder ‘mijn’ Sulley zullen de Black Stars niet zich kwalificeren voor het WK 2010 in Zuid-Afrika. ‘Mijn’ Sulley is de belangrijkste speler van het nationale elftal en jullie mogen God op jullie knietjes bedanken dat hij überhaupt voor Ghana uitkomt. Uiteraard kreeg ook zij daarop een lading kritiek over zich heen.

Alhaji Grunsah
Het mooiste commentaar kwam van de meest controversiële voetbalpersoonlijkheid van Ghana: Alhaji Karim Grunsah. ‘Wie is Sulley Muntari nu eigenlijk?’ zo vroeg hij zich – uiteraard hardop – af. ‘Sulley is niemand en zonder hem kunnen de Black Stars ieder obstakel overwinnen.’ De eigenaar van voetbalclub King Faisal voegde eraan toe dat Sulley’s moeder geen goede moslim is. ‘Haar opmerkingen komen niet voort uit bescheidenheid maar uit arrogantie.’

Na Grunsah was het de beurt aan de vader van Muntari om verbaal terug te slaan. Niet alleen was Alhaji Muniru Sulley het oneens met de felle taal jegens zijn zoon, hij vond het eveneens niet kies dat de radiostations in Ghana voortdurend het fragment van zijn vrouw (“No Muntari, No Black Stars!”) bleven herhalen. ‘Het is normaal dat een ouder het beste met zijn kind voor heeft,’ zo verdedigde hij zijn vrouw. ‘God zal ervoor zorgen dat de Black Stars zich kwalificeren voor het WK.’

Verontschuldigingen
Op woensdag haalde de vader bakzeil. Zijn vrouw Hajiya Kande zou een grove fout hebben begaan door op de radio te verkondigen dat de Black Stars geen voetbalgrootmacht zijn zonder Sulley Muntari. ‘Ik ben het hoofd van de familie,’ aldus Alhaji Muniru Sulley, ‘en uit naam van mijn zoon Sulley en zijn moeder wil ik mijn verontschuldigingen aanbieden aan het Ghanese volk.’

De vader van de Inter Milan voetballer ontkrachtte meteen ook de geruchten dat zijn zoon een Nigeriaan zou zijn. ‘Ik heb inderdaad een “contact” gehad in Nigeria maar dat was 30 jaar geleden. Sulley is geboren in Nigeria en opgegroeid in Ghana. Hij is een Ghanees en daarom hoort hij voor de Black Stars te spelen!’

Matige tegenstander
Die Black Stars zijn overigens goed op weg zich te plaatsen voor het WK 2010 in Zuid-Afrika. Na een krappe overwinning op Benin in Kumasi werd Mali in eigen huis met 0-2 knap opzij gezet. Ghana leidt groep 4 na twee wedstrijden met de volle zes punten. Soedan is een op papier matige tegenstander en in Ghana is men gewoontegetrouw al zeker van de overwinning. De voorspelling luidt: 0-2 voor de Ghanezen.

Zo gemakkelijk zal het echter niet gaan. Ten eerste heeft Soedan tegenwoordig een heel aardig voetbalteam, dat vorig jaar meedeed aan de Afrika Cup 2008. En zoals collega-blogger André al schreef, Soedan heeft op voetbalgebied een rijke geschiedenis. Het land is een van de oprichters van de Afrikaanse voetbalbond CAF én was van de partij op de allereerste Afrika Cup in 1957.

Hecht team
Daarbij kan het land bogen op twee clubs die het de laatste jaren behoorlijk goed doen op het Afrikaanse voetbaltoneel: Al-Merreikh en Al-Hilal. Dat is ook meteen het grootste pluspunt van de Desert Hawks. Bijna alle spelers van het nationale elftal voetballen óf bij Al-Merreikh óf bij Al-Hilal. En dus is het nationale elftal van Soedan een hecht team dat moeilijk is te verslaan.

Belangrijker is echter dat Soedan bekend staat als de “hel van het noorden”. Ieder Afrikaans team weet je dat niet zomaar wint in Khartoum en trouwens ook niet in Omdurman, waar de wedstrijd van zaterdag zal worden gespeeld. Met een uiterst onvriendelijk publiek en bizar hete temperaturen zullen de Soedanezen al bij voorbaat een groot overwicht hebben op de Ghanezen.

Jongelingen
Ghana mist bovendien een aantal gezichtsbepalende spelers. Behalve Sulley Muntari zijn dat Stephen Appiah, Laryea Kingston, John Paintsil en Asamoah Gyan. Het voordeel is wel dat bondscoach Milovan Rajevac enkele veelbelovende jongelingen kan en zal gaan opstellen. Samuel Inkoom neemt rechtsachter de plek van Paintsil in en in de voorhoede staat de “de held van Mali”: Kwadwo Asamoah.

Soedan móet winnen. Ze speelden eerst gelijk tegen Mali en verloren vervolgens van Benin. Ghana, met vier Afrika Cup titels op zak, is bij winst op Soedan al vrijwel zeker van een plek op het WK 2010. Of de Black Stars dat nu met of zonder Sulley Muntari doen, dat maakt de Ghanezen eigenlijk bar weinig uit.

Tags: , , , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑