Afrikanen in Europa essi

Published on mei 14th, 2010 | by arnold pannenborg

Essien: ‘Ik geef wel geld aan mijn vader’

In Ghana gonst het van de geruchten dat Michael Essien zijn vader financieel niet zou bijstaan. In een open brief aan de pers verwijst de vermogende voetballer deze verhalen naar het rijk der fabelen.

In 2008, tijdens de Afrika Cup in Ghana, bracht een journalist van de Engelse tabloid Sunday Mirror het nieuws dat Michael Essien een vrek is. Hij zou zijn armlastige vader geen cent geven. In een vrije vertaling van het stuk plaatste ik het zo op mijn weblog:

“Hij rijdt rond in een Porsche, bestelt flessen champagne van 300 pond per fles en draagt de duurste designer kleding. Michael Essien, middenvelder van het Engelse Chelsea, kan zich met zijn salaris van 90.000 pond per week alles veroorloven wat zijn hartje begeert.

Zijn vader, zo ontdekte een Engelse journalist, leeft op minder welvarende voet. Hij woont in een oud krot in een klein dorpje in Ghana en ziet met zijn “salaris” van 50 cent per dag geen kans om die felbegeerde tweedehands koelkast aan te schaffen. Zijn pensioen bedraagt 15 pond per maand. Waar Essien’s moeder en broertjes en zusjes zichzelf mede dankzij de superster redelijk kunnen bedruipen, leeft papa Essien al vele jaren in absolute armoede.”

Rectificatie
Het artikel is van de site van de Sunday Mirror vedwenen. Sterker, de krant bood enkele maanden later excuses aan en plaatste een rectificatie. Essien had de krant gedaagd. Het verhaal zou uit de lucht gegrepen zijn.

Nu, twee jaar na dato, schrijft Essien in een open brief dat hij zeer teleurgesteld is in zijn vader. Die zou enkele uitspraken hebben gedaan in de Ghanese media over het gedrag van de middenvelder. ‘Hij heeft mijn familie beschaamd,’ zegt Essien. De speler van Chelsea wilde aanvankelijk niet in de openbaarheid treden, maar doet dat naar eigen zeggen nu noodgedwongen toch.

Appartement
Essien: ‘Mijn vader woont momenteel in een driekamer appartement, niet in een lemen hutje. Ik heb mijn zus geïnstrueerd om het huis van mijn geld te laten bouwen. Hij krijgt maandelijks bezoek en ontvangt geld via mijn zus Diana. Mijn moeder, die door hem meermalen is beledigd, steunt hem ook.’

‘Ik heb een auto voor hem gekocht en heb hem geld gegeven voor brandstof. Toen hij ziek werd, zorgde ik ervoor dat hij naar het ziekenhuis is gebracht. Maar hij wilde liever een traditionele behandeling, waarvoor ik hem geld heb gegeven. Dat liep op niets uit en toen is hij alsnog naar het ziekenhuis gebracht.’

Essien schrijft dat hij geschokt is door de berichten van zijn vader in de media en vanwege het feit dat de media deze klakkeloos hebben overgenomen. ‘Ik heb mijn best gedaan om een man te helpen die mij geeneens heeft opgevoed.’

Tags: ,


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑