Zuid-Afrika 2010 eno

Published on mei 30th, 2010 | by arnold pannenborg

Eto’o en Enoh naar WK

Zowel Samuel Eto’o als Eyong Enoh zijn te bewonderen op het WK in Zuid-Afrika. Deze week nog dreigde Eto’o zich terug te trekken uit de selectie na kritiek van voetballegende Roger Milla.

Eyong Enoh, de niets ontziende middenvelder van Ajax, is geselecteerd voor Kameroen, dat zal deelnemen aan het WK. Enoh is de enige voetballer uit het Engelstalige gebied van het land en torst zodoende de hoop van alle “Anglofonen” met zich mee.

Het is snel gegaan met de zeer gelovige Kameroense voetballer. Enkele jaren geleden vertoonde hij nog zijn kunsten op de armetierige velden in de lokale Elite One competitie. Nu staat hij onder contract bij Ajax, dat zeer tevreden is over de inzet van de middenvelder. En amper een jaar nadat hij zijn eerste wedstrijd voor de Ontembare Leeuwen speelde, mag hij al mee naar het grootste sportevenement ter wereld.

Kritiek
Dat Samuel Eto’o geselecteerd is zal niemand verbazen. Hij is de succesvolste Afrikaanse voetballer ooit. Maar eerder deze week dreigde zijn deelname aan het WK in de soep te lopen. De levende legende Roger Milla had zware kritiek geuit op de prestaties van de spits bij het nationale elftal. Kort gezegd, Eto’o zou wel op de top van zijn kunnen spelen bij zijn club (eerst Barca, nu Inter) maar het laten afweten zodra hij het groene shirtje van de Leeuwen aantrekt.

De drievoudig Afrikaans Voetballer van het Jaar was woest. ‘Is het me waard om naar het WK te gaan?’ zo vroeg hij zich af bij de Franse televisie. En tegen zijn critici zei hij: ‘Ze moeten me respecteren en hun mond houden. Het spelen van de kwartfinale van een WK is niet hetzelfde als het WK winnen.’ Dat was uiteraard een duidelijke verwijzing naar het WK 1990, toen Milla en de andere Kameroeners in de kwartfinales door de Engelsen werden uitgeschakeld.

De Kameroense voetbalbond heeft zich bij monde van voorzitter Iya Mohamed achter de geplaagde voetballer geschaard. Kameroen traint momenteel in Oostenrijk. Eto’o zal zich als alles goed gaat op maandag melden bij de selectie.

Namen
Bondscoach Paul Le Guen heeft dus zijn 23-koppige selectie bekendgemaakt. Op de lijst komen twee opvallende namen voor. Zowel Eric Choupo-Moting (spelend bij FC Nurnberg) als Gaetan Bong (Valenciennes) kwamen nog nooit uit voor het nationale elftal. Slechts één speler is afkomstig uit de lokale competitie. Vincent Aboubakar is een aanvaller van landskampioen Coton Sport Garoua.

Twee andere lokale voetballers van de club Les Astres, die eerder waren opgeroepen voor vriendschappelijke wedstrijden, zijn definitief afgevallen.

In de Kameroense selectie treffen we verschillende bekende namen aan, waaronder Rigobert Song, Stephane Mbia, Alexandre Song, Achille Emana, Achille Webo, Geremi Njitap en keeper Carlos Kameni.

Tags: , , , ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑