Afrikanen in Europa munt

Published on december 29th, 2009 | by arnold pannenborg

“Arrogante” Muntari niet naar Angola

Vol overtuiging stelde Ghana deelname aan het WK en de Afrika Cup in 2010 veilig. Maar hoe krijgt men ongedisciplineerde Black Stars in het gareel? Zorgenkindje Sulley Muntari mag niet mee naar Angola.

Bondscoach Milovan Rajevac en Sulley Muntari lagen al het hele jaar met elkaar overhoop. Zo bleef de ster van Inter Milan thuis toen hij eigenlijk verplichtingen had met het nationale elftal, dat in juni in en tegen Soedan moest spelen in de WK-kwalificatiereeks. Zijn excuus – hij zou een blessure hebben gehad – werd door bijna geen enkele Ghanees aanvaard.

Nadien kreeg hij zelfs bijna slaande ruzie met de toenmalige minister van Sport (om de hoogte van wedstrijdbonussen). Een rel was geboren.

Het vertrouwen in de middenvelder slonk snel. Rajevac stelde Muntari niet op voor de volgende wedstrijd. Daarop vond de moeder van de geplaagde voetballer het nodig om publiekelijk op de radio te verkondigen dat zonder Muntari de Black Stars niets waard zijn. Maar Ghana won. En in eigen land vroeg men zich hardop af of men de verwaande voetballer eigenlijk nog wel nodig had.

Angola
We zullen het zien, aankomende maand in Angola. Want daar vindt straks drie weken lang de Afrika Cup plaats. Zónder Sulley Muntari. Bondscoach “Milo” hield hem – en ook die andere ster, Stephen Appiah – buiten de selectie. Appiah, die eindelijk weer een club gevonden heeft, raakte onlangs langdurig geblesseerd.

Als we de media in het West-Afrikaanse land mogen geloven, zijn weinig Ghanezen rouwig om het buitensluiten van Muntari. Volgens een peiling onder inwoners van de grote steden Accra en Kumasi blijkt dat meer dan 80 procent het prima vindt dat de middenvelder er straks niet bij is. En de lokale journalisten zijn het erover eens dat Muntari het allemaal aan zichzelf te danken heeft.

Het is de zelfingenomen houding van Muntari die hem momenteel zo in de problemen brengt. Natuurlijk wil hij graag meedoen aan de Afrika Cup. Uiteraard wil hij schitteren op het belangrijkste toernooi op Afrikaanse bodem. Maar hij schoffeert de belangrijke mensen in het Ghanese voetbal. Niet alleen de coach en de minister maar ook de bobo’s van de voetbalbond.

Druppel
Muntari’s meest recente gedrag was de spreekwoordelijke druppel. Samen met Asamoah Gyan en Michael Essien liet hij een vriendschappelijk duel met Angola schieten. Bij de voetbalbond was men woedend. De drie spelers kregen een boete van ieder 5.000 dollar. Gyan en Essien boden hun verontschuldigingen aan en betaalden de boete. Muntari niet. Hij weigerde zelfs sorry te zeggen.

Volgens diverse bronnen heeft de bondscoach afgelopen week nog pogingen ondernomen om het goed te maken met Muntari. Hij zou naar Milaan zijn afgereisd voor een bespreking met de middenvelder. Maar deze zou naar verluidt hebben afgehaakt. Een verzoeningsgesprek bleef derhalve uit.

De voetbalbond GFA heeft inmiddels bij monde van voorzitter Nyantakyi laten weten dat de selectie definitief is. Muntari, de man die het zo goed deed tijdens het WK in 2006, gaat écht niet mee.

Voorhoede
Veel Ghanezen vinden het zoals gezegd een goed besluit. Beter geen Muntari dan een vervelende, ongedisciplineerde speler bij de Black Stars. Bovendien heeft Ghana genoeg goede voetballers in de voorhoede, zoals Matthew Amoah, Kwadwo Asamoah en Opoku Agyeman.

Tags: , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑