Afrikanen in Europa caf

Published on maart 12th, 2010 | by arnold pannenborg

Drogba beste Afrikaanse voetballer van 2009

Didier Drogba is op donderdag tot beste voetballer van Afrika gekozen. Hij kreeg de meeste stemmen van de bondscoaches van de diverse Afrikaanse nationale elftallen en liet daarmee Samuel Eto’o en Michael Essien achter zich.

Drogba mag zich voor de tweede keer Afrika’s beste speler noemen. Hij won de prijs eerder in 2006. De Ivoriaan werd beloond voor zijn – wederom – uitstekende jaar bij Chelsea. Hij wordt door velen beschouwd als een van de allerbeste spitsen ter wereld en vooral bij de Londense club zijn ze overtuigd van zijn kracht, scorend vermogen en leiderschap. In 2009 won Drogba met Chelsea de Engelse FA Cup. Met zes doelpunten droeg hij in belangrijke mate bij aan de kwalificatie van Ivoorkust voor het WK 2010.

Toegegeven, geheel onomstreden is de Ivoriaan niet, zeker niet in 2009. Zo maakte hij stampij na de verloren halve finale in de Champions League tegen Barcelona. Chelsea was er zeker van dat een Barcelona-speler hands had gemaakt in het strafschopgebied. Na afloop van de wedstrijd kwam Drogba verhaal halen bij scheidsrechter Ovrebo, waarvoor hij de gele kaart ontving. Hij riep tevens “It’s a fucking disgrace” in de camera’s. Prompt werd Drogba voor enkele wedstrijden geschorst.

Boos
Lang zag het ernaar uit dat Drogba nooit meer de titel Afrikaans Voetballer van het Jaar in de wacht zou slepen. Hij had na de verkiezing in 2007 aangekondigd zich nimmer meer verkiesbaar te stellen. De Ivoriaan was boos omdat niet hij maar Frédéric Kanouté dat jaar de prijs won. Drogba zou de prijs voor de tweede keer winnen, maar hij weigerde af te reizen naar Afrika. Dat stuitte CAF-voorzitter Issa Hayatou tegen de borst en hij besloot eigenhandig dat de wel degelijk gekozen Drogba moest worden gepasseerd.

In februari van dit jaar vond er een verzoeningsgesprek plaats tussen Drogba, de Ivoriaanse voetbalbond en de Afrikaanse voetbalbond. ‘We hebben er met elkaar over gepraat,’ aldus de voetballer, ‘en ik denk dat het nu wel goed zit. Het is een mooie trofee en het is een eer om die te winnen. Vooral dit jaar, dat zo bijzonder is voor het Afrikaanse continent, zou het mooi zijn.’

Controverse
Na de controverse in 2007 maakte de Afrikaanse voetbalbond CAF bekend dat alle genomineerden fysiek aanwezig moesten zijn tijdens de prijsuitreiking. Wie niet kwam opdagen, beledigde de bobo’s van de CAF en zou de titel sowieso niet kunnen winnen. Gek genoeg meldden diverse bronnen dat geen van de drie genomineerden gisteren aanwezig waren in het State House in Ghana’s hoofdstad Accra.

Verslaggevers van de Kameroense website Camfoot.com, die gisteren nog zeker wisten dat Eto’o de prijs zou winnen, gooien nu olie op het vuur door te beweren dat er wederom vals is gespeeld. Volgens hen is de prijs nu toegekend aan degene die ‘zich recentelijk heeft verontschuldigd’, wat uiteraard een verwijzing is naar de winnaar. Michael Essien zal de uitverkiezing in ieder niet bevechten. Vanuit zijn revalidatiekamp in Frankrijk feliciteerde hij zijn ploegmakker met de prijs.

Kwalificatie
Het kon dit jaar alle kanten op. Drogba, Essien en Eto’o worden al jaren beschouwd als de drie beste voetballers van het continent. En alle drie hadden ze een belangrijk aandeel in de succesvolle kwalificatie van hun eigen land voor het WK 2010 in Zuid-Afrika. Ook in een ander opzicht waren de drie genomineerden aan elkaar gewaagd. Ze spelen namelijk alle drie voor enkele van de grootste clubs op het Europese continent en zijn daar van onschatbare waarde.

Zo had Michael Essien goede papieren om de prijs te winnen. De Ghanees, teamgenoot van Drogba, won vorig jaar eveneens de FA Cup en speelde zoals vanouds ijzersterk, al kampte hij tevens met een zware blessure. Desalniettemin hadden de bondscoaches hem kunnen belonen voor al die jaren waarin hij zich heeft bewezen als consistente kracht op het middenveld. Nu blijft Essien een van Afrika’s beste spelers die nog nooit de prijs in de wacht sleepte.

Eto’o
Voor Samuel Eto’o is het verlies zuurder. Hij maakte op basis van zijn prestaties in 2009 misschien wel de meeste kans op de titel. In 2009, toen hij nog bij Barcelona speelde, wonnen hij en zijn teamgenoten de zes grootste prijzen die een club kan winnen: de landstitel, de nationale beker, de Champions League, de Spaanse Supercup, de Europese Supercup en de FIFA World Cup. Eto’o scoorde de openingstreffer in de met 2-0 gewonnen Champions League finale tegen Manchester United.

Naast de titel van beste Afrikaanse voetballer werden er in Accra ook andere prijzen uitgereikt. Zo won Mabi Mputu de prijs voor beste Afrikaanse voetballer die speelt bij een club op het continent zelf. Zijn club TP Mazembe werd gekozen tot beste club van het jaar. Niet verwonderlijk, want het team uit DR Congo won vorig jaar de Afrikaanse Champions League. De prijs voor het beste nationale elftal van 2009 ging naar Algerije, dat zich verrassend wist te plaatsen voor het WK 2010.

Ghana
Gastland Ghana mocht dan treuren om het “verlies” van Essien, het werd wel met verschillende andere prijzen overladen. Zo haalde Dominic Adiyiah de prijs voor beste jongeling op. Adiyiah, van wie wordt gezegd dat hij vele jaren ouder is dan hij zich voordoet, maakte onderdeel uit van het succesvolle jeugdteam dat in 2009 het U20 WK won. Ook de coach van dat team, Sellas Tetteh, ontving een prijs, en wel voor beste coach van het jaar.

Tags: , , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑