Zuid-Afrika 2010 sa

Published on mei 21st, 2010 | by arnold pannenborg

Wordt het WK een Afrikaans feestje?

Dankzij een makkelijkere manier van verkopen maakten honderdduizenden Zuid-Afrikanen kaartjes buit. Volgens een FIFA-official zijn slechts 40.000 tickets elders in Afrika verkocht. ‘Ons systeem was niet perfect voor de situatie in Afrika.’

Dezelfde FIFA-official, Jerome Valcke, riep ooit dat het WK 2010 een “echt Afrikaans wereldkampioenschap” zou worden. Tienduizenden Afrikanen van over het gehele continent zouden naar Zuid-Afrika afreizen om hun teams aan te moedigen.

Hier en daar is de verhuizing merkbaar. Zojuist maakte het Ivoriaanse ministerie van Sport bekend dat het het nationale elftal niet “alleen” wil laten reizen. En dus mogen 500 fans – vooral degenen die goed kunnen zingen en dansen – met de selectie mee. Zij zullen de Olifanten als twaalfde man naar de overwinning moeten helpen.

Karavaan
Ook vanuit Ghana ging er een bescheiden karavaan richting het zuidelijkst gelegen Afrikaanse land. Onder leiding van “one man supporter” Abraham Boakye vertrok een stoet Ghanese fans naar het grootste sportevenement ter wereld.

Ook fans uit andere Afrikaanse landen maken hun opwachting in Zuid-Afrika, daarbij wellicht geholpen door de “hospitality packages” die worden aangeboden door een neef van Mugabe. Het zou echter vooral gaan om rijke Afrikanen.

Systeem
Valcke maakt zich zorgen. ‘Het systeem dat we hebben gebruikt was niet perfect voor Zuid-Afrika en voor Afrika,’ zo zegt hij. De FIFA-official spreekt over een “matige” WK-verkoop als het gaat om Afrika zelf. Hij beweert ook dat de slechte vliegverbindingen tussen de verschillende Afrikaanse landen een rol spelen.

De Zuid-Afrikaanse minister van Toerisme zei dat de verkoop in Afrika zelf 76 procent minder is dan was voorspeld. Dat zou te maken kunnen hebben met de hoge prijzen van de kaartjes. Terwijl de inwoners van het gastland kaarten tegen sterk gereduceerd tarief kunnen aanschaffen, betalen de fans in de andere Afrikaanse landen het volle pond. Het goedkoopste kaartje kost voor hen 80 dollar.

Een reisje naar het WK is zodoende alleen voor de Afrikaanse elite weggelegd. Of voor fans die mee mogen met door regeringen gesponsorde trips.

Tussenstand
De trieste tussenstand is als volgt. Iets meer dan 11.000 Afrikanen (uitgezonderd Zuid-Afrikanen) hebben via internet kaarten besteld. Dat aantal staat in schril contrast tot de 230.000 niet-Afrikanen die bestellingen hebben gedaan.

En zo is de vraag gerechtvaardigd in hoeverre het WK een echt Afrikaans feestje zal worden. Veel fans van pakweg Kameroen, Ghana en Algerije hoeft men niet te verwachten in de stadions (Nigeria uitgezonderd; er worden veel Nigerianen in Zuid-Afrika). Dat is zeker voor een deel de schuld van de FIFA, die er weinig tot niets aan heeft gedaan om Afrikaanse fans voorrang (ofwel korting) te verlenen.

Alles duidt erop dat het WK 2010 een wereldkampioenschap zoals alle andere zal gaan worden. Eentje die weliswaar in Zuid-Afrika wordt gehouden, maar die is bedoeld voor rijkere (en dus vooral blanke) mensen. En dat thuisvoordeel dan? Daar hoeven Kameroen, Ghana, Ivoorkust en Algerije zich weinig illusies over te maken.

Tags: , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑