Zuid-Afrika 2010 model

Published on mei 24th, 2010 | by arnold pannenborg

Economie: relatief succes voor Zuid-Afrika

Brazilië wint het WK, Nederland strandt in de kwartfinales. Dat blijkt uit een economisch model van Simon Kuper en Stefan Szymanski, die tevens Zuid-Afrika de groepsfase zien doorkomen. Ook PricewaterhouseCoopers voorspelt: Brazilië wint.

In Dure spitsen scoren niet ontwikkelden journalist Simon Kuper en sporteconoom Stefan Szymanski een model dat tot achter de komma berekent welke ploegen ver komen op het WK, en welke niet. Een belangrijke doch weinig verheffende conclusie: over iets minder dan twee maanden tijd wint Brazilië het WK Voetbal.

Ze ontdekten dat de uitkomst van een wedstrijd in drie van de vier gevallen kan worden voorspeld op basis van de populatie van een land, het Bruto Nationaal Product per hoofd van de bevolking, de ervaring van het nationale elftal en het thuisvoordeel van het gastland.

Weinig kans
In dit opzicht maken de Afrikaanse landen weinig kans om door te stomen naar de latere fases op het WK. En inderdaad, in het model van Kuper en Szymanski liggen Nigeria, Ghana, Algerije, Kameroen en Ivoorkust er al na de groepsfase uit. En hoe: drie van deze landen eindigen stijf onderaan in de groep. Niet verwonderlijk, het BNP van Ghana is honderd maal kleiner dan dat van een land als Zwitserland.

Welk Afrikaans land komt de groepsfase dan wel door? Gastland Zuid-Afrika natuurlijk. In de groep met Frankrijk, Mexico en Uruguay eindigen de Bafana Bafana op een verdienstelijke tweede plaats. Helaas delven ze in de volgende ronde het onderspit tegen de snelle Zuid-Koreanen.

Argentinië
Ook landen als Argentinië, Engeland en ook Nederland komen er in het model bekaaid vanaf. Voor Messi en de zijnen eindigt het avontuur in de achtste finales, en ook Engeland dringt niet door tot de kwartfinales. Nederland wel, maar daar blijken – alweer – de Brazilianen het beste van het spel te gaan vertonen.

Brazilië wordt dus wereldkampioen. Niet bepaald een wereldschokkende voorspelling. Maar in het boek van Kuper en Szymanski, dat geënt lijkt te zijn op het succesvolle boek Freakonomics, vallen genoeg verrassingen te ontdekken.

Gemiddelde inkomen
Gek genoeg is de conclusie van een studie van PricewaterhouseCoopers net even anders. Uit “What can econometrics tell us about World Cup performance?” blijft Brazilië de favoriet voor de WK-zege, maar hebben armere landen zeker niet minder kans op winst dan rijkere. Er is, kortom, geen direct link tussen het gemiddelde inkomen en succes op een groot toernooi. Relatief arme Zuid-Amerikaanse landen hebben bewezen vaak sterker te zijn dan welvarende (Europese) landen.

Goed nieuws dus voor de Afrikaanse landen die, op Zuid-Afrika na, allen tot de armere landen op de planeet kunnen worden gerekend.

Voetbaltradities
Thuisvoordeel en historische voetbaltradities zijn volgens de studie van PricewaterhouseCoopers indicatoren van mogelijk succes. In het gros van de gevallen wordt het WK gewonnen door een land op hetzelfde continent als dat van het gastland. En laten de Afrikaanse landen nu allemaal “thuis” spelen, op hun eigen continent.  Bovendien hebben landen als Ghana en Algerije wat betreft historische voetbaltradities zeker niet te klagen.

Volgens het ene model maken de Afrikaanse elftallen geen schijn van kans, volgens een andere studie kunnen ze wellicht verrassend uit de hoek komen. Gelukkig laat het voetbal zich niet leiden door modellen of studies. Zuid-Afrika als wereldkampioen, dat zal die Brazilianen leren.

Tags: , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑